Autko do 30.000

02 Mar 2009, 11:43

Witam..

Zastanawiam się od dłuższego czasu nad zmianą samochodu na coś nowszego. Mój obecny VW Polo już przestaje mi wystarczać gabarytowo. Póki co wybieram między VW Passatem B5 FL a Audi A4... Dodatkowo VW Touran ( tutaj już trudniej znaleźć w tych pieniądzach ), ewentualnie Volvo V50, czy Seata Alteę... Może Wy macie jakieś pomysły... Samochód musi spełniać następujące kryteria:
- koniecznie diesel
- stosunkowo niewielkie spalanie i silnik max do 2.2l
- sporo miejsca
- rocznik 2003 lub młodszy
- tani w eksploatacji - dość tanie części standardowo wymieniane ( rozrząd, klocki, tarcze, pompa wody/paliwa )

Do VW i Audi części jest sporo, dlatego póki co Passat albo A4 - ale może ktoś doradzi coś innego... Jestem otwarty na propozycje

Pozdrawiam.
domel86
Nowicjusz

02 Mar 2009, 14:05

Części sporo, ale dużo droższe niż do innych marek:)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 14:08

tradelux napisał(a):Części sporo, ale dużo droższe niż do innych marek:)

Porównując ceny części BMW E46 do VW Passata, to chyba właśnie tańsze do VW są ? Chyba że się mylę - proszę wtedy o poprawienie... A w takim razie co Ty byś polecił ? Samochód na dłużej dlatego dobrze by było, gdyby spełniał wszsytkie wcześniej wymienione kryteria
domel86
Nowicjusz

02 Mar 2009, 14:24

Dużo tańsze są do japończyków i francuzów
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 14:57

Ja ze swojej strony polecam BMW e46 lub Volvo s60, bo jakbyś chciał v50 byś musiał dysponować kwotą o 10 tys. więlszą :D
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

02 Mar 2009, 15:17

Volvo napisał(a):Ja ze swojej strony polecam BMW e46 lub Volvo s60, bo jakbyś chciał v50 byś musiał dysponować kwotą o 10 tys. więlszą :D

Polecasz E46 - sam jeździsz/jeździłeś takim ? Czy mógłbyś podać przykładowe ceny najczęściej wymienianych części ?

Co do Volvo V50 - widziałem i takie za 33k - nie wiem tylko jaki stan tego samochodu ;-)
domel86
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Picie i jedzenie za kierownicą - to niebezpieczne!
    W związku z obowiązującym zakazem spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych wiele osób kupuje dania na wynos. Nie powinno to jednak skłaniać kierowców do jedzenia (nawet frytek) czy picia podczas ...
    Jedziesz na majówkę? Umyj auto!
    Utrzymanie w czystości szyb i świateł to obowiązek każdego kierowcy, ponieważ widoczność ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Zapowiadana na majówkę zmienna pogoda powinna zmobilizować prowadzących auta do skontrolowania ...

02 Mar 2009, 15:19

tradelux napisał(a):Dużo tańsze są do japończyków i francuzów

Jakoś do fracuskich aut nie jestem przekonany... Może taka mentalność, albo przyzwyczajenie - moim VW mimo iż sprowadzonym z Francji jeździ mi się póki co bardzo dobrze... Pewnie bym nie zmieniał, ale... ilość miejsca już zaczyna dokuczać
domel86
Nowicjusz