Auto +- 20 tys - Astra H, Leon II, a może coś innego?

15 Sie 2014, 15:25

Cześć wszystkim,
Szukam samochodu w kwocie plus/minus 20 tys. Chciałbym prosić o radę, który z poniższych modeli byłby najlepszy, biorąc pod uwagę awaryjność (szczególnie trwałość zawieszenia), komfort jazdy, itp.? Dodam, że chcę włożyć do niego LPG. Najlepiej, gdyby był to model ok. 8-9 letni.
Zastanawiam się nad:
- Opel Astra H 1.4 16v
- Skoda Octavia II 1.6 102 KM
- Seat Leon II 1.6 102 KM
- Audi A3 II 1.6 102 KM (aczkolwiek wiem, że trudno trafić egzemplarz bez "przeszłości" w tej cenie)
- Golf V 1.6 102 KM (tu pewnie jest podobnie jak z Audi)

Najbardziej jestem skłonny kupić Astrę, ale trudno mi znaleźć jakąś z dobrym wyposażeniem (chciałbym climatronic).
Może są jeszcze jakieś inne modele warte uwagi? Nie jestem jakoś mocno przewrażliwiony na punkcie marki i kraju pochodzenia, ważne by samochód miał w miarę dobre wyposażenie w tej cenie oraz by jego silnik dobrze znosił gaz (no i oczywiście, bym nie widział się z innymi jego posiadaczami w serwisie :D).
Petro92
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa C

15 Sie 2014, 18:45

Moj ojciec posiada Octavie II FL z 2009 z tym silnikiem i szczerze mowiac... Szalu nie ma, auto szybkie nie jest ale w miescie szybkie auto nie potrzebne ;), zwlaszcza, ze jak sie dociscie gaz to jakos jedzie ( jednak jak sie przesiadam do niej z accorda to troche mocy brakuje ) . Silnik tez mamy zagazowany i przy regularnym serwisowaniu zero problemow. Jak na razie nie popsulo sie w niej nic ale przebieg to jak narazie zaledwie 62k . Samo auto w miare wygodne choc nie porywa jakoscia. Ze spalaniem tez tragedii nie ma, 12 w miescie dynamiczna jazda to chyba nic strasznego a ostatnio w trasie w 4 osoby i full zapakowanym bagaznikiem z wakacji spalanie wyszlo nawet do 7/100 przy jezdzie 110-130.

Aha, i jeszcze taka jedna bolaczka tego auta, lubi ono plywac przy wiekszych predkosciach. Wujek ma tez takie auto jak my i to potwierdza wiec przypuszczam ze to taka przypadlosc ich wszystkich.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Sie 2014, 19:29

Z tego co podałeś najlepsza byłaby Astra H, jednak polecałbym z większym silnikiem. Druga opcja to Vectra, też dobre auto ;)

Od siebie dodam Mazdę 6 po lifcie, mniej gnije, silniki benzynowe niezawodne, najlepiej brać 2.0.
Dodatkowo jeżeli byłbyś wstanie dołożyć parę tys polecam Hondę Accord 7, świetne auto, bezawaryjne, wygodne :ok:
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

15 Sie 2014, 23:49

1.6 8v by VAG ma 15s do setki i pali 10-12l :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra