Autko dla 18-latka. Proszę o Pomoc

03 Lip 2012, 19:02

Witam Wszystkich :)

Mam 18 lat i poszukuję swojego pierwszego wozidełka.
Chciałbym aby to było autko w miarę oszczędne, gdyż jeszcze się uczę - kwota jaką dysponuję to 8000zł ale 10 000 zł rozważę również.

Musi to być hatchback, najlepiej 5-cio drzwiowy, jak to na młodzieniaszka przystało nie chciałbym się wstydzić samochodu np. Matiza :D .

Co do mocy to tak od 90 kucyków w górę lecz priorytetową sprawą jest jego spalanie.

Bardzo proszę o pomoc - podanie linków, liczę na Wasze zaangażowanie.

Pozdrawiam
fion18
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 03 2012

03 Lip 2012, 22:56

Ja sprzedałem niedawno Megane I i takie też auto poleciłbym Tobie.

Nie wiem czy akurat mój egzemplarz był tak udany czy ogółem są to udane auta, ale byłem z niego zadowolony. Wyposażenie jak na takie auto bardzo bogate, choć w rzeczywistości i tak połowy rzeczy nie używałem, ale miałem i klimatyzacje, komputer, radio, obie szyby podgrzewane, siedzenia podgrzewane, 4 szyby i lusterka elektryczne. Auto było nie wyjeżdżone. W cenie 8-10 tys. znajdziesz spokojnie egzemplarz z końca produkcji, czyli 2002 z silnikiem 1.6 16V. Silnik ma 107KM, jest całkiem dynamiczny, spokojnie można polecieć nim 160-170 w razie potrzeby np. na niemieckiej autostradzie, spalanie jak dla mnie było akceptowalne. W momencie sprzedaży miałem średnią 7.2 l/100km z ostatnich 4500 km, a głównie kręciłem się po mieście i okolicach, czasem gdzieś jakaś mała wycieczka. Auto tanie w eksploatacji, praktycznie bezawaryjne - przez 2 lata padła mi tylko cewka, reszta to rozrząd, oleje, klocki etc, czyli rzeczy, które wymienić tak czy siak trzeba. Ogółem jednak auto przez 2 lata i niespełna 30000 km było zawsze na chodzie.

Pytanie tylko czy akceptujesz auta francuskie, ale wydaje mi się, że za tą cenę naprawdę ciężko znaleźć coś lepszego, w podobnym wieku. Co ważne Meganki raczej nie są tak pozajeżdżane jak Golfy czy A3, które przy okazji będą kilka lat starsze. Nie miałem też najmniejszych problemów z korozją.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

04 Lip 2012, 09:08

Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Samochód w miarę mi się podoba, lecz poczekam jeszcze na inne propozycję od Was. :)
Pozdrawiam
fion18
Nowicjusz

04 Lip 2012, 13:49

Też polecam Ci Megane I. Mam to autko tylko, że w Dieslu. 1.9 dTi spokojnie starcza na jazdę po mieście jak i poza. Średnie spalanie po mieście mam ok 6 litrów (przy kręceniu do ok 2200). W internecie można znaleźć wiele nie zmęczonych i dobrze wyposażonych modeli. Pozdrawiam.
kowalzdw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 07 2011
Auto: Renault Megane I 1.9 dTi 98KM

04 Lip 2012, 15:00

Ja osobiście bardziej bym się wstydził samochodu za 10tys. rodziców niż jakiegos tico czy matiza kupione za pieniądze zarobione własnymi rękami :)

MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Lip 2012, 16:15

madzia mi się za młodego podobała, lecz jak czytałem opinie o braniu oleju i wysokim spalaniu jak na ten silnik to się załamałem. Nie interesują mnie aż tak stare autka, wolę dołożyć i za te 10 000 zł kupić coś nowszego :)
fion18
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód dla niepełnosprawnego kierowcy
    Odsetek osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi ponad 12% mieszkańców, czyli 3,1 mln obywateli. Podobnie sytuacja kształtuje się w całej Europie. Najczęstszą przyczynę niepełnosprawności stanowią schorzenia układu ...

04 Lip 2012, 17:38

MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Lip 2012, 20:07

zastanawiam się nad Renault Megane 1.9 Dti, Fordem Focusem 1.8 TDDI, Oplem Astrą 1.6 benynka.

Macie może jakiś staż z tymi autkami albo wiecie coś na ich temat?
fion18
Nowicjusz

04 Lip 2012, 21:43

Ja parę razy jeździłem Focusem TDDI 90KM. Focus jak to Focus, pod względem prowadzenia mnie się to podobało. Silnik jak to silnik - raczej trwały z tego co słychać, nie tak wrażliwy na ON jak nowszy TDCI. Ogółem jest to pozytywne auto, choć szczególnie zwracaj uwagę na blachy, które w starszych Focusach, przed liftingiem mają tendencję do korozji, m.in. na tylnej klapie.

Mimo wszystko, skoro bierzesz pod uwagę Astrę w benzynie polecam Ci rozszerzyć zakres poszukiwań Meganki do wersji z silnikiem benzynowym 1.4, bądź 1.6, bo to naprawdę dobre i w miarę oszczędne silniki - raczej oszczędniejsze niż Astra 1.6.

Najlepiej poszukaj sobie aut, które Cię interesują w najbliższej okolicy pooglądaj, przejedź się każdym z nich, zobacz jak się w każdym czujesz, ponieważ może na pierwszy rzut oka auto być fajne i ładne, ale będziesz się w nim źle czuł albo nie będzie Ci pasować charakterystyka silnika i wtedy konkretnie zawęź poszukiwania do tych modeli, które Ci najbardziej pasują.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel