Nicodemus nie kieruj sie tylko stereotypami. Czesto slyszy sie ze francuz czy fiat to gowno. Wiadomo, roznie to bywa ale nie ma aut idealnych. Z moich doswiadczen i moich znajomych wynika zupelnie co innego. Mam 2 sasiadow ktozi sa wlascicielami Laguny od okolo 4 lat i bardzo sobie chwala te auta. Kumpel jezdzi tez od 4 lat meganka i tez nie ma z nia wiekszych problemow podczas gdy jego mlodsza toyota carina 2 razy byla w serwisie z powodu ukladu napedowego i hamulcow.Ja 9 lat jezdzilem focusem "jedynka" 1.8 benzynka 115 KM i nadal bym nim jezdzil gdyby nie skusil mnie mondek
![Smile :)]()
. Focusem przejechalem ponad 300 tys Kilometrow i w tym czasie 2 razy wymianielem elementy zawieszenia (nie pamietam juz dokladnie co) i okresowo to co trzeba wymianiac w kazdym aucie. Nigdy nie musialem pchac auto albo wzywac lawety. Jedyna powazniejsza usterka to centralny zamek ktory zaczal szwankowac przed tym jak go sprzedalem znajomemu. Zawieszenie focusa to bajka , silnik tez spoko, mial niezlego kopa ale byl wrazliwy na obciazenie ale chyba wiekszosc benzyniakow tak ma
![Smile :)]()
(stoper ani razu nie pokazal powyzej 10 sek gdy robilem test przyspieszenia od 0-100 2 osobami na pokladzie )
spalanie to przy spokojnej jezdzie w trasie z 5 osobami i walizkami wyszlo mi 6.2 na 100 kilometrow. Przy naprawde ostrej jezdzie okolo 8-8.5 litra. Jesli silnik diesla nie jest koniecznoscia to polecam ten motor. A co do golfa, osobiscie bym go nie kupil dlatego ,ze:
1.Ciezko znalezsc zadbany model
2.Starsze golfy kojarza mi sie z dresami i wiejskim "tjuningiem" :
3.Dla mnie focus jest lepszy (i nie tylko dla mnie bo w jednym z niedawno ukazanych numerow Auto Swiatu porownywali te auta w dziale "uzywane" i takze bardziej polecali focusa.)
4.W rankinagch aut kradzionych golf zajmuje jedno z czolowych miejsc.
5.I co wazne za te same pieniadze, znajdziesz nowszy i lepszy model focusa niz golfa.(
tylko nie wyskakiwac mi tu z tekstem ze to przeciez volkswagen i musi tyle kosztowac
bo to nie audi zeby placic za znaczek)