Witam serdecznie,
Przymierzam sie do zakupu autka w Niemczech, ponieważ tutaj obecnie przebywam. Suma jaka chce przeznaczyć, to coś w granicach 18-23tys Euro. No mogę zrobić wyjątek opcjonalnie do 25tys Euro jak mega będzie warto. Moi faworyci to Audi i BMW
Wymagania:
- auto musi być dynamiczne (powyżej 150ps)
- niezawodne
- w miarę tanie w częściach (bmw wiem, ze jest znacznie droższe w częściach)
- przebieg do 50tys - chce by było dość świeże, bo km dopiero narobię, chce nim grubych parę lat pojeździć.
- ma niedużo palić (czyli pewnie diesel) Nie chciałbym by mi spalał więcej niż 6l na trasie, bo będę dużo jeździć.. Wiadomo powyżej 160km/h to wir się włącza w każdym aucie.. No ale tak bym jeździł kolo 150 i bym nie wlewał więcej niż 6l powiedzmy..
- reflektory ksenonowe
- wbudowana nawigacja
- gadgety w stylu automatycznie składane lusterka mile widziane
- rocznik 2009-2012
Będę głównie wykonywał trasy koło 2000/3000km co parę tygodni powiedzmy, no i po mieście niezbyt dużo (do sklepu czasami, znajomego, urzędu czy coś..) Postanowiłem, że autko będę kupować w serwisie/salonie producenta danej marki, ponieważ te mają największą wiarygodność, opcje kredytu (bo całości nie mam niestety), no i dają gwarancje rozszerzoną jeśli będzie taka opcja.
Moi faworyci to:
- Audi A4 (raczej kombi bo mi się podoba)
- Audi A5 (tutaj chciałbym 4ro drzwiowe, które cholernie mi się podoba, ale cena niestety to już 30.000E ;/ nie wiem jak z coupe, czy jest dość miejsca z tylu by przewieść kogoś..)
- BMW seria 3 (kombi/coupe/cabrio hardtop - limuzyna mi się nie podoba) (5tki e60/61 nie podobają mi sie, no chyba ze e39 ale to już stare, a nowe za drogie..)
- Na Suva chyba mnie stać nie będzie..
Orientowałem się u znajomka co ma sklep z częściami samochodowymi, i BMW jest o wiele droższe w częściach, natomiast Audi jest tańsze w częściach no i podobno większe w środku niż 3jka..
Nie wiem niestety
jaki silnik wybrać . Bardzo dużo naczytałem się na temat wadliwych jednostek 2.0 TDI, a ta jest akurat najbardziej optymalna dla mnie ;/ Silniki 2.7 i 3.0 chyba będą przekraczać mój budżet, no i mam troszkę dylemat z tym.. Także jakby mógł mi ktoś coś poradzić, byłbym zobowiązany..