Autko dla młodego małżeństwa do 12 tys zł?

02 Gru 2013, 16:55

Witam wszystkich!
Razem z mężem poszukujemy autka którym będziemy wspólnie jeździć :) Budżet jaki mamy na wydanie to ok. 12 tys zł... Autko będzie nam służyło głównie do jazdy po mieście, a co się z tym wiąże gabaryty nie za duże, raz w roku dłuższy wypad na wakacje... Zależy nam na małym spalaniu przez co chcemy coś z instalacją gazową bądź montaż w późniejszym czasie. Z wyposażenia, ABS, klimatyzacja, wspomaganie. Na razie dzieci nie planujemy więc będziemy podróżować w dwójkę. Mi jako kobiecie zależy na łatwym manewrowaniu podczas parkowania i dobrej widoczności zarówno podczas jazdy jak i wcześniej wspomnianego parkowania (od nie dawna mam prawojazdy :) ). Mąż chciałby coś bardziej "sportowego" głównie zależy mu na wyglądzie :P Powiem szczerze że miałam okazję pojeździć Peugeotem 206 mamy i szczerze po podniesieniu na maximum fotela słaba była widoczność do przodu bo się wpada w fotel ... Co byście polecili? Ja się kompletnie na tym nie znam a mąż chce Alfe 156 na którą ja się nie chce zgodzić bo jest to autko za duże dla mnie ... Dodam jeszcze że będzie to nasze wspólne pierwsze autko a ja jestem młodym nie doświadczonym kierowcą
megi0302
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Brak

02 Gru 2013, 17:59

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Może coś takiego ?
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

02 Gru 2013, 18:59

Ja chętnie zaproponowałbym mazdę 323f.

Auto jest solidne, nie za duże ani nie za mało. Z widocznością jest lepiej niż dobrze, a jeśli byś znalazła dobry egzemplarz, to nie będziecie do tego auta dokładać.

Pozdrawiam,
nopler
nopler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 08 1985
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Mazda 323f
Silnik: 1.6 98KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Gru 2013, 19:07

Z tej Alfy lepiej zrezygnować, bo mam wrażenie, że to nie jest samochód do miasta. Może np. Opel Astra II moim zdaniem ciekawe auto i łapie się w tym przedziale cenowym.
Ander
Początkujący

Prawo jazdy: 05 05 2008
Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Suzuki Swift
Rok produkcji: 2009

02 Gru 2013, 20:44

Witam

Autko do 12tys zł.

golfy i inne z tej grupy odradzam - ciężko znaleźć dobry egzemplarz.
Alfy i tego typu wynalazki odradzam - będzie więcej stać w naprawie niż Wam służyć.

Peugeot bardzo szybko traci na wartości.

Poszukajcie:
- VW POLO z silnikiem 1.4 75KM
- Skoda Fabia I generacji
auta tanie w naprawach może bez ekstrawagancji i sportowego charakteru ale warto.

Może HONDA CIVIC? lecz stary rocznik w tej kwocie
valia
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: FORD FOCUS mkII
Silnik: 1.6tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

11 Gru 2013, 15:24

Byliśmy dzisiaj oglądać autka w dużym komisie... Mojemu mężczyźnie najbardziej spodobała się oczywiście Alfa Romeo 147 ale wiedziałam że tak będzie on jest fascynatem tych aut a mi w ogóle to auto nie przypasowało ... Ale znaleźliśmy kompromis i jednocześnie i mężczyźnie się podoba jak i mi bo super można ustawić sobie pozycję za kierownicą Mianowicie Seat Ibiza III z 2004 roku ... Oglądaliśmy i Grande Punto i Stilo i Astre II i Golfa IV no i wspomnianą wcześniej alfę... Ogólnie bardzo fajne okazało się również Grande Punto ale niestety nie miało nawet regulacji fotela góra dół straszna uboga wersja... Zostaniemy jednak przy Ibizie ta z komisu była naprawdę ładna no ale facetowi się silnik nie podobał bo 1.2 12V to stanowczo jak dla niego za mało. Wiemy ogólnie już czego szukać tylko doradźcie czego się wystrzegać i na co zwracać w tych autkach uwagę? I jak je oceniacie?
megi0302
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Brak

11 Gru 2013, 16:28

Pytanie gdzie będziecie jeździli bo jak głównie małe odległości to i 1,2 wystarczy
Ja osobiscie ostatnie 1,5 roku jeździłem 1,2 clio po autostradach i też dał radę.
Przemz
Nowicjusz

Auto: Renault Clio 3
Silnik: 1.2 TSI
Rok produkcji: 2008