Autko do 11-11,5k zł

14 Lis 2009, 23:01

Przeczytałem spora część forum dzisiaj i stwierdziłem - a jednak napisze ;)

Tak więc aktualnie bujam się Fiatem Seicento 1.1mpi, zmieniam auto gdyż iż potrzeba mi czegoś większego, na studia prawdopodobnie będę dojeżdżać daleko a pikaczentem nie będzie mi się chciało tłuc np do wawy z Koszalina żeby rodziców zobaczyć ;) pewnie większość z was zaraz powie ze po tym aucie każde inne to bedzie lux ;)

Do rzeczy:

W planie mam wydać jak w temacie ok 11tysi, oczywiście z wiadomych powodów planuje mieć ok 2k zł w zapasie na natychmiastowe wymiany w aucie typu rozrząd. Aha, nie przeraża mnie fakt ze auto jest mniej lub więcej awaryjne - z racji profesji 99% rzeczy robię sobie sam więc mam dużo taniej ;)

Najbardziej mi się podoba Alfa Romeo 156 1.9JTD, diesel z racji tego ze silniki TS są awaryjne. Za ta kwotę dorwać jakoś sensownie utrzymane auto to trzeba trochę poszukać. Ale to jest mój główny faworyt.

No i w sumie koniec moich typów.. chciałem audi A3 ale za kwotę 15tysi ciężko dorwać taka żeby nie była zrobiona z trzech.. a co dopiero 11.. ;p

Tak więc moje wymagania:
- silnik do 2l - wiadomo ubezpieczenie
- najlepiej diesel (ale nie musi)
- chciałbym żeby do 100 miał góra 10-10.5sek bo lubię podeptać ;)
- spalanie żeby w mieście zamykało się w granicy 10l +-1l
- jeśli chodzi o wielkość auta.. jeśli chodzi o pokrój seicento na dzień dobry papa, w domu mam seicento i matiza, male i mam dość :P mam w domu jeszcze peugeota 206, auto tej wielkości to jest minimum jakie bym brał pod uwagę, z drugiej strony na pewno nie większe niż alfa 156/audi a4. Większe do garażu nie wjedzie :P
- najchętniej żeby to nie było bardzo pospolite auto no ale jeśli musi.. z tej racji alfa 156, lubię się trochę wyróżniać ;)

Patrzyłem jeszcze na typowe panzefausty typu Audi A4 czy coś, ale chętnie bym o nich porozmawiał :P
Aha jeszcze jedno ja to tak nazywam że chciałby auto troche nowsze technologicznie od Golfa 3 gen. czyli typowe dla tamtego okresu np. wykończenie wnetrza. Ale nie ma co wybrzydzać w tym przedziale gotówkowym, za te psie pieniądze ciężko będzie coś kupic..

UWAGA!
Liczę na rozmowę na pewnym "poziomie" a nie wbijanie itp, jak się komuś nie podoba, nie musi czytać ;)
I drugie: chciałbym pogadać w faktycznym sensie a nie masz zobacz oto "honda civic może taka <<link>>?" i koniec. Chętnie bym powymieniał zdania i spostrzeżenia na temat aut. Jeśli nie to może być zwykle linkowanie i tyle ;)

Edit: granice 11.500 można lekko ale lekko nagiąć i raczej chciałbym nie-ople ;) raczej jestem zdecydowane na Alfe 156 ale liczę na miłą dyskusję i może zmienię zdanie ;)
jo_jacek
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

14 Lis 2009, 23:32

Powiem Ci że Alfa 156 w 1,9 JTD to dobry wybór, jednak kwota za jaką chcesz ją kupić to już zły wybór. Owszem, egzemplarzy na allegro będzie sporo jednak 95% to padliny.. Wiem że 145 to będzie niższa półka cenowa, a do tego bardzo awaryjny model jednak za 10k zł kupisz bardzo zadbaną 145.

Moim zdaniem jednak, jeśli oczywiście możesz, poczekaj jeszcze trochę, tak najlepiej do ostrej zimy :D dozbieraj jeszcze kasy.. może akurat dobijesz do 13-14k a wtedy już zawsze coś lepszego się kupi, a po drugie w zimie diesla przetestujesz jak znalazł :) oczywiście zimnego diesla przy odpalaniu :).

Na Alfaholikach jedynie taką widze najtańszą:

http://www.forum.alfaholicy.org/samocho ... rtowa.html

Czy ona pewna to ja nie wiem, jednak to dalej nie 11,5k tylko 15k :/

Pisz, targuj...
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

14 Lis 2009, 23:42

Zakup planuje styczeń-luty, teraz robię dobry rekonesans. pod koniec grudnia sprzedaje sejka od tego tez zależy kwota jaką będę miał ;)

Tj. sam jestem już prawie mechanikiem i wezmę ze sobą z 2-3 mechaników pracujących w zawodzie ~15-20lat dla temu szrotu na pewno nie kupie ;)

Od biedy najchętniej bym się zamknął w kwocie 15tysiecy zł z opłatami i zrobieniem w aucie co trzeba dla tego kwota zakupu auta jest dość uzależniona od jego stanu faktycznego ;)

Miło usłyszeć pierwszy pozytywny odzew :)
jo_jacek
Nowicjusz

14 Lis 2009, 23:48

Wejdź najlepiej na forum Alfaholików, przeglądaj dział Bazar -> Samochody. Pojawiają się tam najbardziej pozytywne oferty, oczywiście patrz głównie na te które piszą użytkownicy z jakimś stażem na forum i sporą ilością postów. Myślę że znajdziesz tam jakaś Alfę za 15k, trochę utargujesz, będziesz miał na rejestrację i ubezpieczenie, a jak wybierzesz dobry egzemplarz to miejmy nadzieję nic w naprawę nie wwalisz na początku :). Za 11k póki co nie szukaj Alfy bo na prawdę, szkoda kasy i nerwów, a marce kolejnych opinii że awaryjna..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

15 Lis 2009, 00:00

Może takie Punto: [link do oferty na Allegro wygasł]

Auto całkiem dobre... Wiadomo rewelacji nie będzie ale złe też nie powinno być. Z tym że patrzyłbym bardziej za dieslem :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

15 Lis 2009, 11:10

Myślę, znaczy wiem ze punto to nie jest "to", że nie wyjdę przed dom i nie pomyśle sobie "tak, takie auto fajnie mieć" ;)

Kusi mnie ta Alfa :P Ale ubezpieczenie trzeb a policzyć ~600zł, w sumie jakby wziąć co pół roku to ok 300. Rozrząd kosztuje tez z 600-700zł (części), rejestracja 245, no nie wiem. będę szukać teraz jestem ciekawy jakiś innych typów niż Alfa ;)
jo_jacek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie prostopadłe tyłem w 5 krokach
    Parkowanie prostopadłe tyłem nie należy do ulubionych manewrów dużej części kierowców. Choć ma liczne zalety, jest zwykle jednym z najsłabiej przećwiczonych sposobów parkowania, zwłaszcza w przypadku ...
    Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...

15 Lis 2009, 11:58

A ja ci powiem, że jestem posiadaczem punto 1.2 16v i bardzo ładnie się rozpędza i jest bardzo wygodny. Fakt, że moje sprowadzone było z Włoch i niewiele takich jeżdzi po polsce, ale jakby udałoby ci sie trafić to naprawde zastanów się.
Jeżeli chiałbyś dowiedzieć się wiecej to pisz !!
Tuning001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

15 Lis 2009, 13:21

jo_jacek napisał(a):Myślę, znaczy wiem ze punto to nie jest "to", że nie wyjdę przed dom i nie pomyśle sobie "tak, takie auto fajnie mieć" ;)

No właśnie a odwrotnie jest z Alfą :) przynajmniej ja tak mam do tej pory i przy każdym otwieraniu bramy garażu :P. Wiem chwale się :) ale utwierdzam w przekonaniu że to fajne furki..

[ Dodano: Nie Lis 15, 2009 17:08 ]
[link do oferty na Allegro wygasł]
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

16 Lis 2009, 09:37

Hmm Ciężko znaleźć coś podobnego do Alfy za te pieniądze bo przyznać trzeba że jest to samochód atrakcyjny z zewnątrz jak i w środku, no i zachowanie na drodze wręcz perfekcyjne.
Najpewniejsze modele 1.9 JTD zaczynają się niestety od ok 15 tyś. ale intensywnie szukając na pewno da się coś wyhaczyć.
Popatrz jeszcze za Lancią Lybrą również bardzo atrakcyjny samochód, ładnie się prezentuje no i silniki JTD nowoczesne konstrukcje.
stasiowski121

17 Lis 2009, 22:04

nie ma co, Alfa będzie ;)

Teraz pytanko, co powiecie na temat skórzanej tapicerki? Czy np cotygodniowe mycie specjalnym jakimś tam specyfikiem wystarczy ? Słyszałem ze można zarysować tapicerkę np guzikiem w spodniach?
Nie mam doświadczenia z taką tapicerką a to opinie zaczerpnięte z internetu wiec mam nadzieje na wypowiedź kogoś kto faktycznie użytkował taką tapicerkę i poda jakieś + i - ;)
jo_jacek
Nowicjusz

17 Lis 2009, 22:09

Też chciałbym wiedzieć, mam zamiar sobię sprawić skórzaną tapicerkę...
Tuning001
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lis 2009, 22:11

To ja ci podam pierwszy minus. W lato nie wejdziesz do samochodu, tym bardziej jak będzie czarna, usmażysz się
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

17 Lis 2009, 22:37

aż tak żle ??
Tuning001
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Lis 2009, 23:06

No jak ja do kumpla wsiadłem w lato to zwątpiłem. Nie da się a opłaca ci się skórę do Punto??
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

18 Lis 2009, 08:06

Lepiej bedzie wyglądał a mam troche kasy to pora ją wykorzystać...
Tuning001
Początkujący
Awatar użytkownika