Autko dla kobiety, rózne pomysły który najlepszy?

14 Kwi 2010, 16:09

Witam.
Dostałem zadanie od siostry na znalezienie jej autka, a ja proszę was o taką pomoc.
Mieszka ona w Anglii i autko powinno być w cenie 1-2 tyś funtów, w złotówkach umówmy się że do 16 tyś. zł
Jej wymagania:
-autko małe
-najlepiej koło 99- wzwyż
-mały przebieg
-4,5 drzwi
-mało awaryjne
-ładne żeby było
-silnik dowolny

Chciałbym tutaj stworzyć listę aut które mnie interesują i wyeliminować z niej te które mają złą opinię. Proszę o dodawanie każdej porady na temat wad aut oraz ich zalet. Informacje o jakim silniku myśleć itd.

Chyba zrobię ranking aut. to każdy będzie wiedział jakie autko jest na pierwszym miejscu co do wyboru. tak że wyrażać swoje opinie, ranking będzie się zmieniał. oto aktulnie wygrywające modele

1. reanult clio
2. fiat punto
3. peugeot 206

-rover 25
-opel corsa
-opel astra sedan, hatchback
-skoda fabia
-renault megane
-seat leon
-seat Ibiza
-hond civic
-ford focus
-vw golf
-vw polo
Ostatnio edytowany przez pwiecek7, 15 Kwi 2010, 14:34, edytowano w sumie 1 raz
pwiecek7
Nowicjusz

Miejscowość: Stary Żmigród

14 Kwi 2010, 16:23

A nie myślałeś może o Smarcie ForTwo?
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

14 Kwi 2010, 16:37

Do 16tys wyrwiesz już całkiem dobre Punto IIFL z funkcją city która jest sporym ułatwieniem podczas parkowania szczególnie dla kobiety (tzw podwójne wspomaganie kierownicy) i tego Punta szukał bym z silnikiem 1.2 75KM (rzadko spotykana w tym modelu Punta ale idzie ją znaleść),z kumpel czasami śmigam (auto jego rodziców) i musze przyznać że takie Punto to całkiem fajna sprawa.No i za te pieniądze znajdziesz autko 5-6letnie,z małym oryginalnym przebiegiem,często też serwisowane i z książka serwisową no i oczywiście z Polskiego salonu (jeśli auto będzie kupywać w Polsce).
coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko tutaj jednostka 60KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Kwi 2010, 16:54

Smart świetne autko, pamiętam jak moja kobieta miała F2 lata temu, ale problemem właśnie było to że autko tylko na 2 osoby i brak miejsca na przewiezienie czegokolwiek :) Punto wg. mnie o wiele ciekawsza opcja, tylko że 60KM może być za słaby w trasie no i koniecznie z klimatyzacją za te pieniądze trzeba szukać.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

14 Kwi 2010, 17:58

Co wy o smarcie gadacie jak autor napisal ze auto ma miec 4,5 drzwi ?
Punto city rzeczywiscie byloby swietna opcja poprzez latwe sterowanie.
Bardzo fajna opcja bylby tu fiat 500, szczegolnie na anglieskie warunki no ale tu juz inna kwota finansowa wchodzi w gre.
Ja od siebie polece jeszcze fiata stilo, choc jest raczej potezny ale niezawodny
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

14 Kwi 2010, 18:20

Smarty występuja też w wersji 5drzwiowej.
przykład pierwszy z brzegu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - łączność i sztuczna inteligencja
    Na kierowcę i pasażerów Renault MORPHOZ czeka komfortowe i przestronne wnętrze LIVINGSPACE, przypominające prawdziwy salon. Siedząc wygodnie, każdy w swoim fotelu, kierowca i pasażerowie są dopieszczani przez sztuczną ...

14 Kwi 2010, 19:32

No tak ale wam chodzilo o smarta f2 czyli najmniejszego w wersji 3-dzwi.
Dobra mniejsza o to i tak jak mialbym wybierac to wolalbym punto
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

14 Kwi 2010, 20:23

No ja też własnie.
Barol
Awatar użytkownika

14 Kwi 2010, 21:58

Dzięki za szybkie odpowiedzi. widzę że na razie punto górą,. Nad smartem nie myślałem szczerze ale jakoś nie jestem do niego przekonany, choć może się mylę, jakoś się mi źle kojarzy.

Peugeot 206 ładne autka ale z tego co poczytałem na forach, bardzo awaryjne, niby żadne wielkie usterki ale trzeba dłubać przy nim.

A co myślicie o Clio???
pwiecek7
Nowicjusz

15 Kwi 2010, 09:36

Mam clio z 2000 roku i powiem, ze całkiem fajny samochód. Pod względem awaryjności do zaakceptowania - przez cały ten czas jak go posiadam nie dołożyłem wiele.
Gdzieś czytałem, że najbardziej polecana i najmniej awaryjna jednostka to 1.4 8V.

Z innych opcji to może w Anglii mini cooper lub mini one dałoby sie kupić za tą kwotę?
Jak dla kobiety to naprawdę fajna propozycja :).
Wojt26
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

15 Kwi 2010, 09:41

UNIKAJ SMARTA FORFOUR JAK OGNIA!!!

Smart Forfeour jest drogi (szczególnie jako nowy), wolny (przynajmniej niezbyt szybki), tandetnie wykonany (a niby to Mercedes), kiepsko się nim jeździ, awaryjny jest bardziej niż Maluch pomnożony przez Alfę Romeo, głośny, wg mnie też brzydki (na zewnątrz i w środku).

Smart Fortwo to inna bajka - to taka mała miejska pirania, wszędzie się wgryzie, ale Forfour nie ma już takich zalet, za to w porównaniu do klasowych konkurentów typu Peugeota 206-207.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

15 Kwi 2010, 09:56

hmmm żadnego coopera lub mini one w tej cenie nie da się niestety wyrwać, a ja coraz bardziej zastanawiam się nad tym clio, miał ktoś jeszcze styczność z tym modelem.
wpadł mi w oko hyundai getz ale też cena niestety i odpada autko w przedbiegach
pwiecek7
Nowicjusz

15 Kwi 2010, 10:57

ACSznycel napisał(a):UNIKAJ SMARTA FORFOUR JAK OGNIA!!!

Smart Forfeour jest drogi (szczególnie jako nowy), wolny (przynajmniej niezbyt szybki), tandetnie wykonany (a niby to Mercedes), kiepsko się nim jeździ, awaryjny jest bardziej niż Maluch pomnożony przez Alfę Romeo, głośny, wg mnie też brzydki (na zewnątrz i w środku).

.

Aż takiej tragedii nie ma :wink: no chyba, że w przypadku egzemparza który zarzucił barol91 ale on chyba na stan nie patrzy tylko na jak najniższą cenę.
To przecież obecny Colt w przebraniu także tragedii nie ma ale do poziomu francuskich czy włoskich maluchów nie dorasta.
A w ogóle skąd masz taką opinie? Colt jest dość dobrze oceniany a to przecież to samo auto.
Jak dla mnie Punto lub 206 to najlepszy wybór.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

15 Kwi 2010, 11:42

Renault Clio i Pug 206 to przyzwoite autka, mają udane diesle i sporą część z silników benzynowych również (unikaj tylko tych najmniejszych i najsłabszych bo wcale nie palą mniej niż te ciut większe).

Smarta Forfour ma siostra mojej dziewczyny, ogólnie ten samochód jedna wielka tragedia. Rozumiem żeby to była tylko kwestia awaryjności - mógł jej się po prostu trafić nieszczęśliwy egzemplarz (poza tym ma w dieslu 90KM - można się tłumaczyć że nie czeka przed zgaszeniem itp, nowoczesne diesle są czułe na to jak się z nimi obchodzi). Ale pomijając że się psuje (silnik, turbo, zawieszenie, radio, klapa bagażnika) to jest po prostu niedopracowany, ma kiepsko wykonane wnętrze z kiepskich materiałów (nie wiem jak to opisują w niemieckiej prasie, ale po prostu siedzi się w nim nieprzyjemnie), jest słabo wyciszony, no ogólnie nie polecam - szczególnie za taką cenę jaką Mercedes za niego chce.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

15 Kwi 2010, 14:28

smarta to tak jakoś po prostu, nigdy nie miałem z nim styczności, a peugeot 206 z tego co wyczytałem jest awaryjne drobne usterki ale ma i to w nowych egzemplarzach nawet.

myślałem też właśnie o colcie ale nie mogę znaleźć tutaj żadnych egzemplarzy na sprzedaż.
pwiecek7
Nowicjusz