14 Maj 2015, 13:51
Witam Wszystkich serdecznie. Od razu zaznaczę że jestem nowy na tym forum i nie wiem czy to dobry dział na to pytanie. Prawo jazdy mam od niecałych 2 tygodni. Aktualnie jeżdzę peugeotem 306 1.9 diesel z 1997 roku rodziców. Niby jest to małe autko ale jak dla mnie dość wygodne, mało awaryjne (przez prawie 2 lata tata włożył w nie tylko około 500zł. Ale wiadomo jak to jest z cudzym samochodem (nawet jeśli jest to samochód rodziców) dlatego szukam czegoś własnego. Tylko zupełnie nie wiem co wybrać- gaz, benzyne, czy diesla. Budżet to do około 7 tysięcy, ale jeśli trafiłoby się dobre autko za 3-4 tysiące to kupiłbym bym i za 3 czy 4 tysiące, tylko pytanie czy jest sens? Samochody które mi spodobały to audi 80, volkswagen vento, golf 3, renault megane, opel astra f, (to te w budżecie do 4 tysięcy) oraz astra g, bmw e36, audi a4b5, audi a3 (to te w budżecie do 7 tysięcy) I teraz mam ptanie do Was. Który z tych samochodów byście polecili, oraz może ktoś zaproponuje coś od siebie? Lepsza będzie benzyna, gaz, czy diesel? Czy jest sens kupowaćna początek samochód za 7tysięcy, czy lepiej odłożyć te 3 tysiące na konto, kupić autko za 4tysiące, a po jakimś czasie jak juz się wprawię sprzedać to co kupiłem za 4 tysiące, dołożyć troche+ dołozyć te 3 tysiące i kupić wtedy coś lepszego? Trasy jakie będe pokonywał to miasto (stolica) tak żeby podjechać na trening, do sklepu, do kumpli, czasami wyjazd około 100km w obie strony, i kilka razy w roku dłuższy wyjazd (400-500km w jedną stronę) Z góry dziękuje za pomoc