Autko o sportowym charakterze do 65 tys lub 90 w kredycie

31 Lip 2019, 10:57

Witam,
szukam auto o sportowym charakterze/wyglądzie (niekoniecznie osiągach), które spełnia nastepujące wymagania:
- pochodzenie krajowe (najlepiej od autoryzowanego dealera)
- rozsądne spalanie (także albo diesel albo oszczędna benzyna albo benzyna + lpg)
- sportowy kształt (podoba mi się schodzący dach jak w Audi A5)
- moc, min 130 KM, do 200 KM, moment od 200 Nm
- bardzo mile widziany liftback

Cena: do 65 tyś lub 90 (reszta w kredycie)

Mam na oku Audi A5 (I), ale niestety jest ich bardzo mało, a ceny wysokie. Sporo sprzedawanych egzemplarzy to po prostu bardzo bogate wersje (automat, quattro), co na pewno winduje cenę. Skrzynia jak najbardziej może być manual, 4x4 też być nie musi. Już w podobnej cenie jest A4, ale to już jest mniej sportowe auto, chociaż ma piękne wnętrze (w porównaniu do starego A5). Mam na oku jeszcze Skodę Octavię RS, ale tu problem jest, że większość z nich to Kombi, a ja chciałbym liftbacka.
makalele
Nowicjusz

31 Lip 2019, 13:16

Do 65 tys spokojnie można znaleźć a5 2.0 tdi cr i to w dobrym stanie. I tak to najlepszy silnik w tym modelu, wersja 170 km jedzie przyzwoicie, a można zrobić chipa na 200.
Jakie roczne przebiegi? Jazda głównie po mieście czy trasy też?
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

31 Lip 2019, 13:23

A to musi być coś z takiego segmentu jak A4/A5?
Ja bym tu widział takiego auto:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

31 Lip 2019, 14:22

Scirocco odpada - za małe i koniecznie auto musi być 5-cio drzwiowe. O Leonie też intensywnie myślałem, ale bardziej bym wolał coś w sedanie.

Jazda 15-20k rocznie, 60/40 trasa/miasto.

Ze znalezieniem tego audi tak łatwo nie jest biorąc pod uwagę wersje 5-cio drzwiowe i polskiego pochodzenia.
makalele
Nowicjusz

31 Lip 2019, 15:29

makalele napisał(a):Ze znalezieniem tego audi tak łatwo nie jest biorąc pod uwagę wersje 5-cio drzwiowe i polskiego pochodzenia.

Nie stawiaj sobie takich wymagań. Z polskiego salonu to sobie możesz szukać fabii albo astry a nie auta pokroju A5. Ile tego się rocznie w tym kraju sprzedawało? A do tego jeszcze ma być 5d i z konkretnym silnikiem :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Lip 2019, 15:39

65tys idealny budzet na Cupre R :) spokojnie do znalezienia z PL salonu, ale palic malo to nie pali :)
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...
    15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

31 Lip 2019, 15:42

Tak, szczegolnie ze cupra R jest w sedanie i idealnie przy swoim spalaniu nadaje sie do robienia 15/20 tys rocznie.

Z pl salonu to a5 bedzie prawie niemozliwe do znalezienia. To auto nigdy nie bylo popularne u nas, juz predzej a4, ale wiekszosc i tak pewnie w avancie.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Rok produkcji: 2009

31 Lip 2019, 16:03

Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150

31 Lip 2019, 16:05

Popatrz na Volvo V40, S60, V60. Jest dużo aut z polskiego salonu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Sie 2019, 20:29

Co do tych Audi A5 niestety przebiegi naprawdę spore. No niestety, przebieg < 150k i pewne źródło = wysoka cena i mała dostępność. A dawać tyle za samochód z takim przebiegiem (co pewnie zwiastuje rychłe koszta serwisowania) to chyba nie to czego szukam. Cóż, cały czas myślę o nowym A5, przez 3 lata wydam jakieś 70k, tylko później zostaję z niczym. Volvo oglądałem - jakoś mi się nie widzą ;)
makalele
Nowicjusz

03 Sie 2019, 20:37

Nie wiem na jakiej planecie żyjesz ale tutaj ludzie, którzy kupują nowe auta mają na celu eksploatowanie ich.
PS. Te historyjki z Niemcem, który trzyma auto pod kocem to również mit.

A szczerze mówiąc to szukasz 7-8 letniego w miarę zaawansowanego technologicznie auta marki "premium" więc licz się z kosztami. Te 65k równie dobrze wystarczy na nowy samochód gdzie koszty serwisu będą przez kilka lat prawie zerowe. W sumie przebieg też nie jest jakimś najważniejszym wyznacznikiem bo auto, które zrobiło 150kkm po mieście będzie bardziej wyeksploatowane niż robiące 250kkm w trasie. Nikt nie zagwarantuje, że droższy egzemplarz z niższym przebiegiem się nie rozkraczy po miesiącu. Pomyśl nad opcją kupna auta za te 55k zwracając uwagę przede wszystkim na budę/zawieszenie i zostawieniem sobie zapasu gotówki na ewentualne naprawy
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Sie 2019, 07:08

Invi pisze mądrze - nic dodać.

W kwestii przebiegu. Od momentu ukończenia 18 roku życia kupiłem 6 aut. Żaden z nich nie miał przebiegu mniejszego niż 200 tysięcy - szczególnie te pochodzące z zachodu. Przejdź się do pierwszego handlarza - auta z reguły poniżej 200 tysięcy, ale wyeksploatowane 2x bardziej niż te co mają 300-400. W momencie kupna każdego z tych 6 aut na rynku były "perełki" - czytaj młodsze niż ten egzemplarz, który kupiłem, z 95 -110k przebiegu. Oglądam takie 2-3 sztuki podczas zakupu auta - nigdy jeszcze takim nie wyjechałem ;)

Ostatni raz miałem tak pół roku temu - kupiłem lexusa, oglądałem dwa:
1) polski salon, serwis w ASO, 320 tysięcy przebiegu - środek jak nowy, wymiany oleju co 15 tkm, wymiana oleju w automacie, udokumentowana każda naprawa części eksploatacyjnych, ksenonów itd., silnik trzyma wszelkie parametry - cena około 50 tysięcy,
2) z zachodu - 2 lata młodszy, 120 tysięcy przebiegu, książka serwisowa z allegro, środek sugerował, że ma przejechane minimum 5x tyle, silnik się bujał - 5 tysięcy taniej, ba, jeszcze gwarancje dawali na 12 miesięcy! :D

"Przepłaciłem" 5 tysięcy złotych i wolę jeździć autem z dużym przebiegiem ;)
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Rok produkcji: 2010

04 Sie 2019, 08:26

Doskonale rozumiem temat z przebiegiem - sam się trochę wkopałem. Wiadomo, auto marki premium kupione nowe za 200k pln, sprzedawane 5 lat później, nawet ze sporym przebiegiem, trzyma swoją cenę (szczególnie krajowe). Nie chodzi mi nawet o to, że taki samochód zaraz mi się rozkraczy (bo ma przebieg) tylko, że właśnie będą koszta (a w przypadku premium niemałe).

Tak czy inaczej pewnie ekonomicznie najrozsądniej jest kupić 2-3 letnie używane auto nie-premium z przebiegiem < 100k i mieć kilka lat spokoju. Ale serce podpowiada co innego, pewnie też tak macie.
makalele
Nowicjusz

04 Sie 2019, 08:33

Liczy się stan auta. W moim obecnym aucie kilka miesięcy temu wymieniono w ASO niemalże wszystkie newralgiczne punkty. Przy sprzedaży wynegocjowałem nowe filtry, oleje, klocki i tarcze. Wolę tysiąc razy jeździć niemalże 10 letnim autem z 300tkm niż 3 latkiem z przebiegiem 100 tysięcy, w którym ktoś wymieniał oleje co 30 tkm i jeździł silnikiem turbo odcinki dwukilometrowe ;) jeśli masz udokumentowane naprawy, widzisz od spodu, że faktycznie było robione to wszystko gra. Przewagą aut premium jest jakość wykonania i prowadzenie. Sam kiedyś się bałem, ale wchodząc do lexa wiem, że nigdy nie wrócę do aut pokroju renault czy ford (bardzo miło je wspominam).
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Rok produkcji: 2010

04 Sie 2019, 08:44

Jako użytkownik lexa :D uważam iż Panowie macie racje ale...nie trzeba popadać w paranoje z przebiegami czyli że muszą być wielkie a małe są cofane. Trzeba po prostu zakładać że za przebieg się dopłaci i tyle. Ja zawsze biorę auta z małymi przebiegami ale wiem że dopłacam za to. Nigdy się na tej zasadzie nie przejechałem.
Osobiście lubię małe przebiegi i musze je mieć bo bardzo dużo jeżdżę.
Chociaż jak auto mi się podoba to 3ka na przedzie :) nie przeszkadza mi.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota