Autko do 22 tyś. Pilnie potrzebna pomoc.

12 Wrz 2009, 19:00

Dotąd jeżdziłem Toyotą Yaris Verso 1.3 [86km], ale postanowilem sprzedac ten samochód, ponieważ poprostu nei pasuje on do osiemnastolatka:)

Do dyspozycji mam 22 tyś zl.

kryteria:
- minimum 2002 r.
- niestety pieniądze ojca więc maksymalnie silnik 1.5
- zależy mi na tym aby samochód był dynamiczny i szybki w miarę możliwości
- jestem świadom tego, że za tą kwotę mogę liczyć na bogate wyposażenie
- samochód jak najbardziej z agresywnym wyglądem i sportowym charakterem

jednym z moich faworytów była alfa 147 ale niestety głos ojca najważniejszy ;)
w oko wpadła mi ibiza z 2003 r ale niestety tylko silnik 1.4 i teraz nasuwa mi się pytanie do forumowiczów czy ten silnik spełni chociaż moje minimalne oczekiwania? w końci ma tylko 75 koni...

Proszę o szybką pomoc forumowiczów ^^
frakal
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

12 Wrz 2009, 23:26

W sumie Yaris i Ibiza to ta sama klasa samochodów z tym że w Yarisie wyżej się siedzi więc nie wiem czy to będzie dla Ciebie wielka różnica w komforcie. Silnik 1.4 w Ibizie sobie w miarę radzi, jeździłem nią tylko jako pasażer ale jak kumpel przycisnął to ładnie i dynamicznie poszła więc myślę że silnik jest ok:-)
Alfa to już inna klasa samochodu z tym że tu polecał bym Ci diesla 1.9JTD. Za taką kwotę co masz znajdzisz młody i dobrze utrzymany egzemplarz Alfy 147 czy 156. Tylko pogadaj z ojcem żeby wziął na siebie ubezpieczenie bo wydaje mi się że 1.9JTD da Ci o wiele więcej przyjemności z jazdy niż 1.4 w Ibizie.
Ewentualnie rozważ jeszcze Focusa - też fajnie się prowadzi i ceny są atrakcyjne w stosunku do rocznika.
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

13 Wrz 2009, 01:06

[link do autocentrum.pl wygasł]

Jakby znaleźć ten 1.4 - 100KM to byłoby nieźle. Ale zabawa zaczyna się dopiero od 150KM.

Ta 75KM Ibiza ma do setki 13,2s, Twój Yaris 11,9. Na poprawę nie licz.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

13 Wrz 2009, 01:10

75 kucy w aucie poniżej tony w zupełności wystarcza, i tak się nim ścigać nie będziesz :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Wrz 2009, 12:17

o alfie niestety mogę już sobie niestety tylko pomażyć =( ibiza mi się bardzo podoba , a w szczególności ta 1.4 [100 km] tylko ciężko taką znaleźć, a mi najbardziej włąśnie zależy na mocy....

Może ktos jeszcze będzie miał jakiś pomysł za wszelką pomoc dzękuje ^^
frakal
Nowicjusz

13 Wrz 2009, 12:39

frakal napisał(a):a mi najbardziej włąśnie zależy na mocy....

to może poszukaj Ibizy TDI z 90KM albo najlepiej 110KM. Mocy na pewno Ci nie zabraknie a za 22tyś spokojnie znajdziesz z takim silnikiem:-)
Kamilp
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

13 Wrz 2009, 12:42

No przecież to tylko silnik 1.3 ;)

To tak w ramach żartu.

Bardziej na serio:

MG ZR 1,4 105KM:

lub jego brat Rover 25, 1,4 103KM do setki 10,2s:

dodatkowo Polo z silnikiem jak w Ibizie, 10s:

W Toyocie iQ montują silniki 103KM! WOW :shock:
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

13 Wrz 2009, 14:36

A może Mazda 323F ? Naprawde jeżeli znajdziesz zadbany egzemplarz (co niestety w PL będzie trudne) to uwierz mi, że ani razu nie odwiedzisz mechanika! :wink:
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

14 Wrz 2009, 15:06

1,4 100 km w ibizie to lekkie nieporozumienie- nie czuc roznicy w porownaniu do wersji o 25 km slabszej(z tego co odczulem na jazdach probnych). Nie warto doplacac. Lepiej dieselek- bo ze 100km na hamowbni wychodzi z 14-16 k wiecej, wiem ze to propozycja nieco mniej bezpieczna, ale przyjemnosc z jazdy moze wynagrodzic dodatkowe koszty :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Wrz 2009, 16:41

pod wzgledem wygladu pasowalaby mi do Ciebie ta Mazda - [link do mobile.de wygasł] ale nie ten rocznik ani silnik...
a tutaj sa swietne ofrty Ibiz - IBIZA
milego szukania :razz:
Ostatnio edytowany przez klaudi00, 14 Wrz 2009, 22:34, edytowano w sumie 1 raz
klaudi00
Nowicjusz

Miejscowość: fg

14 Wrz 2009, 16:48

JerzyB333 napisał(a):wiem ze to propozycja nieco mniej bezpieczna

Ja uważam że im więcej KM tym samochód jest bezpieczniejszy ponieważ jak ktoś chce to i matizem pojedzie 130 a to już jest bardzo duża prędkość przy której można spowodować tragiczny wypadek. Najważniejsze jest umieć te konie wykorzystać w różnych sytuacjach na drodze.
Kamilp
Początkujący

14 Wrz 2009, 17:01

Przeglądając wyniki Ibizy 1.4 [100km] zauwazylem ze ta moc nie przekłada się na obroty, ponieważ dopiero przy tych 6000 samochód osiągnie moc 100 km a do 6000 będzie miał te docelowe 75 km ....

Co do diesla to nie ma dla mnie takiej opcji, ponieważ.... nie wyrobię z koszami napraw;)

hmm może znajdzie się jakieś ładne autko z silnikiem 1.6 ;p tak dla odmiany ^^
frakal
Nowicjusz

14 Wrz 2009, 17:22

Kamilp napisał(a):
JerzyB333 napisał(a):wiem ze to propozycja nieco mniej bezpieczna

Ja uważam że im więcej KM tym samochód jest bezpieczniejszy ponieważ jak ktoś chce to i matizem pojedzie 130 a to już jest bardzo duża prędkość przy której można spowodować tragiczny wypadek. Najważniejsze jest umieć te konie wykorzystać w różnych sytuacjach na drodze.

Mniej bezpieczny w sensie bardziej ryzykowny- diesle sa intensywniej eksploatowane, wieksze ryzyko awarii. Na bezpieczenstwo jazdy i tak wplyw ma glownie kierowca :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Wrz 2009, 18:04

Opel Astra II 1.6 16v (100 KM). Zakładasz gaz i śmigasz. Auto spore, przestronne, ładniejsze z zewnątrz niż z wewnątrz. Podatne na tuning, no i fajnie się nim śmiga.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Wrz 2009, 18:37

A ja bym polecał ci Hondę Civic VI generacji w HB 3d.
Spełnia wszystkie twoje kryteria oprócz jednego: niestety była produkowana do 2001 roku, ale jestem pewny że będziesz zadowolony z zakupu (oczywiście jak znajdziesz zadbany egzemplarz, ale z tym nie powinno być bardzo dużego problemu).
Troszkę reklamy :) : silnik 1,4 90KM praktycznie niezawodny, oryginalny japończyk, zakupiona w Polsce (jako nowa) powinna mieć już np. klimatyzacje

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Polska