Autko do 8 tys

13 Wrz 2015, 21:38

Część

Chciałbym kupic samochód w cenie do 8000
Jakie wymagania:

Karoseria obojetnie chociaż wolalbym większe praktyczne auto. Male miejske raczej mnie nie kreci;)

Paliwo: gaz, diesel będę raczej jeździł po mieście na odcinkach 5-20 km i okazjonalnie trasa wiec raczej w stronę gazu się sklankam

Silnik: w miarę ekonomiczny czyli ok 7 diesel 12 gaz ale jednak musi mieć troszkę pazurka. Czasem lubię troszkę przycisnac

Oczywiście auto malo awaryjne i z częściami w rozsądnej cenie. Co do wyposażenia chce tylko klime ;)

Wiek auta nie ma dla mnie znaczenia i chętnie tez pomyśle o aucie z lat 90.

O czym ja myślałem:
Audi 80
BMW e34, 39, 46
Opel Vectra, astra, omega
Saab 9-3, 900, 9-5
Golf 4 Passat b5
SEAT Toledo, Ibiza
Ford focus, Mondeo
Fiat Stilo
Honda civic acord
Mercedes w124
Mitsubishi galant

Do Francuzów nie jestem przekonany, wszystko ok ale jednak ceny części jak w autach o klasę wyżej, a przy aucie używanym trzeba to brać pod uwage

Co myślicie o tych modelach? Jakie proponujecie?
Kuba1825
Nowicjusz

Auto: Peugeot Partner
Silnik: 2.0 HDI 90 km

13 Wrz 2015, 22:50

Pisałeś o galancie - mam i polecam, ale jedynie w wersji benzynowej. Diesel w tym modelu nie był udany.
Niestety, ale ceny części też najniższe nie są; choć auto za dobre części odwdzięcza się bezawaryjnością. Najlepiej celować w silnik v6 163 kuce. 160 (nowszy) w tym budżecie raczej nieosiągalny w dobrym stanie.
Należy zwrócić szczególną uwagę na hamulce, korozję i zawieszenie. Dobrej jakości przednie tarcze kosztują 130-160zł/szt + klocki + robocizna i robi się kilka stówek. Na tarczach hamulcowych w galancie nie ma co oszczędzać - kupisz tanie, to bardzo szybko je wymienisz na drogie. Ruda lubi pojawiać się szczególnie na tylnych nadkolach. Reperaturka kosztuje 110-160zł (od 130 zaczynają się w ocynku), ale tutaj również trzeba doliczyć lakierowanie, robociznę itd...
Jeśli chodzi o stronę praktyczną: jest to auto klasy średniej wyższej. Prowadzi się bardzo pewnie i przyjemnie. Przy silniczku v6 czasami chce się wyłączyć radio i posłuchać jego brzmienia. Od czasu do czasu korzystam z tak bardzo zachwalanego z komfortu jazdy citroena C5, ale tak na prawdę wolę jeździć galantem. Sam komfort jest jak dla mnie podobny, a w mitsubishi pozycja za kierownicą jest wygodniejsza (przynajmniej jak dla mnie; 185cm wzrostu)
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Wrz 2015, 13:52

Właśnie w v6 bym celował ale jak sam przyznajesz budżet trochę za mały. A jak wychodzi w nim spalanie? Benzynka gaz?

Jak na razie moimi faworytami sa właśnie Galant, w124, e39 i Saab jakiś chociaż liczą się ze w tymprzedziale cenowym ciezko o dobry egzemplarz.
Z tańszych to chyba jednak astra najlepiej wypada, ewentualnie Passat - to samo co a4 tylko części tańsze i bez wielowachaczowego zawieszenia

Strasznie kusza mnie silniki 2.8 w BMW, mesiu i passacie chociaż kosztów się boje trochę. Spalanie tragiczne nie jest bo 12-15 gazu
Kuba1825
Nowicjusz

Auto: Peugeot Partner
Silnik: 2.0 HDI 90 km

14 Wrz 2015, 14:34

Audi 80 - trochę mało nowoczesny w porównaniu z resztą, ale możesz dorwać mocniejszy silnik w tym budżecie
BMW e34 - polecam, e39 i e46 - nie ten budżet, weź pod uwagę e36, ale w tym budżecie R6 też nie będzie idealny
Opel Vectra, astra, omega - bierz pod uwagę Vectrę B 2.5 V6 i Omegę B 2.5, 3.0
Saab 9-3, 900, 9-5 - 900 z 2.0T
Golf 4 Passat b5 - nic ciekawego w tym budżecie nie znajdziesz
SEAT Toledo, Ibiza - j.w.
Ford focus, Mondeo - Mondeo Mk2 2.5 V6
Fiat Stilo - bez żartów
Honda civic acord - Civic VI 1.6
Mercedes w124 - nie ten budżet
Mitsubishi galant - tu V6

Ode mnie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Podratować blachy, wywalić wydech i napełnić klimę i będzie ok.
Ostatnio edytowany przez Ossy, 14 Wrz 2015, 14:40, edytowano w sumie 1 raz
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

14 Wrz 2015, 14:39

Budżet za mały na v6 160 KM (nowszy model, mniej koni przez jakieś tam nowe przepisy etc) na tego 163 KM spokojnie starczy. Sam z resztą miałem do wyboru dość skromnego nowszego 160 kucy i mojego starszego, ale w full opcji 163... Nie musiałem się długo zastanawiać. ;)
Spalanie w gazie, to u mnie 12l przy dość dynamicznej jeździe (nie przekraczając 4,5k obrotów). Przy bardzo agresywnej jeździe raz doszedłem do 18 litrów, ale powtarzam - to była BARDZO agresywna jazda.
W benzynie znajomemu automacik pali przy spokojnej jeździe 9l.
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Rok produkcji: 2004