Autko używane do 55tys

23 Wrz 2016, 17:15

Witam fanatyków, laików i ekspertów motoryzacji

Przede mną dylemat, przejrzałem masę ogłoszeń, poczytałem nieco opinii o silnikach, jednak wciąż bez decyzji. Najbardziej w oko wpadają marki Opla (Insignia) oraz Audi (A4), ewentualnie VW, BMW, Ford, ale jestem otwarty na wszystkie propozycje. Jedyne co mnie limituje to wartość zakupu auta (jak w tytule, do 55tys, sam zakup, nie licząc kosztów rejestracji czy ewentualnych dodatkowych napraw/wymian części/kupna opon, bo na to mam przewidzianą rezerwę). Wytyczne na jakich się skupiam.

- benzynka (jeździć na co dzień będę głównie po mieście, raz na tydzień trasa <50-60km, średnio raz na miesiąc przewidziana dłuższa trasa >300km
- powyżej 150km (jestem młody, kawaler, chciałbym jeszcze się nacieszyć z jazdy, lubię auta z solidnym przyspieszeniem, nie zamulające, ale nie mówię, ze jestem królem szos);
- komfort jazdy (wyciszony, nie chciałbym słychać stękań plastików przy prędkości już 100km/h na autostradzie

Nie nastawiam się na rocznik, w tym przedziale cenowym z reguły przewijają się auta od 2008/09 r do 2010/11 i patrząc realnie takie pewnie będziecie mi proponować. Wnętrze auta - nie skupiam się na bajerach, nie musi być przepychu w kwestii wyposażenia, ale sądzę, że w tej cenie wyposażenie powinno stać już na odpowiednim poziomie. Priorytetem jest napęd na przód jak i również skrzynia manualna, jednak nie mówię NIE automatom. Na ten moment tyle, gdybym zapomniał czegoś ważnego w moich preferencjach, napiszcie
pavle28
Obserwowany

Auto: nie mam

23 Wrz 2016, 18:10

Silniki benzynowe w Audi i VW są nieudane pod kątem trwałości, a w BMW po 2008r. mają problematyczny wtrysk bezpośredni.
Jako kontrpropozycja dla A4 i 3er ode mnie Lexus IS 250.

pavle28 napisał(a):Priorytetem jest napęd na przód

niestety to już wyklucza BMW i Lexa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Wrz 2016, 20:05

Może Volvo S60? W tym budżecie to II generację już wyrwiesz.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

23 Wrz 2016, 21:03

dzida napisał(a):pavle28 napisał(a):
Priorytetem jest napęd na przód

niestety to już wyklucza BMW i Lexa

całkowicie nie wykluczam napędu na tył, po prostu nigdy nie jeździłem i nie wiem jak auto się na tego typu napędzie zachowuje, może nadszedł ten czas? :P
pavle28
Obserwowany

Auto: nie mam

24 Wrz 2016, 14:20

Zachowuje się "normalnie". To już nie czasy fiata 125p, każdy samochód ma tysiąc systemów wspomagających jazdę/ruszanie na śliskiej nawierzchni.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...
    Najbardziej niebezpiecznie… na prostej drodze?
    Najwięcej wypadków ma miejsce nie na zakrętach czy skrzyżowaniach, ale na prostej drodze. Co takiego ma w sobie jazda prostymi odcinkami, że kierowcy tracą rozsądek i zaczynają łamać przepisy? Jazda prostą drogą wydaje ...