Auto 2+2 qashqai, corolla, ceed kombi

26 Lis 2022, 15:05

Mam szybkie pytanie, wybieram auto firmowe ale wykorzystywane tez prywatnie. Miała być corolla sedan ale okazało się ze jednak bede podróżować w konfiguracji 2+2 a nie 2+1 ;)
I zastanawiam się czy wspomniany sedan wystarczy. Muszę zdecydować się do poniedziałku. Mam jeszcze do wyboru qashqai nconnecta oraz ceeda w kombi. Co myślicie? Qashqai jest suvem co jest plusem ale ma najmniejszy z tych aut bagażnik. Toyota w sedanie jest dla mnie b wygodna ale czy zmieszczę się w nim? A ceed bedzie największy ale jakoś kombi wydaje mi się olbrzymie a jeżdżę głównie po mieście.
filippooo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: chwilowo brak

26 Lis 2022, 20:17

Przy dwóch dzieciakach odpuść sedana. Co innego pojemność bagażnika w litrach a co innego realne możliwości załadunku/układania/upychania

A ceed bedzie największy ale jakoś kombi wydaje mi się olbrzymie a jeżdżę głównie po mieście.

No właśnie, wydaje się. Corolla sedan jest od ceeda kombi dłuższa o 3cm, niby to samo ale widoczność w kombiaku o wiele lepsza i manewruje się po prostu łatwiej.

Też podchodziłem kiedyś do kombi jak pies do jeża ale kiedy dostałem w robocie pierwszego kombiaka to raczej nie wyobrażam sobie teraz jazdy sedanem i w sumie przestałem się dziwić dlaczego tyle kombi widać na drodze. Mooooże kiedyś, kiedy do przewiezienia będzie tylko walizka w delegację wrócę do sedana ale dopóki muszę brać pod uwagę możliwości załadunku zmian nie będzie. Nawet prywatnie sobie kombi kupiłem :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lis 2022, 21:44

Tez zmierzam się ku kijanki najbardziej. Ktoś może powiedzieć coś o nissanie? Ten dach panoramiczny mnie zaciekawia ale boje się o ilość miejsca zarówno w środku jak i bagazniku
filippooo
Nowicjusz

27 Lis 2022, 18:33

W środku miejsca wystarczy, zupełnie inne ma się odczucia siedząc w suv/minivan gdzie wokół głowy masz sporo miejsca, masz wrażenie dużej przestrzeni. A co do bagażnika to sam musisz sprawdzić, podjedź do salonu i tyle
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lis 2022, 22:18

Ja myślę że dla 2+2 z tych samochodów najlepszy będzie Ceed w kombi chyba że miał byś możliwość wyboru Corolli w kombi bo sedan bym odrzucił. Qashqai ma mniejszy bagażnik od kombiaka.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2022, 16:08

Niestety nie. Zaproponowali mi jeszcze tuscona w wersji modern który początkowo mnie kupił ale doczytałem ze w tej wersji jest manualna Klima i brak czujników parkowania a wiec zostaje kia w automacie chociaż tuscon jest pięknym dużym autem xD
filippooo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kia pro_cee’d GT - pierwszy szkic nowego samochodu
    Koncern Kia Motors opublikował wczoraj pierwszy szkic nowego samochodu o wyraźnie sportowym zacięciu - modelu pro_cee’d GT . Producent nie zdradza jeszcze wielu szczegółów dotyczących nowego modelu jednak ...