Autko do 50tyś z myślą o LPG i 150KM+

29 Mar 2018, 09:03

Witajcie, jestem tutaj nowy ponieważ szukam samochodu do kupna.

Nie jestem jakimś fachowcem w tej sprawie dlatego postanowiłem się zapytać tutaj aniżeli jakiegoś ,,Mirka" z komisu...

Poszukuję samochodu dla siebie, mam 24lata, nie mam jeszcze rodziny i po prostu chciałbym zaznać jeszcze jakiejś przyjemności z jazdy oraz samochodu zanim założę rodzinę. Interesuje mnie jednostka 150KM+ ale też bez przesady, dalsza eksploatacja, i prawdopodobne założenie LPG (wiem, że może w niektórych przypadkach zbrodnia, jednak mimo wszystko ten gaz to spora oszczędność )

Najbardziej podoba mi się Audi A4 B8 lub A5 , jednak mają one już TFSI co z tego co się rozeznałem słabo pasuje pod gaz i instalacja trochę kosztuje, a i same silniki są chyba dość awaryjne. Więc tutaj pewnie w kwestii A4 to B7 z silnikiem 1.8T ?

Drugi samochód to volkswagen Jetta, tutaj chyba był silnik z tego co pamiętam 2.5 170KM, i chyba dobrze będzie pasował pod gaz ?

Trzeci to Seat Leon III jednak tutaj podobna będzie pewnie sytuacja jak z Audii..

Jest jeszcze 4 samochód który mnie zainteresował, mianowicie Opel Insignia tutaj chyba najbardziej ten samochód nadaje się pod gaz, bo chyba nawet fabrycznie z instalacją już wychodziły?

Może coś doradzicie ? Bo już sam nie wiem, jest tego szrotu jednak i mimo wszystko coś dobra ciężko jak się postawi odpowiednie wymagania.
tyborek25
Obserwowany

Auto: Astra H 2011r
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

30 Mar 2018, 13:08

tyborek25 napisał(a):Najbardziej podoba mi się Audi A4 B8 lub A5 , jednak mają one już TFSI co z tego co się rozeznałem słabo pasuje pod gaz i instalacja trochę kosztuje, a i same silniki są chyba dość awaryjne. Więc tutaj pewnie w kwestii A4 to B7 z silnikiem 1.8T ?

B8 tak jak napisałeś.
B7 w sumie spoko jeśli nie przeszkadza Ci ilość tych aut na ulicy i konieczność przedarcia się przez masę szrotu na rynku. Ok będzie też 2.0/130 ale niektóre egzemplarze lubią sobie chlapnąć olej.

tyborek25 napisał(a):Drugi samochód to volkswagen Jetta, tutaj chyba był silnik z tego co pamiętam 2.5 170KM, i chyba dobrze będzie pasował pod gaz ?

2.5 był oferowany chyba wyłącznie na usa - musisz liczyć się z tym, że praktycznie każdy egzemplarz w PL jest po dzwonie.

tyborek25 napisał(a):Trzeci to Seat Leon III jednak tutaj podobna będzie pewnie sytuacja jak z Audii..

Niby po 2012 weszła nowa generacja silników, które niby są pozbawione wad poprzedników. Montaż lpg nieopłacalny a czy będzie bezproblemowo to chyba nikt nie zagwarantuje.

tyborek25 napisał(a):Jest jeszcze 4 samochód który mnie zainteresował, mianowicie Opel Insignia tutaj chyba najbardziej ten samochód nadaje się pod gaz, bo chyba nawet fabrycznie z instalacją już wychodziły?

Jeśli poruszasz się po mieście to stanowczo odradzam ze względu na rozmiary.
IMO słabe wykonanie jak na auto tej klasy i w tej cenie (szczególnie wnętrze).
Były lepsze i gorsze wersje silnikowe, niektóre też z bezpośrednim wtryskiem - np takie 2.0T potrafi sporo spalić a oprócz tego wygenerować też niemałe koszty.

Podrzucę Ci parę aut, tańszych i droższych, które przyjmą lpg bez większych problemów
Laguna/Laguna GT 2.0T
S40 2.4/2/5T
Focus 2 ST
Astra J 1.4T/1.6T
Giulietta 1.4T
Bravo 1.4T (szczególnie 150ps w wersji sport)
Saab 9-3 1.8t, 2.0t, 2.0T
Megane III z jakimś tce

Ciekawe ale bez lpg
AR 159 tbi
IS250
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus HS 250h
    Samochodem, który trafił do regularnej sprzedaży, był natomiast Lexus HS. Auto sprzedawano w Japonii i Stanach Zjednoczonych, ale oficjalnie nigdy nie trafiło do Europy, dlatego w Polsce praktycznie go nie znamy. Model ...