Autko do 17 tys. - krótkie trasy

08 Paź 2010, 19:11

Witam

Egzamin na prawko coraz bliżej, więc rozglądam się za autkiem. Mam na ten cel 17 000 zł.
Auto ma służyć głównie do dojazdu do szkoły (12km w jedną stronę), i w weekend na jakieś imprezki do 50 km.

Zastanawiałem się nad dieslem, lecz wiele osób mi go odradza - gdyż według nich na takiej trasie, silnik się nie rozgrzeje i będzie z nim sporo problemów.

Moje typy to :
Audi A3/Golf 4 z silnikiem 1.9 TDi 90 km;
BMW e46 2.0 D 136 km;

które z tych aut byście mi polecili ?

a jeżeli nie diesel to benzyna:
Honda Civic VI 1.4 90 km / 1.5 VTEC 115 km

Pozdrawiam i proszę o pomoc w dokonaniu wyboru :)
Apanowsky
Nowicjusz

Miejscowość: Wałcz

08 Paź 2010, 19:14

BMW za ten pieniądz to będzie ciężko w dieselu. Jak będziesz miał prawko w ręku to wróć.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Paź 2010, 19:36

dobrze odezwę się :)

tylko jedno pytanie czy diesel czy benzyna na takie trasy ?
Apanowsky
Nowicjusz

08 Paź 2010, 19:41

Apanowsky napisał(a): czy diesel czy benzyna na takie trasy ?

Zdecydowanie benzyna...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Paź 2010, 23:21

Diesel ZAWSZE mniej spali... Pytanie czy kupisz coś co pojeździ czy okazję? E46 od razu odpuść bo to będzie okazja za 17 tyś zł. G4 jakiegoś znajdziesz ale się naszukasz.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

09 Paź 2010, 11:35

mniej spali ale czy na takiej trasie, powiedzmy po roku czasu nie zepsuje silnika ?

czy może lepiej kupić coś do 10 tysięcy pojeździć rok - wprawić się i potem za rok dołożyć i kupić coś lepszego ?
Apanowsky
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Groźne parkowanie na chodniku
    Gdy znalezienie miejsca do parkowania w danej okolicy jest wyzwaniem, pomysłowość kierowców w zastawianiu chodników bywa zaskakująca. Tymczasem takie zachowanie kierujących może być bardzo groźne dla dzieci, ...

09 Paź 2010, 11:49

z Twoich wyliczeń wynika że będziesz robić ok 10tyś km rocznie, więc przy takich przebiegach zdecydowanie benzynka, a podane przez Ciebie Hondy to bdb wybór - mniej problematyczne od współczesnych diesli, no i kulturka pracy takiego silnika też jest dużo lepsza niż diesla. a różnica pod dystrybutorem wcale nie tak wielka.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

09 Paź 2010, 12:04

Almera, Focus, Astra II, Stilo. To moje propozycje.
Ja stawiałbym na Focusa lub Stilo.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

09 Paź 2010, 12:22

stasiowski121 napisał(a):Almera, Focus, Astra II, Stilo. To moje propozycje.
Ja stawiałbym na Focusa lub Stilo.

To konkretnie jakie auto i z jakim silnikiem - a trasa do szkoły to w 90% teren niezabudowany :)
Apanowsky
Nowicjusz

09 Paź 2010, 14:20

Stilo 1.9 JTD, Focus 1.8 TDCI (o ile uda Ci się znaleźć jakiś ładny egzemplarz) bądź TDDI
Astra 2.0 DTI. Almera 2.2 DCI (o ile opłaty Ci nie straszne bądź będziesz miał z kimś kto ma zniżki bądź sam je masz) bądź 1.5 DCI. Co do rozgrzewania diesla to po swoim wiem, że po 6-8 km ma już temperaturę, wiadomo, że nie 90 stopni ale zimny nie jest.
Osobiście w zimie jeżdżę nieraz takie właśnie krótkie trasy po 10-12 km i wiem, że zdąży się nagrzać, a i w kabinie zrobi się już wyraźnie ciepło.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Paź 2010, 14:35

a może a3 1.9 TDi 90/110 km ?
wiem że będzie starsze - ale podobno (znowu te słowo ;) )silniki VAG'a są najoszczędniejsze i najmniej awaryjne - tak mi powiedział ojciec kolegi.
Apanowsky
Nowicjusz

09 Paź 2010, 14:59

I owszem, tyle, że będzie z największym przebiegiem realnym. Właśnie z tego względu, który wymieniłeś wyżej. Niemcy je eksploatują intensywnie, ale i serwisują, w niemczech taki silnik przy 13 latach ma często ponad 400 tyś, a ponad 300 to zazwyczaj, przyjeżdża polski handlarzyna, kupuje, licznik przekręca na 180 tyś i sprzedaje. Więc przebiegu realnego rzędu 200 tyś się nie spodziewaj.
Nie mówię, że tak jest zawsze, bo można spotkać ładny egzemplarz, tylko trzeba być cierpliwym i się naszukać.

[link do mobile.de wygasł]

Szukaj Fiata Stilo, dużo łatwiej znaleźć fajny egzemplarz, silniki JTD niczym nie ustępują TDI, a kulturą znacznie je przewyższają. Często można trafić od pierwszego właściciela, z polskiego salonu itd.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika