Autko do 20 tyś. zł... Proszę o poradę

25 Wrz 2013, 12:24

Witam wszystkich bardzo serdecznie ;).

Już raz korzystałem z Waszych porad i się nie zawiodłem, teraz mam nadzieję, że pomożecie mi ponownie ;)
W okolicach wakacji planuję zakup 'nowego' samochodu, ale że jestem strasznie niecierpliwy, to już spędziłem wiele godzin wyszukując dobrych kandydatów. Obecnie jeżdżę Golfem 3 z silniczkiem 1.4 ale ... marzy mi się coś większego i mocniejszego. Interesują mnie sedany/kombi z w miarę mocnymi silniczkami, chciałbym żeby autko się jednak w miarę zbierało. Silniczki powyżej 2.0 są już drogie w utrzymaniu ( chodzi mi tu o opłaty - nie mam zniżek z racji wieku... ) więc wolałbym się w większe pojemności nie pakować ale jeśli coś bardzo będziecie polecali i będzie na prawdę godne uwagi to... kto wie? może się skuszę ;) ... kolejna sprawa - paliwo ... raczej nie chcę Diesla, interesuje mnie instalacja LPG więc silnik musi ją dobrze znosić, jeśli auto które kupię będzie na samej benzynie będzie musiało być za taką cenę, bym w 20tyś zmieścił się z zainstalowaniem takowej instalacji. Jeśli chodzi o wyposażenie... nie chcę golasa... im więcej wyposażenia tj podgrzewane lusterka, tempomat, 2 strefowy klimatronik czy nawet wielofunkcyjna kierownica tym lepiej...
Oczywistą oczywistością jest w miarę mała awaryjność... bo w końcu to zakup samochodu a nie nieruchomości ;) . Budżet jakim dysponuję na CAŁOŚĆ to 20 tys zł więc sam zakup autka powinien mnie kosztować nieco mniej ;)

Myślałem i napalałem się na Saab'a lub Volvo ale chyba o tych autach mogę zapomnieć... podoba mi się w nich wysoki poziom bezpieczeństwa ale obawiam się kosztów napraw. Do Saab'a zniechęciła mnie znajoma właścicielka 93 Aero ... ponoć dość awaryjny i strasznie rujnujący budżet. Nie mam niestety dużo kasy więc wolałbym jednak warsztatowe podnośniki omijać szeroookim łukiem ;D .

Obecnie moje typy to:
-Audi A4 / A6 - tylko że... to jednak audi, więc za tą kwotę autko będzie miało już trochę za sobą ... poza tym, koszty części - nie są one wywindowane? Jednak akurat te auta mi się bardzo podobają...
-Opel Vectra C - też całkiem niebrzydki i chyba ponoć dość udany model, nie tak ładny jak Audi ale na pewno będzie młodszy i z mniejszym przebiegiem niż w/w pojazd. Ale co z jakością?
-Honda Accord VII - o nim chyba nie mam co myśleć w tej kwocie prawda?
-VW Passat - B6 mi się podoba ale za drogie jak dla nie... a B5? może tym się warto zainteresować?
-Mazda 6 - to jest dla mnie zagadka ;p ... czy tym wozidłem warto się zainteresować? Z Mazdą nigdy styczności nie miałem więc nie wiem co o nich myśleć...
-Skoda Octavia - oczywiście I gen... mój ojciec ma takie auto, wersję poliftową więc wygląda bardzo fajnie, niestety gorzej z wyposażeniem bo... no cóż, nie jest to bogata wersja - praktycznie podstawowa ;/ ... przed liftowe wyglądają kiepsko ale w końcu wygląd to nie wszystko ( aczkolwiek chciałbym żeby auto na prawdę fajnie wyglądało... w końcu będę nim jeździł już dłuuugi czas i nie chcę, żeby mnie straszyło wyglądem ;D )

Takie miałem pomysły... doradzicie jakieś jeszcze modele? albo wyeliminujecie któreś z tych co wymieniłem? ^^

P.S proszę mnie nie hejtować o to, że auto kupuję niemal za rok a już wypisuję na forum... wiem że tak jest ale nie lubię czekać ;p poza tym, jak już wcześniej wspomniałem, spędziłem już wiele czasu na przeglądaniu samochodów na internecie i wypatrywaniu na ulicach miasta fajnych pojazdów z myślą " a może poszukać czegoś takiego? " ;) . Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc ;)

Aha, i jeszcze jedno, szukać auta w kraju czy lepiej rajdnąć się do Niemiec w poszukiwaniu konkretnego już egzemplarza?
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Wrz 2013, 23:19

Wiesz co..? Masz oczywiście czas więc proponuję żebyś go wykorzystał właściwie. Mam na myśli to,że powinieneś umawiać się na oględziny aut lub "zaatakować" jakiś komis i odbyć jazdę próbną ! To wiele ci podpowie,bo zobaczysz jak ci dany model leży i jak się w nim czujesz za kółkiem i na drodze. Zobaczysz ,że sam wykluczysz niektóre auta ,a inne ci się spodobają. Nic to nie kosztuje ,a może mieć decydujący wpływ na twoje spektrum poszukiwań. Nie unikaj mniej popularnych modeli. Co ci szkodzi się nimi przejechać??? :) Nie musisz ich kupować ale dla porównania i jako układ odniesienia są potrzebne. Zapewniam cię ,że zdziwiłbyś jak się jeździ niektórymi autami o których nawet teraz nie myślisz. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Wrz 2013, 11:30

hmmm słusznie prawisz ;) pooglądam jakieś autka ale mi też chodzi o poradę mechaniczną... jeszcze się na autach specjalnie nie znam i nie chcę władować się w jakieś badziewie dlatego proszę o poradę jakie modele szukać, z jakimi silnikami najlepiej itp ^^
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Wrz 2013, 21:21

Rozumiem to. Ale nie ma sensu rozwodzić się nad mechanika, skoro w tym modelu nie będziesz się czuł. Kumasz? Po kolei trzeba. :) Tym bardziej że masz czas.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Wrz 2013, 21:51

Kumam ;p to pooglądam jakieś autka i refreshnę temat
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Wrz 2013, 12:35

Ode mnie, po kilku miesiącach poszukiwań (miałem podobny dylemat, podobne pieniądze) i zastanawianiem się nad marka :p, zdecydowałem się na Saaba 9-3. Właśnie na tym forum doradzono mi to, nietuzinkowe, auto. GENIALNY zakup! 3 miesiące czytałem o nim, potem szukałem odpowiedniego egzemplarza - i mam! Do tego z gazem, 150 kucy, lata jak szalony :)! A koszta napraw? Wiele części jest od Vectry, więc...Ja zdecydowanie polecam SAABa 9-3.
Saab 9-3. Cud motoryzacji...
pooh77
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobus Mercedes-Benz Travego dla klubu Legia Warszawa
    Legendarny klub warszawski – Legia Warszawa otrzymał luksusowy autobus turystyczny Mercedes-Benz Travego. Piłkarzom został on po raz pierwszy zaprezentowany 28 stycznia rano, odbierając na lotnisku legionistów ...

03 Paź 2013, 14:52

pooh77 napisał(a):GENIALNY zakup! 3 miesiące czytałem o nim, potem szukałem odpowiedniego egzemplarza - i mam!

Wrzuć jakieś zdjęcia do swojej galerii na forum i pochwal się nowym nabytkiem :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016