Autko typowo miejskie do 20 000 zł

06 Lis 2018, 23:45

Tak a najlepiej Fiat 126p :roll:
Zobacz sobie jakie naloty rdzawe mają ludzie w Grande Punto, na forach sporo nt rozmów, fora fiata itd..

A co może powiesz że jakoś cudownie Punto EVO jest zabezpieczone nie wiadomo jak?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lis 2018, 23:51

A zobacz sobie na nową Mazdę 6, która nie ma na nadwoziu grama ocynku, a kosztuje 100+ tys. To dopiero premium :D

Po kilku latach użytkowania auta w naszych warunkach klimatycznych rdzawy nalot na elementach podwozia jest normalnym zjawiskiem, więc nie wiem do czego pijesz. Chyba mało aut widziałeś od spodu, skoro takie zdziwienie.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

08 Lis 2018, 21:02

Akurat Punto Evo jest jednym z najmniej gnijących aut ciekawe czy tak samo będzie z pandą 3 ?:)https://www.youtube.com/watch?v=c0jZj0WTH-k
omjoanna
Nowicjusz

08 Lis 2018, 21:11

Sami znaFcy od blachy widzę heh. Punkt dla Pionka bo ma rację.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lis 2018, 23:16

W takim razie jakie auto mam kupić żeby nie gniło ,było ekonomiczne i nie psuło się co chwilę?
omjoanna
Nowicjusz

09 Lis 2018, 00:16

Golf 6 1.6 MPI z gazem jeśli spalanie na poziomie 9 litrów bedzie zbyt duze, w zamian dostajesz ponadprzecietna zywotnosc, no i w porownaniu do aut ktore wymieniles w 1 poscie masz tu komfort i jakosc wykonania bez porownania
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...
    Wyjazdy weekendowe - bezpieczne piątkowe podróże
    Piątek kojarzy się z początkiem weekendu, odpoczynkiem po intensywnej pracy i wyjazdami. Tymczasem piątkowe popołudnie na drogach to najbardziej niebezpieczny czas w całym tygodniu. Aby zapobiegać wypadkom, kierowcy nie mogą ...

09 Lis 2018, 07:13

Większość aut segmentu B ma problemy z korozją, bo tam trzeba było oszczędzać aby auto było tanie.
Nie wiem jak to wygląda w Clio III, które jest całkiem udane.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

09 Lis 2018, 12:35

Miałem kiedyś Citigo na weekend, więc może co nieco napiszę :wink:
Ogólnie rzecz biorąc auto całkiem przestronne - wprawdzie gigantem nie jestem, bo tylko 182cm wzrostu, ale po zajęciu miejsca za kierownicą byłem pozytywnie zaskoczony ilością miejsca i faktem, że moje długie nogi nie są przeszkodą. Bdb widoczność we wszelkich kierunkach, super rzecz do miasta.
Jak się tym jeździ? Niestety miałem do dyspozycji wersję 60KM, i o ile jeździłem w mieście, to było ok, natomiast w trasie już trochę gorzej. Mimo wszystko silniczek całkiem zrywny ze startu, fajna skrzynia biegów (oczywiście jak na ten segment), prowadzenie dawało nawet jakiś tam fun. W dłuższej trasie fotele trochę zmęczyły moje plecy i kark - zapewne wina integralności oparcia z zagłówkiem, ew tego, że nie chciało mi się go ustawiać. Bardzo niskie spalanie.

Podsumowując - fajne auto, ale obowiązkowo wersja 75KM no i raczej do miasta ew na krótkie trasy międzymiastowe.
Raziel11 napisał(a):Golf 6 1.6 MPI
no to jak to w końcu jest?
Golf IV za 12k
Golf V za 15-17k
Golf VI już za 20k? Skąd taka mała różnica i do tego jeszcze z gazem?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lis 2018, 12:41

Autko miejskie do 20k - Golf 6...

Ja bym brał coś po środku, ani Citigo, ani Gulfa, tylko coś pokroju Corsy/Clio, masz względny komfort, mniejsze silniki, to wciąż małe auta i parkuje się łatwo, a w razie co można wyskoczyć gdzieś dalej na spokojnie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

09 Lis 2018, 18:42

Żona ma Clio III po FL i jest to samochód dobrze zabezpieczony przed korozją. Plastikowe błotniki przednie na pewno nam nie skorodują. Po za tym blacha jest o wiele lepsza niż w Fiacie czy Oplu. U mnie gwarancja antykorozyjna jest na 12 lat. Na sam lakier było tylko 3 lata.

Co do awaryjności to jak w każdym aucie. U mnie nic złego po za eksploatacją się nie działo. Auto na zwykłe kluczyki, żadne karty itp.
Silnik 1.2 16V 75KM - trochę słaby, ale do miasta wystarczający. Lepsze byłoby 1.4 lub 1.6, ale było bardzo ciężko o mały przebieg i dobry stan samochodu. Większość które oglądałem to były ulepy. Po za tym chciałem mały silnik ze względu na opłaty OC które strasznie podrożały.

Nie wiem jak Fiesta, ale to też dość fajne auto. Myślałem nad takim 1.25 82KM. Musisz kogoś innego popytać.

Z jakiego rejonu jesteś? Może takie Clio?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2009

09 Lis 2018, 19:05

Dzięki za ciekawe propozycje :) gdzie szukać takich ofert na olx ,otomoto ?Czy warto rozglądać się za autami z Niemiec czy tylko PL ?Peugeot 207 też byłby OK ?Clio fajne jestem z Torunia :)
omjoanna
Nowicjusz

09 Lis 2018, 19:19

Można oglądać krajowe i sprowadzone, ale trzeba każde dokładnie sprawdzać. Nie szukaj okazji cenowej, a dobrego stanu. Jak będziesz mieć więcej modeli do wyboru to tym bardziej może trafić lepszy egzemplarz. Gorzej będzie jak zawęzisz poszukiwania tylko do jednego modelu.

Może jeszcze Citroen C3 1.4? Dla kobiety dość fajne i wygodne auto. Nie wiem jak z blachą, ale dosyć proste zawieszenie i tanie w utrzymaniu. Też myślałem o takim.
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2009

09 Lis 2018, 21:40

To ja jeszcze tak offtopowo wyprostuje ten post
elpolacco napisał(a):U mnie gwarancja antykorozyjna jest na 12 lat.
Przecież to wielki chwyt marketingowy 99,9% gwarancji nie jest uznawanych bo nikt nie przeczytał warunków umowy, renault owszem daje 12 lat na korozję ale trzeba u nich serwisować auto bo musisz mieć kwit że lakier został skontrolowany pod tym kątem a kolejna sprawa z tego co pamiętam to renult daje gwarant tylko na el wierzchnie czyli drzwi, klapę, maskę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lis 2018, 11:19

CitiGo 1,0 to malutki silnik więc pewnie przejedzie znacznie mniej niż 4 cylindrowy np 1,4 czy 1,6 ?
omjoanna
Nowicjusz