REKLAMA
Witajcie.
Pod koniec tego roku lub na początku następnego mam zamiar kupić autko w tym budżecie (8- 10 tysięcy). Spróbuje w sposób czytelny przedstawić moje wymagania, a jeśli nie chcecie wyczytywać moich wypocin to zapraszam na koniec, gdzie wszystko streszczę.
O MNIE:
To będzie drugi mój samochód. Pierwszym był Peugeot 306 z silnikiem 1.9D, o ile to był ten silnik; maniacy tej marki na zlocie stwierdzili, że większości części nie widzieli wcześniej. Autko było kupione od zaznajomionego mechanika, więc myślałem że jest sprawne. Ogólnie nie mogłem nim dogonić Mercedesa W124 z silnikiem 2.0D (koni praktycznie tyle samo, ale waga merca sporo się różniła od mojej). Z tego powodu, poszukuje samochodu który z pewnością będzie miał zapas mocy na wyprzedzenie tira, gdyż nie raz zajrzałem śmierci w oczy.
Samochodami wieloma jeździłem, od małych po ciężarówki do 3,5t i na tej podstawie stwierdzam, że w większym samochodzie czuje się lepiej. Jeśli miałbym przyrównać jakiej wielkości w środku powinien być to takimi samochodami dobrze mi się jeździło w MB W210, W124 oraz Audi A4.
Sam mam 190 cm wzrostu i potrzebuje trochę przestrzeni w samochodzie. Samochód będzie mi potrzebny na 2-3 lata góra, potem kupię coś droższego.
Gdzie będzie użytkowany samochód:
Głównie będę jeździł do dziewczyny 14 km autostradą, na treningi w tym samym mieście (Warszawa) około 7 km w jedną stronę. W wakacje czy weekendy będę pokonywał większe odległości do 300 - 400 km. Po Warszawie będę również jeździł ale sporo rzadziej,
Czego oczekuje od samochodu?
- Żeby miał powyżej 100 KM. Nie interesuje mnie szybka jazda (no żeby na autostradzie chociaż te 160 góra lecieć), interesuje mnie bardziej dynamiczne przyśpieszanie.
- No i najważniejsza kwestia to ekonomiczność. Jeszcze przez półtora roku jestem studentem i pieniądze, które mam na życie to około 1000 zł + to co dorobię na korepetycjach (od 200 - 500 złoty). Koszty części mi nie przeszkadzały w peugeocie (330 złoty kompletny rozrząd ze zniżkami w IC), mogą być droższe ale nie wiele najlepiej
- No i najważniejsze to benzyna + lpg. Jeździłem sporą liczbą diesli, i każdy palił mi po 10 litrów w mieście, dopiero na trasach przynajmniej 50 km paliły mi 5- 6 litrów.
- KLIMA !!
- żeby choć trochę wyglądał
Co przykuło moją uwagę
- Astra Bertone 1.8 125 KM
- Mazda 323F VI gen.
... tu czekam na wasze propozycje
Podsumowując:
- Tylko LPG
- Klima
- Sporo miejsca w środku
- Powyżej 100 KM (dobre przyśpieszenie)
- Nie najgorsze wyposażenie samochodu