Autko miejskie 4000-4500zł

07 Gru 2010, 11:25

Witam, planuje wymienić swoje Daewoo Tico na coś nowszego, mam na przeznaczenie 4000-4500zł. Auto głównie do jeżdżenia po mieście, od czasu do czasu gdzieś na wycieczkę poza miasto. Chodzi mi o auto z silnikiem do pojemności 1.2 ze względu na koszt ubezpieczania (mam 20 lat i nie mam na kogo zarejestrować samochodu), oczywiście najlepiej jak najoszczędniejsze z instalacją LPG.

Moje typy:

Daewoo Matiz - mały silnik 800, ale zrywny, podobno mało awaryjny, oprócz pękającej szyby i kiepskiego tylnego zawieszenia.
Fiat Punto - podobno dosyć awaryjny
Citroen Saxo - dosyć młody, ale nic o nim nie wiem
Peugeot 106 - podobnie jak wyżej
Opel Corsa
Renault Clio

To chyba wszystkie typy, ale jeśli ktoś by polecił inny samochód to się nie obrażę.
Prosił bym o mniej więcej nakierowanie, który samochód by był najtańszy w eksploatacji wliczając awaryjność i koszty części.
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

07 Gru 2010, 11:46

Z podanych corsa albo saxo.... corsa bedzie tańsza w użytkowaniu tylko ople=rdza saxo i peugeot to niemal blizniacze konstrukcje z tego co wiem czesci niektore pasuja zamiennie ale do francuzów nawet tych tanich częsci drogie przykładowo uszczelka pod głowice do 106 w granicy 120zł do corsy 80zł
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

07 Gru 2010, 12:29

Jakie 120zł, wszystko zależy jakiej firmy.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

07 Gru 2010, 12:41

Kumpel kupował 120 dał do francuzów drogie częsci nie zależnie od firmy zamiennika idz do sklepu zobacz porównaj
nitro
Zaawansowany

07 Gru 2010, 13:08

Jezdzilem kiedys pare miesiecy matizem i moge Ci powiedziec jakie ma wady
- silnik po przekroczeniu 100km/h blagal o zdjecie nogi z pedalu gazu(Ty potrzebujesz auta do miasta wiec nie powinno Ci to przeszkadzac)
- po wlaczeniu klimatyzacji nie mial mocy
- jest autem 5 osobowym lecz 3 osoby z tylu to tam siedza z kare
- producent mowi ze spala 5.2l na 100km jezeli nie bedziesz przekraczal 3tys obrotow/min to moze Ci sie uda...
- dodatkowo moj mial apetyt nie tylko na wahe ale także na olej

Citroenem Saxo tez mialem okazje sie przejechac z silnikiem 1.5D i musze powiedziec ze ten silnik jest bardzo oszczedny, srednie spalanie wyszlo ponizej 5l na 100km w trasie
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Gru 2010, 13:40

A myślałeś może nad Fiatem Seicento??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

O czym powinien pamiętać kierowca w okresie jesiennym?
    Panujące jesienią warunki pogodowe niejednokrotnie utrudniają bezpieczną jazdę, dlatego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie samochodu. Kierowcy powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na stan wycieraczek, reflektorów ...

07 Gru 2010, 15:11

Drogie części do francuzów? Pamiętam, że jak kupowałem uszczelkę pod głowicę do 106 1.1 zapłaciłem niecałe 90zł. Z ciekawości wszedłem na sklep intercars i sprawdziłem ile tam kosztuje taka uszczelka.
106 1.1 60KM - od ok. 50zł do 180zł
corsa 1.0 54KM - od ok. 115zł do 340zł
Pamiętam też, że za komplet sprzęgła Valeo zapłaciłem niecałe 250zł i mniej więcej po tyle jest w intercarsie. A do corsy 1.0? 742zł :P
Także nitro nie wprowadzaj ludzi w błąd.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

07 Gru 2010, 17:15

Nie wprowadzam części sa droższe niż do opla i tyle :razz: chociaż w sumie teraz rynek zamienników na tyle rozwinięty ze rózńice niektórych cen mogą sie zacierać ale są japońce i francuzy drogo a volkswagen opel fiat tanio
nitro
Zaawansowany

07 Gru 2010, 20:01

d0m3l nie słuchaj kolegi nitro bo jak widać jego racja jest najważniejsza pomimo pokazanych przykładów ;) Najlepiej będzie jak sam sobie sprawdzisz ceny części w jakimś sklepie internetowym.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

07 Gru 2010, 22:01

Nie ma co się kłócić o części :wink: W takim razie zostały polecone póki co Saxo i Corsa. Seicento akurat jest bardzo małe i w sumie większość w tej cenie to jakieś po firmowe odpadki
d0m3l
Początkujący

07 Gru 2010, 22:19

No Saxo jak i Corsa do dużych aut także nie należą.Na myśl przychodzi mi jeszcze Suzuki Swift,Nissan Micra,Renault Clio I.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Gru 2010, 13:18

Niekoniecznie,Seicento optycznie wydaje się małe,ale w środku jest wiecej miejsca niż w Matizie. Na Twoim miejscu zwrociłbym uwage również na Opla Corse,to ciekawy i solidny samochód. Swift raczej odpada,wizualnie prezentuje sie naprawde katastrofalnie.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

08 Gru 2010, 15:53

No zależy co sie komu podoba.
Barol
Awatar użytkownika

11 Gru 2010, 23:58

A taki samochód jak Seat Arosa 1.0?, wygląd całkiem niezły, w środku troche jak Polo, podobno spalanie całkiem niskie, ale jak jest z awaryjnością?
d0m3l
Początkujący

12 Gru 2010, 08:15

Może być ciężko za tą kase.
Barol
Awatar użytkownika