Autko miejskie ok. 7tys

08 Gru 2020, 15:04

Witam.
Z racji że potrzebuje drugiego samochodu poproszę o pomoc. Poszukuje samochodu na dojazdy do pracy, gdyż moje teraźniejsze auto zostawię żonie do użytku codziennego :) 20km dziennie + czasem dzieciaki gdzieś podrzucić. Mój budżet to około 7 tysięcy. Ważne kryteria:

Mało palące
isofix
jak naj mniej awaryjny silnik
5 drzwi
fajnie jak by była klimatyzacja

Rozglądałem się troszkę za takimi autami jak corolla e12 (ale tu nie wiem jaki motor i jak tam jest z poborem oleju ). Może corsa C ? Jestem z okolic Katowic i nie znalazłem w takiej kwocie nic wartego uwagi ( Zaznaczam że jestem laikiem ) Może jakaś panda, punto ?
Proszę o radę bo niestety presja czasu jest duża. (Jak sie dzisiaj okazało od 1stycznia synek idzie do przedszkola do którego żona musi go wozić a ja potrzebuje drugiego auta)
asgraf
Nowicjusz

08 Gru 2020, 19:16

W tak niskim budżecie nie ma co upierać się przy modelach X, y czy Z, zwłaszcza, gdy czas odgrywa znaczącą rolę. O isofix może być ciężko

Spójrz na te:
[link do oferty na Olx wygasł] niestety bez klimy
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] o, jest i isofix :D ale za to brak klimy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2020, 10:55

Astra była fajna ale już poszła :( fiesta w dieslu odpada. Tego peugota bede oglądał prawdopodobnie jutro.

A co sądzić o autach z dużym przebiegiem warto oglądać? Auta z Niemiec mają po 150 tys, czyli pewnie x2,x3 A polskie mają po 350 tys;] Oszukiwać sam siebie z możliwością sprzedania kiedyś... Czy oglądać z ogromnymi przebiegami i po paru latach na złom bo kto kupi za 5 lat auto z przebiegiem 450tys.

A takie coś ? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
asgraf
Nowicjusz

09 Gru 2020, 11:15

Ja bym szukał salon PL, jak najmłodsze z małym silnikiem i małym przebiegiem.
Bo tutaj nie ma filozofii, auto ma jeździć wokół domu tak? jako drugie?
No to silnik nie musi być 3,0 V6, wyposażenie też nie jakieś extra.
Zastanowiłbym się nad Grande Punto 1,4 ale by trzeba coś dołożyć.
Fajnie wychodzi też Astra G - auto już dość stare jako konstrukcja ale można znaleźć 1,4/90 salon PL i stosunkowo młode roczniki typu 2007

Bo wiadomo można kupić styrane jakieś 20 letnie A3/Golfa, które jutro nie odpali, ale po co? Potem zamiast śmigać autem to szukanie ubera
Takie moje zdanie
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Gru 2020, 12:35

Jak najbardziej o to chodzi. Mały silnik z małym spalaniem. Ale jak zwykle człowiek ma wiele oczekiwań a czasu mało :shock:
asgraf
Nowicjusz

09 Gru 2020, 13:23

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Może się ktoś wypowiedziec o takim peugocie? jak te silniki i jak działa na rdze? . Tu niby od starszej osoby bardzo zadbany z malym przebiegiem
asgraf
Nowicjusz

09 Gru 2020, 14:19

asgraf napisał(a):A co sądzić o autach z dużym przebiegiem warto oglądać?
masz za mało kasy, żeby wybrzydzać. Lepsze zadbane auto z realnym 300k niż wyplakowana "perełka" w tym samym wieku z przebiegiem mniejszym o połowę. Nie patrz na przebieg, bo jego prawdziwej wartości w nastoletnim aucie nikt i tak nie zna.
asgraf napisał(a):A takie coś ? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... dc175d9b4e
kilka lat temu miałem do czynienia z tym komisem. Rynek trochę się pewnie zmienił, ale nic bym tam nie kupił :mrgreen:

Peugeot niby fajny, ale... no właśnie "ale". Silnik ok typowo do miejskiej jazdy, ale trasa w kilka osób + bagaże już gorzej. Nie ma też klimy, czyli tak naprawdę zostajesz z tym autem do końca. Auto od osoby starszej nie zawsze jest aż tak wielką zaletą... :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Gru 2020, 19:28

Będę miała Hyundai Getza do sprzedania, fajne autko, praktycznie nic się nie psuje. Prosty silnik. Nic tylko lać i jeździć. Jedynie ostatnio wymieniałam przewody hamulcowe. Stan bardzo dobry, 5 drzwi, klima, wszystkie szyby elektryczne. Musiałabym jedynie sprawdzić czy jest ISOFIX bo nie jestem pewna. Proszę o info, jakby był Pan zainetresownay. Też Śląsk.
iwona89
Nowicjusz