Autko na gaz do 8 - 10 tysięcy

15 Wrz 2014, 21:21

BK1928 napisał(a):Vermin.
Co ja źłego robie.
No fakt. Troszeczkę za mało na E46.
No min 10-11k.

Wiesz że dzwoni ale nie wiesz w którym kościele. BK Nie patrz na najtańsze oferty nigdy, dlatego że tutaj doradzamy ludziom którzy często-gęsto wiedzą bardzo mało o motoryzacji (akurat mówię o ogóle nie o konkretnym autorze), a chcą zakupić samochody do jazdy. Kupienie jakiegokolwiek samochodu w dolnym pułapie cenowym wiążę się z dużym ryzykiem, a laik (człowiek który zazwyczaj przychodzi na to forum po poradę) nie wyczuje, że go robią w balona przy zakupie samochodu. Zawsze lepiej uderzyć w wyższy pułap cenowy ponieważ takie samochody są zazwyczaj bardziej zadbane, a my bierzemy pewnego rodzaju "odpowiedzialność" za swoje słowa, ponieważ ludzie którzy tu przychodzą mają Nas za fachowców i dla nich niejednokrotnie Nasze zdanie jest święte. Jeżeli wydaje Ci się że można kupić jakiś samochód taniej, to polecając go laikowi wrzuć mu wyższy pułap cenowy. Bo to że np. Ty jesteś w stanie wyszukać taki samochód to nie znaczy że jest to w stanie zrobić przeciętny autor tematu w tym dziale, który np. na temat motoryzacji wie bardzo niewiele. Pojeździj i pooglądaj samochody w najniższym pułapie cenowym to sam zobaczysz. Widzisz budżet na E46 to minimum 12k, przejrzyj rynek i zobacz o ile +/- droższe jest np. 328i od 320d albo coupe od touring. Poucz się go trochę, poczytaj, zrozumiesz o co chodzi w swoim czasie :ok:. Będą z Ciebie ludzie, ale jeszcze musisz poświecić troszkę czasu na "wyczucie" tych pułapów :ok:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

15 Wrz 2014, 23:04

Okej :) Volvo na pierwszym miejscu do szukania.

Powiedzcie mi czy bardzo odczuje różnice podczas wyprzedzania między tym Volvo 2.0T 163KM a 2.0 T4 200 KM? No bo różnica w liczbie koni jest spora, ale może nie zawsze się to przekłada na dynamikę lecz czasem też po prostu na prędkość maksymalną. Jak mówiłem, samochód nie będzie służył wariatowi tylko normalnemu kierowcy :)

I jeszcze pytanie czy ceny na stronie InterCarsu są ze zniżkami maksymalnymi czy nie? bo takie zniżki posiadam i ciekaw jestem jak jest tam na stronie :) Zawsze sprawdzam części, które najczęściej podlegają wymianie, żeby sprawdzić orientacyjny kosztorys napraw (patrzę głównie na rozrząd, filtry, hamulce, przewody WN etc.)

Tutaj znalazłem niby w wersji standardowej przyśpieszanie tego autka:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

czy rzeczywiście jest tak jak na filmie? Bo jeśli tak to wychodzi, że autko zapewnia komfortowe wyprzedzanie. Prosiłbym o ustosunkowanie się do tego filmiku :)
Skoczek135
Początkujący

Auto: brak

16 Wrz 2014, 08:29

Jeśli chodzi o "dynamikę" to oprócz mocy ważny jest też moment obrotowy. Akurat w tej kwestii różnica jest znacząca. T4 będzie sporo elastyczniejszy
Nie ma co jednak ukrywać, że 160KM to więcej niż pod maskami 80% samochodów na polskich drogach, więc z wyprzedzaniem problemów na pewno nie będzie.

Ceny w IC to "pełne" stawki. Na all. masz sporo sklepów specjalizujących się w volvo, z dobrymi cenami i kilkoma markami zamienników. Polecam draken - wszystko tam kupowałem, bez problemów z wysyłką, towar ok, dobrze zapakowany, przy rozmowie tel. widać, że goście znają się na rzeczy
SzpiceR
Nowicjusz

Auto: s40

16 Wrz 2014, 11:26

Z częściami nie powinno być problemu,masz przecież cała gamę zamienników,gdzie jakość też jest niczego sobie ( chyba ze jedziesz po bandzie i kupujesz najtańszą chińszczyznę,to nie ma się czego potem spodziewać). T4 200 KM to lepszy wybór i komfort jazdy,spalanie nieznacznie większe.
Autodbalnia
Nowicjusz

Auto: BMW 520

19 Wrz 2014, 15:15

Okej. Powiedzcie mi czy można jakoś sprawdzić instalacje gazową przed zakupem?
Chodzi mi o to czy można by pojechać w okolicy do dobrego gazownika i żeby stwierdził, czy dobrze jest ustawiona instalacja, po np. podpięciu pod kompa?

Bo wiadomo, że dla części ludzi najważniejsza jest ekonomia i nie kontrolują ustawień instalacji, a potem z silnikiem zaczynają się dziać różne rzeczy.
Skoczek135
Początkujący

19 Wrz 2014, 16:28

Bardziej chodzi o zastosowane podzespoły bo ustawienia to mało znacząca kwestia
Chociaż spotkałem się już z ogłoszeniem "gaz ustawiony tak, żeby mniej palił"
SzpiceR
Nowicjusz

Auto: s40

19 Wrz 2014, 17:15

No tak ale świetne podzespoły + nieodpowiednio ustawiona instalacja i tak sieje spustoszenie w silniku, czy jednak się mylę?
Skoczek135
Początkujący