Autko do 10-12 tys zł. Nastepca Xsary II.

03 Maj 2015, 23:25

Witam wszystkich.

Szykuje sie do zmiany samochodu, aktualnie jezdze Citroenem Xsara II hatchback z 2002 roku z silnikiem 2.0 HDI 90 km. Dlaczego chce zmienic? Otoz... chce zmienic dla tego iz Xsara jest jak dla mnie zupelnie bez charakteru.. Silnik w miare dynamiczny, ale po za tym wieje nuda. W aucie mam pakiet exclusive, jednak polowa rzeczy zupelnie nie przydaje sie mi w codziennym uzytkowaniu. Podjalem decyzje o zakupie innego autka, max do 12 tys zl.

Teraz moze napisze czego bym oczekiwal od innego samochodu. Mianowicie:
nadwozie jedynie sedan lub hatchback, ewentualnie jakies coupe ale jednak wolalbym 4/5 drzwi. Silnik raczej diesel (rocznie robie ok 25-30 tys km na dojazdy na zajecia). Nie chcialbym zeby auto bylo starsze niz 15 lat. Nie potrzebuje cudow jesli chodzi o wyposazenie.. podstawowe rzeczy w zupelnosci wystarcza. Jesli macie jakies alternatywy fajne w postaci benzynka+gaz to rowniez chetnie rozwaze. Mam 22 lata i jak pisalem chcialbym autko, ktore chociaz troche bedzie miec charakter ;)
Jezdzilem troche Audi A3 8L, oraz A4 B6 dziadka ( A4 bardzo mi pasuje pod kazdym wzgledem, jednak cena przeraza). Ostatnim wymogiem, ktory chyba ma kazdy jest to zeby auto nie stalo czesciej u mechanika niz pod domem.

Slucham propozycji. Mam nadzieje, ze pomozecie ;)
CR7
Nowicjusz

Auto: Citroen Xsara II

04 Maj 2015, 08:30

Honda Accord VI, Ford Mondeo Mk3 2.0 PB?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

04 Maj 2015, 16:46

Zastanawiam sie wlasnie nad Mondeo MK3 jednak bardziej bylbym sklonny ku dieslowi. Czy moze raczej lepszym silnikiem bedzie benzyna w gazie ?
CR7
Nowicjusz

04 Maj 2015, 16:54

A większość przebiegu robisz w mieście czy raczej trasą bo od tego głównie zależy czy diesel czy benzyna. Mondeo ma benzyny nie nadające się do gazu i beznadziejnego diesla TDCI. Jedyny doby diesel to TDDI
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

04 Maj 2015, 21:03

Wiekszosc przebiegu robie raczej w cyklu mieszanym gdyz jezdze zazwyczaj codzienie po 35 km w jedna strone po takich drogach ze tak powiem miedzy wsiami zeby dotrzec do miasta.. srednie spalanie w tej xsarze wychodzilo mi ok 6-6,5 litra na 100km. Nigdy nie mialem benzynki, jezdzilem troche ale nie mialem swojej. Takze dla tego jestem bardziej sklonny ku dieslowi.
CR7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...