Auto +140km LPG

19 Lis 2019, 22:32

Cześć poszukuję auta w budżecie do 20 tys +/-. Zakup planuje Marzec/Maj daje sobie czas aby na spokojnie kupić, nie pochopnie. Mój tryb jazdy wygląda następująco: 80% trasa 20% miasto w roku robię około 40 tys km.

Poszukuję auta ,które:
-nadaje się pod LPG (bez regulacji zaworów,smarowania itd.),
-jest mało awaryjne,
- ewentualne naprawy nie są kosmiczne w cenie,
-nie będzie problemu z serwisem
-jest dynamiczne rozpędza się poniżej 9s do 100km/h
-nie bierze mocno rdza
-spalanie do 15l na 100km
-preferuje sedan/kombi choć hatchback z ładnym wyglądem też może być
-w miarę wygodne ze względu na pokonywane przez mnie trasy
- 6 bieg będzie atutem

Mój pierwszy typ to Ford Mondeo mk3 2.5 170km, bądź 3.0 220km niestety dużo krajowych jest zajechanych i zastanawiam się nad jakimś z zagranicy (tylko duża akcyza 18,6%) oraz wysoki koszt założenia LPG i rdza :/
Myślałem również nad Saabem z silnikiem 2.0T ,ale znów pewnie drogi koszt serwisu oraz słaba dostępność części i awaryjność.
Z takich nie typowych jeszcze Volvo v40 w wersji t4 1.9 tylko tutaj problem się taki pojawia ,że ciężko o nie zajechany egzemplarz

Może wy macie jakieś typy co mogłyby mnie zainteresować z góry dziękuję za pomoc.
Pawel090
Nowicjusz

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Honda Accord VII
Silnik: 2.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lis 2019, 00:33

Mondeo 2.5 - dobry typ, tylko ciężko coś zadbanego znaleźć. Z tańszych aut popatrz jeszcze na:
Opel Vectra C/Signum 2.0T
Renault Laguna II FL 2.0T
Hyundai Sonata 2.4

Trochę droższe:
Audi A4 B6 1.8T/2.4
Honda Accord VII 2.0/2.4
Volvo S40/V50 2.4
Volvo S60/S80 2.0T/2.4
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Lis 2019, 11:03

Z tańszych aut popatrz jeszcze na:
Opel Vectra C/Signum 2.0T
Renault Laguna II FL 2.0T
Hyundai Sonata 2.4

Opla Vectrę kiedyś miałem niestety zraziłem się do tej marki. Z tego co się orientuję jest awaryjna.
Renault Laguna II opinie o tym aucie są fatalne jedynie podobno poprawili wersje po lifcie ,ale jakoś boję się że wpakuję się na minę, silniki 2.0 też miały problemy z awaryjnością.
Hyundai Sonata 2.4 najfajniejsza propozycja tylko pewnie ciężko będzie znaleźć takie autko.

Trochę droższe:
Audi A4 B6 1.8T/2.4
Honda Accord VII 2.0/2.4
Volvo S40/V50 2.4
Volvo S60/S80 2.0T/2.4

Audi A4 B6 bardzo podoba mi się w wersji kombi tylko tutaj o zadbany egzemplarz będzie naprawdę problem
Honda Accord odpada bo teraz jestem w posiadaniu.
Volvo też mi się podobają tylko podobno bardzo mało miejsca mają( nie wiem jak w wersjach kombi ) oraz problemy z elektryką i czy drogi serwis jest?
Pawel090
Nowicjusz

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Honda Accord VII
Silnik: 2.4
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Skoda Superb z wyposażeniem Laurin & Klement
    Skoda Superb z najbardziej luksusowym i prestiżowym pakietem wyposażenia - Laurin & Klement, na polskim rynku pojawił się w październiku ubiegłego roku. Teraz pakiet dostępny jest z nowym silnikiem. Do dotychczas oferowanych ...