Autko do 20tyś. Diesel czy Benzyna

25 Mar 2018, 21:41

Hejka. Szukam auta do 20tyś . Wygodne , komfortowe , średnie w utrzymaniu , mile widziane niskie spalanie . Miesięcznie robię 1tyś km.
Wymagam aby samochód był bardzo wytrzymały pod względem mechanicznym.
Auto w musi mięć obowiązkowo 5 drzwi.
Chcę auto inne niż BMW i Audi. Coś innego.. Sedan albo Kombi .
Zastanawiam się czy Diesel czy jednak wybrać już Benzynę .
W gdyby benzyna na pewno bym chciał założyć instalację gazową więc mile widziany silnik pod gaz.
Co sądzicie o tych autach ?

Honda Accord 7 Sedan .. Benzyna czy diesel ? Jakie spalanie w benzynie .. i czy silnik nada się do gazowania? Jaki komfort jazdy? I czy do 20tyś dostanę takie auto? Straci szybko wartość ? 2003 są nawet po 17-18 tyś

Fiat Bravo 2 Auto z innej półki.. ładny w środku z zewnątrz też mi się podoba. lecz chyba szybko staraci na wartosci ? Warto się rozglądać?

Mitsubishi lancer 8 .. ?

Volvo S40

Alfa Romeo 159 . Silnik 1.9 JTD 150km ? słyszałem że to są dobre silniki .. ale też że jak kupujesz alfe to jest 50 na 50 ..

No mam teraz mętlik w głowie .. Diesel fajny moment obrotowy , niskie spalanie , wytrzymały silnik . Lecz gdy padnie , dwumasa sprzęgło , wtryski , turbina , dpf.. to aż płakać.. co sądzicie?
Benzyna wysokie spalanie , szybko się nagrzewa , nie klekoce części tańsze o połowie nie które prawie. I możliwość gazu .
Ziomek343
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

26 Mar 2018, 18:35

Ziomek343 napisał(a):Honda Accord 7 Sedan .. Benzyna czy diesel ? Jakie spalanie w benzynie .. i czy silnik nada się do gazowania? Jaki komfort jazdy? I czy do 20tyś dostanę takie auto? Straci szybko wartość ?

W sumie i diesle i benzyny są ok. Bierz tylko pod uwagę, że kupno starego diesla przy małych przebiegach może okazać się średnio opłacalne.
LPG przyjmą ale mają mechaniczną regulację zaworów - trzeba będzie to zrobić co 30-40kkm, parę stówek będzie kosztowało.

Ziomek343 napisał(a): Straci szybko wartość ? 2003 są nawet po 17-18 tyś

Jak widzisz po cenach to raczej nie traci szybko na wartości.
Te 17-18 to minimum na coś trzymającego się kupy

Ziomek343 napisał(a):Fiat Bravo 2 Auto z innej półki.. ładny w środku z zewnątrz też mi się podoba. lecz chyba szybko staraci na wartosci ? Warto się rozglądać?

Fajne auto ale warto rozglądać się za 1.4T-jet, szczególnie w wersji sport a na taki budżet jest za mały.

Ziomek343 napisał(a):Mitsubishi lancer 8 .. ?

Za 20k zapomnij.
BTW to sporo osób narzeka na stosunek osiągi/spalanie.

Ziomek343 napisał(a):Volvo S40

Ok, ale przy montażu lpg masz regulację zaworów jak w chądzie + ceramiczne gniazda. Będzie to po prostu wymagało dobrej instalacji i regularnego serwisu.

Ziomek343 napisał(a):Alfa Romeo 159 . Silnik 1.9 JTD 150km ? słyszałem że to są dobre silniki .. ale też że jak kupujesz alfe to jest 50 na 50 ..

Jeśli chcesz ją kupić za 20k to na pewno będzie to egzemplarz podwyższonego ryzyka. Auto ogólnie jest ok ale diesel słabo przy tych km.
Gdybyś znalazł 1.8/140 byłoby najbardziej optymalnie.

Popatrz na Vectrę C 1.8/2.0T, technicznie prawie to samo co AR, fajne silniki, auto dość wytrzymałe.
407 2.0
C5 2.0
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Mar 2018, 20:19

Zdecydowałem się na volvo s40 albo honda Accord 7. Ale zastanawiam się jakiej firmy instalacje gazowa. W hondzie w diesel części się psują czy tylko zużywają.. np sprzęgło itd

Czy może jednak te Audi a4 B7 znajde do 20tyś ?
Ziomek343
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.9 JTD
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Prestiżowa nagroda "Red Dot" dla samochodu Skoda Rapid
    SKODA Rapid otrzymała prestiżową nagrodę "Red Dot" przyznaną za wzornictwo. 37 ekspertów z jury konkursu "Red Dot Design Award" przyznało jedną z bardziej pożądanych nagród modelowi Rapid. Auto wyróżniono ...