Autko z Austrii

15 Kwi 2007, 12:04

Mam pytanko. Jesli auto bylo zarejestrowane na Polaka w Austrii i ja je kupiłem czy musze spisywać umowę po niemiecku? wogole jak sie to załatwia? auto stoi w Polsce. Wlasciciel wziął dowód i blachy zeby je w Austrii wyrejestrować. Wroci pewnie z TYPENSCHEIN. i co dalej? mam isc placic akcyze ? potem chyba Urzad skarbowy. a potem? jak je zarejestrowac (jak mam jechac na przeglad bez tablic?) jak to sie zalatwia po kolei? Dzieki jeśli ktoś mogłby mi to jasno wytłumaczyć. Auto to Nissan Sunny
Acid
Nowicjusz

17 Kwi 2007, 19:48

A wiec tak:
1. przeglad - roznie to u nas bywa, najczestrza forma z jaka sie spotaklem zalatwiania tej sprawy to albo sie bierze same papiery i jedzie sie do stacji kontroli i Oni wypisuja caly kwit i troszke trzeba i wlozyc do kieszeni ;) ale jak autko jest OK to mozna normalnie jechac tylko jest ryzyko zatrzymania przez policje a jesli juz tak sie stanie to kara za kierowanie takim pojazdem wynosi od 300-500zł ( mi sie to zdazylo dostalem 200 i 1pkt karny) koszt ok. 200zł

2. akcyza - oplacamy ją w urzedzie celnym ( powiat krakowski placi w krakowie, powiat myslenice w Nowym Targu badz Andrychow, Powiat Wadowice w Andrychowie, powiat Nowo Tarski w Nowym targu tyle wiem) nie pamietam ile teraz juz sie placi % po tym zamieszaniu akcyzowym. koszt w zaleznosci od kwoty na umowie

3. tlumaczenie papierow - zanosimy umowe oraz typenschein do tlumacza przysieglego i nam to tlumaczy koszt ok 150zł

4. urzad skarbowy - opalcamy jakis tam podatek nie pamietam dokladnie jaki ale to w tym samym okienku co sie oplaca podatek od samochodow krajowych tylko trzeba powiedizec ze to sprwadzone i dostaniemy odpowiedni kwit koszt; 150zł

5. poczta bądz bank - oplacamy nieszczesne smieciowe w wyskosoci 500zł, nr. konta mozna dostac w wydziale komunikacji i wplacamy kase albo na poczcie albo w banku koszt : 501,50 ( z oplata za przekaz)

6. wydzial komunikacji - w wydziale komunikacji wywalamy wszystkie papiery, wypelniamy kwit o wydanie tablic rejstracyjnych i dowodu koszt ok 270zł

7. ubezpieczenie - musimy ubezpieczyc auto w tym samym dniu w ktorym dokonoalismy rejstracji w wydziale komunikacji

8. przyjemnej jazdy ;)

Musi byc umowa po niemiecku, musisz czekac na typenschein zeby zaczac cokolwiek robic.

pozdrawiam
laciu
Początkujący

Miejscowość: Siepraw

18 Kwi 2007, 22:59

dziekuje bardzo
Acid
Nowicjusz