Autko do nauki

13 Sie 2007, 21:40

Jestem tu po raz pierwszy, witam wszystkich użytkowników forum!

Mam 17,5 roku i chcę kupić fiata 126p by nauczyc sie podstaw jazdy przed prawkiem. Na zakup "auta" mogę poświęcić do 200zł ponieważ chcę kupić pojazd wyrejestrowany. Wiem, że teraz wyrejestrowanie pojazdu jest niemożliwe ( chyba że złomowanie ) ale dawniej było to możliwe i niektórzy po wyrejestrowaniu nie zarejestrowali ponownie i tak zostało do dziś. Właśnie o takiego malucha mi chodzi tylko czy legalne jest przetrzymywanie takiego pojazdu ( nie chodzi o uczęszczanie po publicznych drogach ), co mi grozi przy kontakcie z policją np. przy przecinaniu drogi???
pozdrawiam :D
frenzi250
Nowicjusz

14 Sie 2007, 18:59

Po pierwsze - jak nie masz prawa jazdy,to nie wolno ci nawet siedzieć za kierownicą samochodu który stoi,ale ma włączony silnik.Konsekwencje podczas starcia z policją to sprawa w sądzie grodzkim
Po drugie nie wiem,czy uda ci się kupić taki samochód,który bedzie wyrejestrowany.
Po trzecie jak kupisz samochód,to musisz go ubezpieczyć,a żeby go ubezpieczyć to musisz go zarejestrować.Jak kupisz,a nie ubezpieczysz,to PZU nałoży na ciebie karę grzywny w wysokośći chyba obecnie 2000 na rok + sprawa w sądzie grodzkim,ponieważ PZU takie sprawy zgłasza do prokuratury.
Dodatkowo bedzie cię to kosztować 800 złotych grzywny - za prowadzenie pojazdu bez wymaganych uprawnień - 500 zł (art.87 ust.1 KRD) + prowadzenie pojazdu bez uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu(czyli brak rejestracji i OC) - 300 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Sie 2007, 20:06

ok dzięki za odpowiedź ale jeśli maluch będzie wyrejestrowany ( nie istnieje)to nie muszę wykupować ubezpieczenia. Auta będę używać WYŁĄCZNIE do jazdy po polnych dróżkach a chyba posiadanie takiego pojazdu z papierami ale niezarejestrowanego nie jest karalne?!?
frenzi250
Nowicjusz

14 Sie 2007, 22:29

Poniekąd masz rację - tyle tylko,że w dzisiejszych czasach,ciężko ci bedzie kupić niezarejestrowane auto - poprzedni właściciel,żeby je wyrejestrować musi je zezłomować.Chyba,że uda ci się kupić takiego kaszlaka właśnie ze złomu.Nie wiem jak oni się do tego ustosunkowują.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Maj 2009, 19:42

1 Nie trzeba mieć prawa jazdy żeby usiąść za kółko, chyba że chodzi o drogi publiczne, n. na prywatnym podwórku można sobie jeździć do woli - temat był poruszany na forum,

2 Może nie jest ich zbyt wiele ale są jeszcze auta które zostały wcześniej wyrejestrowane (gdy były normalne przepisy)

3 Jeśli poruszamy się dalej po tym podwórku tym wyrejestrowanym autem to nie widzę sensu ani podstawy ubezpieczać tego auta,
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

28 Maj 2009, 20:50

chyba, że przypadkiem ćwicząc po podwórku najedziesz na kogoś i mu coś zrobisz wtedy skazany jest na dożywotnią rentę, którą będziesz wypłacać z własnych dochodów.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

28 Maj 2009, 22:01

to tak samo jak w przypadku ćwiczenia czymkolwiek innym? powiedzmy rzucania kamieniem, gdy kogoś trafię też jestem winny tego co zrobiłem i płacę takie roszczenia jak renta czy odszkodowanie, dziękuję za odpowiedź
bodziokardasz
Zaawansowany

29 Maj 2009, 19:13

ciekawe spostrzeżenie, trudno odmówić słuszności

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

08 Cze 2009, 20:57

MotoAlbercik napisał(a):Po trzecie jak kupisz samochód,to musisz go ubezpieczyć,a żeby go ubezpieczyć to musisz go zarejestrować.Jak kupisz,a nie ubezpieczysz,to PZU nałoży na ciebie karę grzywny w wysokośći chyba obecnie 2000 na rok + sprawa w sądzie grodzkim,ponieważ PZU takie sprawy zgłasza do prokuratury.

można prosić o podanie podstawy prawnej takiego twierdzenia??
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

08 Cze 2009, 21:24

co do kar, ich wysokości i tego kto jest za to odpowiedzialny to możesz tu poczytać

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3305

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247

te 2000 zł to 500 euro (w uproszczeniu) - tak mi się wydaje

Co do prokuratury to nie czekamy na odpowiedź MotoAlbercika

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

09 Cze 2009, 16:55

Przepraszam - nie do prokuratury tylko do Funduszu Gwarancyjnego.Fundusz wystawia paragon na wspomnianą kwotę.Tak jak kolega pisał,to 2 tyś zł to w przybliżeniu 500 euro(kwota w złotych zalezy od kursu walut oczywiście).I te 500 euro jest tylko za jeden okres rozliczeniowy,czyli za rok.Jak ktoś nie płąci np. 2 lata,to cena ta wzrasta do 1000 euro.Plus oczywiście opłata zaległych składek.Te 500 euro,to tylko kara.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Cze 2009, 14:07

MotoAlbercik napisał(a):Przepraszam - nie do prokuratury tylko do Funduszu Gwarancyjnego.Fundusz wystawia paragon na wspomnianą kwotę.Tak jak kolega pisał,to 2 tyś zł to w przybliżeniu 500 euro(kwota w złotych zalezy od kursu walut oczywiście).I te 500 euro jest tylko za jeden okres rozliczeniowy,czyli za rok.Jak ktoś nie płąci np. 2 lata,to cena ta wzrasta do 1000 euro.Plus oczywiście opłata zaległych składek.Te 500 euro,to tylko kara.

no teraz już się mniej więcej zgodzę
jest coś takiego jak PFG (państwowy fundusz gwarancyjny)
jak nie masz OC, to kara w zależności od czasu ile się spóźniłeś jest od 100 do 500Euro, co daje te 2000 tys (kiedys było to 3000)
jest obowiązek posiadania ubezpieczenia auta zarejestrowanego, choć ten obowiązek podobno ma być niedługo zniesiony dopóki się nie jeździ po ulicy
obowiązek nie tyczy się aut zabytkowych (na zółtych tablicach)
PFG polega na tym, że jakby ktoś w ciebie uderzył i uciekł i był nieosiągalny, albo uderzył w ciebie ktoś kto nie wykupił OC to wtedy PFG (w teorii) wypłaca ci odszkodowanie, choć w praktyce to fikcja i dostać od nich kase jest ciężko, ale w założeniu się da

Karę nakłada PFG (z reguły na wniosek policji), no, ale PFG musi się jakoś dowiedzieć, że nie masz wykupionego OC (zazwyczaj od policji)
tomek84
Początkujący

10 Cze 2009, 20:53

do kontroli upoważniony jest UFG czyli Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny
wszystko o nim na www.ufg.pl

do kontroli OC jest uprawnionych wiele organów np. urząd komunikacji i on ma obowiązek zgłosić fakt braku OC do UFG.

Na podstawie art. 84 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych do przeprowadzania kontroli spełnienia obowiązku ubezpieczenia:

- odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych obowiązane są:
# Policja,
# Organy celne,
# Straż Graniczna,
# Organy właściwe w sprawach rejestracji pojazdów,
# Inspekcja Transportu Drogowego,

- uprawnione są:
# Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny,
# inne organy uprawnione do kontroli ruchu drogowego ,

więcej o tym tutaj
http://www.ufg.pl/index.php?module=arty ... ne&mid=153

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

10 Cze 2009, 20:56

jest obowiązek posiadania ubezpieczenia auta zarejestrowanego, choć ten obowiązek podobno ma być niedługo zniesiony dopóki się nie jeździ po ulicy

skąd masz taką informację? jeśli jest to prawda to się niezmiernie ucieszę
bodziokardasz
Zaawansowany

10 Cze 2009, 22:15

bodziokardasz napisał(a):

skąd masz taką informację? jeśli jest to prawda to się niezmiernie ucieszę

takie informację przekazał mi znajomy, który siedzi w temacie
podobno jest taki projekt ustawy, że nie będzie obowiązkowego OC
będzie jedynie obowiązkowe OC do poruszania się po drogach publicznych
czyli jak masz auto, którym jeździsz tylko na wakacje, to możesz wykupić ubezpieczenie na miesiąc i po zawodach
informacja jest pewna, tzn, że projekt jest, ale czy wejdzie w życie??
tomek84
Początkujący