Autko do 13 tysięcy

11 Wrz 2017, 10:39

Witam !
Niedawno sprzedałem swoje Audi A4 B5 a z racji nagłego zastrzyku gotówki również z innego źródła postanowiłem zakupić coś nowszego. Dlatego szukam auta , jak w temacie , do 13 tysięcy. Niestety budżet jest sztywny więc nie ma możliwości powiększenia go.
Czego wymagam od samochodu:
-Niskich kosztów eksploatacji,
-Małej awaryjności,
- Niskich kosztów części,
- W miarę przyzwoitego wyglądu i wyposażenia,
- Nie wymagam ogromnych osiągów.
- Mam uraz do francuzów ;)

Samochód ten będzie służył do przejazdu do miasta oddalonego o jakieś 40 km kilka razy w miesiącu oraz lekkiego poruszania się po mieście.

Nad czym się zastanawiałem
-Opel astra Bertone
- Audi A4 B6
-Suzuki swift
- Fiat Grande Punto ( pierwszy )
Liczę na rozsądne podpowiedzi ,gdyż jestem młodym kierowcą i nie zbyt się na tym znam , a i doradzić w gruncie rzeczy nie ma kto.
dandoo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Chwilowo nie mam
Skrzynia biegów: Manualna
0

11 Wrz 2017, 12:39

Typy masz całkiem dobre, możesz dorzucić do tego
Focus 1.6 benzynka
Mondeo
Hyundai Getz
Octavia 1.6 MPI
Toledo
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
1

11 Wrz 2017, 21:32

Ale gdzie a4 do Swifta? :o
Jeśli ma być tanio, to auta typu Swift i GP będą najlepszym wyborem. W takim a4 jest już co nieco do popsucia się (dotyczy to też innych aut tego segmentu typu e46, 9-3 etc), a i inne wydatki nie stawiają go w kategorii "tanie" - opony, ubezpieczenie, spalanie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

11 Wrz 2017, 21:37

Przede wszystkim niech autor się określi, czy chce małe miejskie wozidełko, czy sedana z drogim zawieszeniem.

Po drugie szanujmy się, Octavia 1.6 MPI? Auto z paliwożernym i mulastym silnikiem z czasów Golfa 3 (do Octavii to się zwyczajnie nie nadaje). Są lepsze auta.

Ale tak czy siak, konkrety autorze, bo Punto i A4 nijak nie pasują.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
0

11 Wrz 2017, 21:50

galakty napisał(a):szanujmy się, Octavia 1.6 MPI? Auto z paliwożernym i mulastym silnikiem z czasów Golfa 3
to ja sprostuje Cię kolejny raz, może i silnik jest starej konstrukcji ale czy to źle??? Silnik tani w naprawach i trwały. Miałem to auto więc co nieco o nim wiem a napewno nie stwierdze że jest paliwożerny w stosunku do swoich gabarytów. Spalanie około 8 litrow, mówisz że mulasty??? Czy ja wiem no rakieta to to nie jest ale tez nogami nie trzeba się odpychać spokojnie wystarczy na normalnego przemieszczania się poza tym autor podkreślił że nie wymaga nie wiadomo jakich osiągów. To co kupić 2.0 które spali tyle samo lub więcej ale za to zapłacisz więcej ubezpieczenia tylko po to żeby sekundę czy półtorej mieć mniej do setki??? No proszę Cię
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

11 Wrz 2017, 21:57

8 litrów w Octavii to chyba na trasie...
galakty
Forumowicz VIP

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[B] 206 RC / Clio II Sport / Ibiza II Cupra / Yaris I TS
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment B - silnik benzynowy o mocy około 160KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Peugeot 206 2,0 RC - 177KM - Renault Clio ...

11 Wrz 2017, 22:07

Juz precyzuje ! A więc dla mnie najważniejsza jest aby samochód po zakupie był tani w utrzymaniu. Tzn małe spalanie i niskie koszty ewentualnej naprawy. Jestem studentem więc każdy grosz się liczy ;) następną cechą jest wygląd (nie chce starego golfa 3...) . Jak mówiłem osiągi nie są dla mnie kluczowe bo nie lubie zasuwać 200 na godzinę (nawet nie bardzo jest gdzie) . Dlatego patrzyłem na gp ponieważ ma małe silniki a ja chciałem przerzucić się na diesel 1.3 (audi było b+g) ale znajomy mechanik powiedział ,że by się w to nie pchał i kompletnie pomieszał mi w głowie... Pozatym w moim regionie mało jest tych samochodów. Podsumowując auto tanie, ładne wizualnie i z jako taką mocą.
dandoo
Nowicjusz

0

11 Wrz 2017, 22:17

Może kiedyś będziesz mógł gdzieś to sprawdzic. Może i Tobie będzie w trasie paliła 8 a komu innemu 10. Wszystko zależy od stylu jazdy ale to jest takie auto którym się nie ciśnie bo nie ma za bardzo czym wiec jeździ się rozsądnie.
1.3 multijet to bardzo trwały silnik, mega niskie spalanie spokojnie niżej 5 można zejść na trasie oczywiście też nie ma czym pogonić ale Twoje oczekiwania spełni lecz jeżeli robisz krótkie trasy odradzał bym diesla
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

11 Wrz 2017, 22:21

Kao napisał(a): to jest takie auto którym się nie ciśnie bo nie ma za bardzo czym wiec jeździ się rozsądnie

Doskonale wiem o czym mowa bo mogę za 5 minut siedzieć w aucie z tym silnikiem. Ten motor nie ma kompletnie żadnego dołu... Mimo, że to 8V to nie ma żadnego momentu obrotowego z dołu. Nawet hamownie to potwierdzają, więc możesz mówić że się nie znam i mam 10 lat, ale 5 minut w google i sobie sam porównasz z 1.8 czy 2.0 i różnica będzie kolosalna jak na N/A. Widocznie nie jeździłeś niczym lepszym, skoro tak twierdzisz.

Różnica w OC? Błagam, ile rocznie to wyniesie? Podziel na 12 msc i mogę się założyć że więcej jak 30-50 zł na miesiąc nie będzie. 4 piwa na tydzień, koniec tematu.
galakty
Forumowicz VIP

0

11 Wrz 2017, 22:37

galakty napisał(a):możesz mówić że się nie znam i mam 10 lat, ale 5 minut w google i sobie sam porównasz z 1.8 czy 2.0 i różnica będzie kolosalna jak na N/A.
no tak Ty i te Twoje Google :ok: tylko pamiętaj o tym że to co w tabelkach to jest wszystko według producenta a realia zawsze są inne. Gadasz mi tu że dołu nie ma czy mocy ale po co Ty mi to mówisz przecież nie rozmawiamy o grubej furze tylko o zwykłym poprawnym aucie. Widzę że jak komuś się vaga poleca to masz pianę na ustach ale już Ci mówiłem że swoją niechęć do tego koncernu zatrzymaj dla siebie bo tu polecamy auta pod autora tematu a nie to co nam pasuje czy nie.
galakty napisał(a):Widocznie nie jeździłeś niczym lepszym, skoro tak twierdzisz.
podejrzewam że w posiadaniu miałem dużo więcej niż Ty kierownic dotykałeś
galakty napisał(a):Różnica w OC? Błagam, ile rocznie to wyniesie?
może i dla kogoś kto ma pełne zniżki to nie wiele ale autor jest studentem i w dodatku podkreślił że każdy grosz się liczy.
PS. Im więcej postów nabijasz tym robisz się bardziej pewny siebie i arogancji ( jak nie wiesz to co znaczy sobie w Google sprawdź :naughty: ) zaczynasz kozaczyc dziecinnymi docinkami a tylko sam sobie szkodzisz.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

11 Wrz 2017, 22:41

galakty napisał(a):Różnica w OC? Błagam, ile rocznie to wyniesie? Podziel na 12 msc i mogę się założyć że więcej jak 30-50 zł na miesiąc nie będzie. 4 piwa na tydzień, koniec tematu.

oj zdziwiłbyś się,ja teraz płacę więcej za Corse jak za Uno a silnik ten sam i rok praktycznie też :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

11 Wrz 2017, 22:44

Kao napisał(a):no tak Ty i te Twoje Google

Człowieku... Pisz chociaż na temat i daj jakieś sensowne argumenty, a nie własne odczucia, które są sfałszowane. Na tym forum nie tylko ja piszę i pisałem, że 1.6 MPI to muł, ale rozumiem że to nagle kłamstwo? Hamownie niezależne od Twojego "Google" również kłamią? Może po prostu Ty tego nie czujesz? To nie znaczy, że tak nie jest. Jeździłem sporo Golfem 4 z tym MPI i nigdy z czystym sumieniem tego nie polecę, nie mam serca po prostu.

Pomijam czysto osobiste zaczepki, bo nie będę się zniżał do poziomu podstawówki, wybacz. Jeśli chcesz podyskutować, to zapraszam na PW, a nie na publiczne forum.

ARGUMENTY przemawiające za tym, że 1.6 MPI nie jest mułem poproszę, w porównaniu do 1.8/2.0 VAG i nie, nie chcę Twoich odczuć, tylko fakty. Czekam.

@barol Ale ja piszę o różnicach w tym samym modelu między 1.6 a 1.8, a nie zupełnie innych samochodach.
galakty
Forumowicz VIP

0

11 Wrz 2017, 22:56

Ale Panowie spokojnie mam teraz znowu właściwe dla siebie kłopoty ze zdrowiem i nie mogę jeździć manualem a w GSie nie mam lpg więc jeżdżę avenem1 w automacie hmmm to dopiero jest rakieta :D Odpalam dopalacze i jadę jadę i jadę patrzę na zegar a tu 80km/h :ok:
Ale w sumie przy którejś z moich wpadek musiałem używać w124 200d w automacie i też sobie poradziłem :ok:
Sorki za offtopka :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

11 Wrz 2017, 23:11

Panowie spokojnie bo widzę ,że przez przypadek rozpętała się off topowa burza :D
dandoo
Nowicjusz

0

12 Wrz 2017, 11:30

Prośba moderatora o zrobienie tu porządku, pozostanie przy A4 w twoim przypadku bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem
neo1977

0