Autko za około 10 tys. złotych, prosze o pomoc.

23 Sie 2008, 17:24

witam serdecznie

Nosze się z zamiarem kupna samochodu za około 10 tys złotych. Chciałbym auto raczej 4 dżwiowe, o jak najniższej awaryjności rzecz jasna:) i w miare niskim spalaniu.
Autem planuje jeździć rzadko, aczkolwiek w długie trasy, dlatego wole większe.
Myśle m.in o Maździe323f(druga połowa lat 90), Golfie 3, Fordzie Puma, Maździe 323c, Oplu Tigra, Hondzie Civic(pierwsza połowa lat 90) oraz Mitsubishi Colcie...
Może ktoś jest w stanie polecić jeszcze jakiś fajny model...? Tego typu co wyżej wymienione..
Wydaje mi się że lepiej kupić auto jaońskie z racji tego że są to poprostu auta mniej awaryjne, z kolei w niemieckich jest chyba tańszy serwis.. Nie znam się specjalnie na samochodach, dlatego bardzo prosze o rade też na co zwracać głównie uwage przy kupnie z racji tego że pewnie kupie auto przynajmniej 10 letnie..
Bede wdzięczny za każdą rade i podpowiedź, z góry serdeczne dzięki i pozdrowienia:)
ss20
Nowicjusz

23 Sie 2008, 17:27

golfa pume i tigre na starcie bym skreslil

civic by byl ciekawy , a moze jednak cos ladnego klasycznego jak corolla ??? albo fiat brava ??
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

23 Sie 2008, 17:34

dlaczego tigra puma i golf nie..? jesli mozesz napisac?:)
Ostatnio edytowany przez ss20, 23 Sie 2008, 17:45, edytowano w sumie 1 raz
ss20
Nowicjusz

23 Sie 2008, 17:37

puma i tigra - badziewne, damskie woziki, zwłaszcza tigra. Golf3 ostatecznie mógłby być, jeżeli na dłuższe trasy to diesel koniecznie, tutaj proponuję TDI. O japońskich dieselach z tamtych lat wiem niewiele... Możesz też pomyśleć o bravce w JTD, jak kolega wyżej proponuje.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Sie 2008, 17:47

Brava nie chce, szczerze mówiąc nie lubie fiatów, awaryjne auta, no i ogólnie nie podobają mi się, nie biore brava, punto ani nic z tych rzeczy nawet pod uwage.
Jeśli chodzi o wygląd Pumy i Tigry to już sprawa gustu, prosił bym raczej o jakieś techniczne rady:)
Z góry dzięki pozdro.
ss20
Nowicjusz

23 Sie 2008, 18:01

technicznie sie do ciebie nie wypowiem :lol: poniewaz jest to nie mozliwe - ty wiesz lepiej mimo iz np o fiacie malo wiesz, a o jego dieslach jeszcze mniej :wink:

patrz moj podpis

tigra to taki typowy gejowoz :wink: puma troche tez do tego lepiej kupic ich normalne odmiany - corsa , fiesta
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"SKODA Rapid" Nowy wymiar SKODY
    Pod takim hasłem rozpoczęła się właśnie największa kampania reklamowa marki SKODA w tym roku. Hasło reklamowe SKODY odnosi się bezpośrednio do modelu Rapid, który kontynuuje znaną z Octavii i Superba ideę samochodu ...

23 Sie 2008, 18:18

Akurat opinie o fiacie nie mówie tylko z własnych doświadczen, a wielu innych ludzi - i wybacz nie chce sie tutaj z tobą przekomarzać, ani wykłócać "kto wie lepiej" :) tak czy siak nie pododbają mi się te auta i tyle odnośnie fiatów.

Jeśli chodzi o wygląd pumy czy tigry to naprawde myśle że jest to sprawa gustu , jednemu sie podoba, drugiemu nie - proste jakd dla mnie.
Chodziło mi bardziej o techniczne rady, ceny częsći poszczególnych aut, awaryjność, spalanie itp.

Najbardziej pasuje mi chyba mimo wszystko Mazda 323f, auto jest według mnie ładne i ma dobrą opinie. Nie należy do aut awaryjnych, nie wiem jak ze spalaniem..? Oczywiście ja jestem zmuszony kupić przynajmniej 10 letnią, no i chyba częsci niestety drogie.. Mógłby ktoś pare zdań więcej powiedzieć może o tym samochodzie?
Pozdrowienia
Ostatnio edytowany przez ss20, 23 Sie 2008, 18:32, edytowano w sumie 1 raz
ss20
Nowicjusz

23 Sie 2008, 18:29

Ja się zgadzam z Manfredem co do Tigry i Pumy. Auto nie zbyt udane. Słaba blacha, do tego to wspólny projekt opla i forda, grupa docelowa to kobiety, dlatego masz w nim słaby silnik. Mówiłeś, że chcesz coś większego, a to nawet małe nie jest:)
Civic V gen coupe najlepiej 1.5 protec chyba, że jesteś otwarty na większe spalanie to Vtec. Golf heh nie znoszę tego auta więc się nie wypowiem.
kociub
Początkujący

23 Sie 2008, 18:32

Co do fiata to nie jest szałowy, ale jest trochę gorszych marek jakby nie było. Najbardziej ekonomiczny prawdopodobnie okaże się golf 3 TDI, ale mi one jakoś tak nie podchodzą, wolałbym japońca.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Sie 2008, 22:10

Może nie gorszych ale często mówiąc fiat do głowy przychodzi Ci awaryjna alfa... nie wiem w sumie czemu. No dobra to prawie to samo ale jednak różnice są. Nikt nie lubi golfów a tyle ich jeździ .... nienawidzę monotonii polskich ulic
kociub
Początkujący

25 Sie 2008, 19:15

FIAT z rocznika 199x-1999 = Szrot !!

nic wiecej nie trzeba pisac....
wdz_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ciechanów

25 Sie 2008, 19:41

Mam od roku bravo 96r i nie narzekam, nie wiem czy trafiłem na dobry egzemplarz czy co, ale naprawdę autko sprawuje się bardzo dobrze :)
Taczer90
Nowicjusz

25 Sie 2008, 22:03

wdz_ napisał(a):FIAT z rocznika 199x-1999 = Szrot !!

nic wiecej nie trzeba pisac....

Opel Calibra z dowolnego rocznika =

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tyle w temacie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Sie 2008, 22:46

Calibra? Nie żartujcie sobie przecież to bez gustowny, gnijący, udający mocny wóz gruchot ,tyle na temat!
kociub
Początkujący

26 Sie 2008, 15:11

Kociub "bezgustowny" sie pisze razem ^^

gowno sie znacie :) n/c
dla was to wies tuning...

ale moim zdaniem Calibra bez tuningu to najnpiekniejszy wózek w klasie samochodow do 5 tysiecy.... i nikt temu nie zaprzeczy bo taka prawda

osiagami takze zachwyca... nie wrzucajac 5 biegu objade kazdy seryjny wózek do 5 tysiecy....

poprostu trzeba znalezc dobry zadbany egzemplarz....

aa... i chcialem powiedziec ze do tej pory jezdzilem fiatem z 1997r.... teraz sie przesiadlem do opla i jestem strasznie zadowolony.....

FIAT = PADŁO !!
wdz_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ciechanów