Autko do 15000 Focus, Golf IV, Alfa 147, a moze coś jeszcze?

28 Sty 2009, 19:18

Witam,
Zastanawiam się nad zakupem samochodu do 15tyś (ewentualnie jeśli by się coś naprawdę godnego uwagi trafiło to do 17 tyś).
Rozważałem zakup focusa od jakiegoś czasu, ewentualnie golfa IV czy też coś z innej beczki czyli volvo s40 z dużym naciskiem na focusa.
Po kilku konsultacjach z kolegami posiadającymi warsztaty samochodowe zrobił mi się nie mały mętlik w głowie.
Jeden powiedział mi że w tej cenie najlepszym rozwiązaniem był by golf
Kolejny powiedział że golf jest "awaryjny" i o wiele lepsza opcją był by focus
Następnie ktoś mnie zaczął przekonywać do alfy 147, która nie powiem bardzo mi się podoba ale nie raz już słyszałem o ich dużej awaryjności.

Co do samochodu to potrzebuję go do codziennej jazdy, do tego czasami jazdy w pracy oraz raz w roku musi wytrzymać podróż lekko ponad 3 tys kilometrową - dodatkowo bardzo bym się cieszył gdyby ta podróż wyniosła mnie jak najmniej, tak wiec nie zależy mi na bardzo mocnych silnikach.

Czekam na odzew i rady
Nicodemus
Nowicjusz

28 Sty 2009, 21:24

Witam.
Ludzie pewnie naskoczą zaraz na mnie ale focusa lub golfa, jeśli chcesz jeździć normalnie a nie od serwisu do serwisu to tą alfe lepiej omijaj.
Generalnie piękna jest, szybka, mocna, ale elektronika i zawieszenie się szybko sypie.
stasiowski121

28 Sty 2009, 21:28

focusa kupisz w tej kasie diesla, a golfa to tylko raczej 1.6
a takim focusem 1.8 tddi jezdzi sie raczej duzo lepiej niz golfem 1.6
astry II tez mozesz szukac, diesla powinines takze znalesc :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

28 Sty 2009, 21:33

Jak kolega wyżej, chyba Taki Focus 1.8 TDDI będzie najlepszy.
Silnik wiele lepszy niż o nim mówią ludzie.
Potrafi wcisnąć w fotel ( miałem w mondeo stąd wiem ).
A zadawala się 7 litrami przy ostrej jeździe po mieście.
stasiowski121

29 Sty 2009, 21:54

stasiowski121 napisał(a):Witam.
Ludzie pewnie naskoczą zaraz na mnie ale focusa lub golfa, jeśli chcesz jeździć normalnie a nie od serwisu do serwisu to tą alfe lepiej omijaj.
Generalnie piękna jest, szybka, mocna, ale elektronika i zawieszenie się szybko sypie.

Trochę czytałem o tej alfie na forum alfy (wiem wiem - sami fani ;) ) i wyczytałem że fakt zawieszenie jest dość kruche na polskie drogi, chociaz samochod sam w sobie nie jest zły. Olej trzeba częściej zmieniać, a o elektryce przyznam pierwszy raz słyszę. Może mi to ktoś przybliżyć? Poznał bym jeszcze kilka opinii. Szczerze sam mam mieszane uczucia ale coś mnie w kierunku alfy ciągnie...
Może ktoś się wypowie o silniku w 147 JTD 1.9 ?
Dzieki za pomoc i czekam na kolejne wypowiedzi
Nicodemus
Nowicjusz

30 Sty 2009, 00:12

Silnik idealny, cicha jednostka, mocna i praktycznie bezawaryjna. Wystarczy poczytać opinie ludzi którzy użytkują ten silnik z już dużym przebiegiem.. powiedzą co się działo z nim, jeśli coś się działo.. Poza tym całe autko mało pali więc to duży plus.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimno, ciemno, niebezpiecznie - trudne warunki drogowe
    Jesienią i zimą dni są krótkie i wcześniej zapada zmrok. To także oznacza, że częściej zdarza nam się jeździć samochodem, gdy jest ciemno. Złe warunki atmosferyczne w połączeniu ze zmierzchem mogą być bardzo niebezpieczne. ...

30 Sty 2009, 12:52

Astra 2- mój dobry głos rozsądku! Tanie i ekonomiczne, bezawaryjne i części znajdziesz praktycznie wszędzie.
Audi a4, wiele dobrego, ale tylko zasłyszanego. Nigy nie miałem okazji prowadzić, ale za to w 15k się zmieścisz:)
ruup
Nowicjusz

Miejscowość: Wilkowyje

30 Sty 2009, 18:17

qki007 napisał(a):Silnik idealny, cicha jednostka, mocna i praktycznie bezawaryjna. Wystarczy poczytać opinie ludzi którzy użytkują ten silnik z już dużym przebiegiem.. powiedzą co się działo z nim, jeśli coś się działo.. Poza tym całe autko mało pali więc to duży plus.

Czytałem że silnik dość dobry, ale tutaj poprzednicy znowu piszą o zawieszeniu...

Co do astry to przez jakis czas mialem corse i jednak opel to nie to

Audi jesli już to A3 ale jak to jest z kosztem części?
Jaki jest też koszt części porównując focusa, alfe i golfa ? zapewne alfa wypada najdrozej ?

Chętnie poczytał bym coś jeszcze o alfie, ale na tym forum a nie na forum alfy gdzie jest pełno jej fanów ;)
Nicodemus
Nowicjusz

30 Sty 2009, 19:25

Ja bym Ci radził skupić się tylko i wyłącznie na focusie. Za te pieniądze dostaniesz naprawdę coś dobrego. A golfa dostaniesz także ale ze słabym silniczkiem i wnętrzem
bartek_remix :)
bartek_remix
Początkujący

Miejscowość: Kamionka / Kwidzyn

30 Sty 2009, 19:42

Jak kolega wyżej...
Popieram...
Skup się na Focusie bo za taką kasę znajdziesz porządnego.
Mowa rzecz jasna o 1.8 TDI.
stasiowski121

30 Sty 2009, 22:46

stasiowski121 napisał(a):Jak kolega wyżej...
Popieram...
Skup się na Focusie bo za taką kasę znajdziesz porządnego.
Mowa rzecz jasna o 1.8 TDI.

No dobrze, czyli wracam do swoich przemysleń sprzed paru miesięcy :)
Tylko który disel:
TDI
TDDI
TDCI
?

Zaczynam szukać modelu 2000 i nowszy oczywiście ghia... mam szansę znaleźć do 15 tys z przebiegiem okolo 160 tys bez cofanego licznika i najlepiej nie tłuczony :D
Nicodemus
Nowicjusz

31 Sty 2009, 00:04

JA ma uprzedzenia do forda więc polecam golfa IV 1,9 SDi spalanie bardzo niskie do 5l, on wręcz wącha paliwo, a silnik przy mądrej jeździe nie do zajechania bez żadnych turbosprężarek których awaria wiąże się z wydatkiem około 2500zł. Tylko że w tym przypadku musisz się liczyć że wydasz kwotę bliższą 17000 niż 15000.
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sty 2009, 08:35

pawelec napisał(a):JA ma uprzedzenia do forda więc polecam golfa IV 1,9 SDi spalanie bardzo niskie do 5l, on wręcz wącha paliwo, a silnik przy mądrej jeździe nie do zajechania bez żadnych turbosprężarek których awaria wiąże się z wydatkiem około 2500zł. Tylko że w tym przypadku musisz się liczyć że wydasz kwotę bliższą 17000 niż 15000.

Tak tylko ten silnik SDI to bez porównania z 1.8 TDDI z forda...
Ford z takim silnikiem połyka cię na pierwszym biegu, najdalej na drugim.
stasiowski121

01 Lut 2009, 11:08

Już mi troche namieszaliście ale dzięki :) Dodatkowo moze ktos by się wypowiedział co jest nie tak z alfami 147 i dla czego? Może jakis właścicel 147 JTD 1.9 , bo tyle co czytałem o nich złego i słyszałem to każda wypowiedź zaczynała się od słów "a mój kolega... , albo ... a koledze mojego kolegi a alfie to ... ":)
Nicodemus
Nowicjusz

01 Lut 2009, 11:14

No i właśnie tak każdy pisze.. a ja Cie zapraszam do zarejestrowania się na :www.forum.alfaholicy.net/ i tam napisz dokładnie to samo pytanie co tutaj, ludzie którzy mają 147 odpowiedzą Ci szczerze.
Ostatnio edytowany przez qki007, 21 Sie 2009, 23:28, edytowano w sumie 1 raz
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość