Autko za 3tyś (może być więcej)

18 Mar 2013, 21:19

[link do Otomoto wygasł]

Jest ktoś w stanie sprawdzić ten wózek? Odwdzięczę się dobrym piwem, bardzo ładnie się prezentuje i cena taż akurat na mój budżet.
przemi06
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

19 Mar 2013, 20:25

Ja na tablicy znalazłem 29 od 1000 do 7000zł., ale oczywiście jak chcesz. Ja po prostu podzieliłem się swoim zdaniem. Kiedy kupowałem swoją też wahałem się pomiędzy kilkoma innymi, m.in. Polo- słaby dupowóz, corsa-rdza, clio-awaryjne, saxo-tylna belka wadliwa, to samo 106, uno-dobry stosunek do ceny, ale też rdza i ta jedna wycieraczka..., corolla niewiele większa, ceny części dwa razy droższe, 323p akurat nie było ładnej, colt, oglądałem ładnego jednąigiełkę, pojechałem kawał drogi, wszystko ok, ładnie jeżdził, ale gdy zobaczyłem podwozie zrezygnowałem. Almera nie znalazłem ladnej i coś nie tak z przegubem miały, civic, był na pierwszym miejscu, ale prędzej znajdziesz dziewicę w gimazjum niż ładnego nie bitego civica, swift, też słabe blachy no i słynne: "chcesz mieć stuki, puki, kup sobie suzuki", baleno, teraz czytam, że często użytkownicy poszukują samek, i że jest bardzo głośny w środku, odpuściłem sobie, zostały mi dwa. Szukałem tylko 3 drzwiowego auta i wydaje mi się, że dobrze trafiłem. Przegląd drugi raz zrobiłem bezproblemowo, nie chcę załatwianych chcę wiedzieć co jest nie tak. Jak na razie sprawuje się dobrze, półsyntetyk mobil 1, pół auta wymienione albo zrobione. Musisz wiedzieć że za trzy klocki naprawdę ciężko kupić coś sensownego, 95% to padaki pordzewiałe, które na dzień dobry wymagają wkładu. Dlatego tylko patrz na stan, olej rocznik, wyszukuj tylko aut na alusach, jak ktoś skąpi do sprzedaży to skąpił też jak używał, bezwypadkowych i garażowanych. Ciężka sprawa, ale da się znależć, koniecznie sprawdż zawieszenie, podwozie, kielichy najważniejsza rzecz na oględzinach, pierwsze wrażenie, jak zobaczysz auto i poczujesz, że coś jest nie tak, daj sobie spokój, jeśli podoba Ci się można brać, nie wie jak u innych, ale u nie to zawsze działa. :-)
cymbr
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1990
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Starlet
Silnik: 1,3 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

19 Mar 2013, 20:44

Chyba wolałbym to:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub to, pojeździć dwa lata i można na złomie połowę kasy odzyskać :wink: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Te starsze auta były trochę lepiej chyba zrobione. Moja starleta jest z 95 roku i ma jednego parcha, żony mazda z 99 roku ma do roboty progi i ranty drzwi, dlatego szukam starszej wersji GD, jak znajdę nie pognitą biore w ciemno.
cymbr
Nowicjusz

19 Mar 2013, 21:44

No to wychodzi na to, że kupię pewnie CC 700 ;( ehhh.... Już rzygać mi się chcę jak patrzę na te bite wózki za 3,5tyś... i w opise BDB....
Czyli co za 3tyś nic sensownego z Toyoty (e10) suzuki swift, Nissan MIcra nie znajdzie się?
przemi06
Początkujący

19 Mar 2013, 22:08

Nie mówię, że nie kupi się, najgorzej jak się napalisz, spokojnie poszukaj, poprzebieraj, czasem wyskakuje coś nowego wtedy jedziesz i trafiasz, przecież okazje isytnieją, chyba że musisz mieć już auto wtedy jest trudniej ale się też da. Ja kupiłem na szybko kiedyś mazdę starą jak ch...a, z gazem za jakieś 2000 zł i pojeżdziłem tym autem 4 lata, beż żadnych problemów. Ja po prostu odpowiadam Ci na temat i jak ja byłem w podobnej sytuacji zdecydowałem się na starletkę i nie żałuję. Owszem auto jest u nas rzadkie, ale nie na innych rynkach, opinię ma świetną a cenę niską bo rzadki typ, więc nie poddawaj się i nie kupuj czegoś, czego nie chcesz.
Aha, i Starletek ludzie pozbywają się niechętnie, dlatego jest ich mało w ogłoszeniach. Ja swoją sprzedam dopiero wtedy gdy kupię to co chcę i okaże się tak samo dobre.
Ostatnio edytowany przez cymbr, 19 Mar 2013, 22:19, edytowano w sumie 1 raz
cymbr
Nowicjusz

19 Mar 2013, 22:13

Ja poluję na Toyotę e10 ale, może podkreślę może uda mi się dozbierać do e11.
Generalnie zauważyłem taki trend jak chce coś kupić to mam takie porady, nie nie kupuj za 2tyś kup za 3tyś auto. Nie nie kupuj za 3tyś za 4tyś ma inne, nie nie kupuj za 4tyś za 5tyś masz już sedana, nie nie bierz tego sedana weź kombi za 6,5.... i tak w kółko i tak jest z wszystkim co chce kupić ;P

Jasne nie śpieszy mi, poszukam poszperam. Może wpadnie kasa i trafię e11 bo z dnia na dzień coraz bardziej jestem za toyotami ;)

No nic na chwilę obecną pewnie temat się wyczerpał, nikt nie chce obejrzeć tego swifta, ja na razie się nie wybiorę tam w ciemno. Więc jak coś mnie natknie zapytam i odświeżę, ale wy się udzielajcie i wspierajcie jak macie ochotę.
przemi06
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus IS oraz IS F w 2021 roku?
    Wiele wskazuje na to, że Lexus IS w najbliższych latach doczeka się następcy. Najnowsze informacje wskazują, że auto czekają spore zmiany - zostanie oparte na platformie TNGA, otrzyma nową turbodoładowaną jednostkę benzynową ...

19 Mar 2013, 22:26

Wejdź na forum tego modelu, poczytaj sobie temat, sprawdź ile kosztują takie części, które mogą być do wymiany, czyli rozrząd kompletny, filtry, sprzęgło, tłumik, szyba czołowa, klocki, tarcze, et cetera, ja np zrezygnowałem z volvo 850 gdy okazało się, że tłumik końcowy kosztuje 700 podczas gdy normalnie kosztyje koło 200 zł, albo moduł abs pada fczęsto i kosztuje 2000... Powodzenia!
cymbr
Nowicjusz

19 Mar 2013, 22:56

cymbr napisał(a):Wejdź na forum tego modelu, poczytaj sobie temat, sprawdź ile kosztują takie części, które mogą być do wymiany, czyli rozrząd kompletny, filtry, sprzęgło, tłumik, szyba czołowa, klocki, tarcze, et cetera, ja np zrezygnowałem z volvo 850 gdy okazało się, że tłumik końcowy kosztuje 700 podczas gdy normalnie kosztyje koło 200 zł, albo moduł abs pada fczęsto i kosztuje 2000... Powodzenia!

e10/e11ceny nowych gratów brutto

klocki od 50-100
tarcze od 100-200zł za szt.
amory GH 80-90 (normalny zamiennnik)
amory KYB 170-190 trwałość dożywotnia
stabilizator łącznik 30-50
wahacz przód 70
drążek kierowniczy 60
piasta nowa 150zł
sprzegło aisin 370zł komplet
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2013, 23:24

Czyli nawet nie jest tak tragicznie, nawet taniej niż do niektórych niemiecko włosko francuskich dupowozów. Jeśli planujesz gazować poczytaj bo może nie zbyt chętie to znoszą i zdaje się, że jakiś problem z reflektorami jest w tych autach. Pozatym fajnie wyglądają i nie powinno być problemów ze sprzedażą. Z autami czesto bywa tak, że człowiek dwa razy się cieszy, jak kupi i jak sprzeda.
cymbr
Nowicjusz

19 Mar 2013, 23:58

cymbr napisał(a):Czyli nawet nie jest tak tragicznie, nawet taniej niż do niektórych niemiecko włosko francuskich dupowozów. Jeśli planujesz gazować poczytaj bo może nie zbyt chętie to znoszą i zdaje się, że jakiś problem z reflektorami jest w tych autach. Pozatym fajnie wyglądają i nie powinno być problemów ze sprzedażą. Z autami czesto bywa tak, że człowiek dwa razy się cieszy, jak kupi i jak sprzeda.

Kiedyś miałem epizod z tymi mega tanimi gebelsami to faktycznie amory można było kupić jeszcze taniej o 10zł tylko starczały na 5 tyś. km. Największej pokory nauczyły mnie francuzy i super audi gdzie takie tematy jak wahacze, belki, części elektromechaniczne był na porządku dziennym więc nie wiem skąd te zachwyty ich taniością.
Stare tojki znosiły na spoko LPG. Co do lamp to chodziło o wypadające uszczelki w e11 przedlift ale można je wywalić od razu. ceny lamp 80zł zamiennik nowy a 100zł ori używka.
szybki
Moderator - Tuning

20 Mar 2013, 00:10

Ja gazu nie chcę, ceny jakie podałeś są dla mnie do przyjęcia, generalnie w takim przypadku pozostaje mi chyba poszukać nie zgnitej e10 i reperować mechanikę i elementy eksploatacyjne.
przemi06
Początkujący

20 Mar 2013, 00:21

przemi06 napisał(a):Ja gazu nie chcę, ceny jakie podałeś są dla mnie do przyjęcia, generalnie w takim przypadku pozostaje mi chyba poszukać nie zgnitej e10 i reperować mechanikę i elementy eksploatacyjne.

Zapewniam Cię że jeżeli znajdziesz coś w niższych cenach a będzie to nowe to użycie tego będzie grozić szybkim powrotem do warsztatu.
szybki
Moderator - Tuning

20 Mar 2013, 00:28

to co radzisz? W sumie e10 jest ładne ale jest tego mało, e 11 też nie jest brzydkie I wolałbym przed liftem. Nie wiem czy to ty szybki ale ktoś mi radził e11 szukać od 5 do 8tyś gdybym brał wersję przed liftem to ten przedział też jest ok? Interesują mnie hatchbacki nie chce sedana :P sorry że tak truję ale chce kupić i mieć na lata te auto. i je w razie co naprawiać sukcesywnie.
przemi06
Początkujący

20 Mar 2013, 00:40

e10 jest trudniej wyrwać w dobrym stanie, w e10 najfajniejsze wersje są z zachodu i końcowy wypust albo liftback.
e11 oczywiście tylko przedlift ceny są różne ale wkleiłem Ci link od sztuki za 6,5k wywoławczo z małym przebiegiem.
Osobiście wybieram auta tylko z małymi przebiegami ale nie dlatego że się boję dwójki z przodu zegara ale najłatwiej mi rozpoznać czy coś było robione z przebiegiem czy nie. Generalnie corolla e11 przy 100tyś km. powinna byc jak nowa bez przetarć tapicerki, kiera powinna miec jeszcze charakterystyczną fakturę, gumki pedziów szlaczki, w wersji 3d fotele powinny być sztywne bez luzów oparcia, siedzisko żadko ale bywa pogniecione jak był ciężki kierownik ale zazwyczaj jak jest welurek, gałka skrzynki przy 100 tyś km. powinna być jeszcze z fakturą i z cyferkami, nie może być wyślizgana itd....
szybki
Moderator - Tuning

20 Mar 2013, 15:43

Szybki mówisz o tej e11?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ona jest godna uwagi? Mimo tego uszczerbku z przodu mógłbym się na nią skusić. Sprawdzać ją czy to tylko link poglądowy?
przemi06
Początkujący