Autko dla kobiety..może cytrynka..proszę o pomoc w wyborze.

18 Lut 2010, 12:05

Witam, mam zamiar kupić samochód , bardzo zainteresował mnie Citroën C2 HDI.. Rok produkcji: 2006, 29 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 75 KM (55 kW), Pojemność skokowa: 1400 cm3, olej napędowy (diesel),...ale.....jestem kobietą i niewiele znam się na samochodach a tym bardziej na dieslach, dodam że potrzebuję samochodu aby dojechać do pracy 12 km,nic w nim nie grzebać, móc na nim polegać,samochodzik niestety będzie garażowany pod chmurką,i mam mieszane uczucia co do diesla -zimą,proszę o pomoc w wyborze autka,jak nie cytrynka to co ????Mam na autko przeznaczone ok.15000 zł..proszę o pomoc.. :cry:
jola19741
Nowicjusz

Miejscowość: Namysłow

18 Lut 2010, 13:40

Zdecydowanie powinnaś szukać auta z silnikiem benzynowym. Na takich krótkich odcinkach różnice w spalaniu będą znikome a benzyniak zawsze będzie bardziej bezawaryjny i w razie czego tańszy w naprawie. Nie będzie też powodu do zmartwień w zimie a z dieslem może być różnie. Polecam: Toyotę Yaris, Nissana Micrę, Citroena C3 (o wiele bardziej popularny od C2)
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

18 Lut 2010, 14:56

C2=C3 jeśli chodzio mechanikę, więc wybieraj co Ci się bardziej podoba. Jeśli chodzi o te 2 wozy. Sam stoję przed podobnym wyborem i też biorę pod rozwagę C2.
Co do diesla to nawet dobrze się nie dogrzeje na tym odcinku, więc spalanie wcale nie będzie tak niskie, żeby zamortyzować koszt ewentualnych napraw.
kla
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

19 Lut 2010, 09:30

A co myślicie na temat tego autka , trochę duże ale ładne i niedrogie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
jola19741
Nowicjusz

Miejscowość: Namysłow

19 Lut 2010, 09:55

jola19741 napisał(a):zainteresował mnie Citroën C2 HDI.. Rok produkcji: 2006, 29 000 km, (...)Mam na autko przeznaczone ok.15000 zł..proszę o pomoc.. :cry:

No to niezły trup misał być w takiej cenie... Z takim budżetem możesz kupić zadbane auto segmentu B z ok 2002 roku. Wszystkie młodsze "okazje" w tej cenie będą pospawane z kilku sztuk lub totalnie zajechane.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Lut 2010, 10:26

mam obecnie C3 1,4HDI i jest to naprawdę niezłe auto. Najwiekszy plus to niedroga eksploatacja - spalanie oleju na średnim poziomie 5l to naprawdę niezly wynik. Znajoma posiada identyczną cytrynę w wersji benzynowej i spalanie jest o ok. 2l większe. Od 4 lat [75tys. km] nic mi się nie psuje, jedynie trzeszczą plastiki i regularnie brudzi się jasna tapicerka - auto było sprowadzone z Francji z przebiegiem ok 90tys. km. Na plus 4 poduszki w standardzie i całkiem duży bagażnik jak na tego typu autko miejskie.
carr.amboll
Nowicjusz

Miejscowość: wschód

19 Lut 2010, 19:13

Z mojej strony mogę dodać jeszcze Skode fabie np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Taka fabia służy już w moim domu od 2003r i nie można na nią narzekać. Pomimo wieku nie było żadnych poważnych napraw. Autko może z niezbyt ekstrawagancką stylistyką, ale szczerze można ją polecić. :grin:
Diablos
Początkujący

Miejscowość: Jaroszowa