Auto 30-40 tys. Lepsze nowsze czy starsze ale wyższej klasy?

03 Mar 2020, 10:07

Infinity to taki łącznik aut egzotycznych i populusowatych. O tyle się go dziwnie serwisuje że z grubsza niby wszystko jest ale w szczegółach może czegoś nie być...
Podsumowując jak tłuczesz kilometry to bym odpuścił jak użuwasz auta na luzie i możesz ewentualnie poczekać na jakąś część to czemu nie.
Co do spalania to nie przejmowałbym się tym nardziej że tam jest zwykły silnik vq.więc może być sporo mniej niż 20l.
Dowiedz się czy na 100% jestam hydrauliczna skrzynka bo nissan miał różne pomysły.
No i jeszcze przydałby się mechanik potrafiący robić zakupy w różnych miejscach w necie. To bardzo ułatwi serwis.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Mar 2020, 10:40

amraam napisał(a):Piszesz o 20/100 w mieście ja czytałem opinie że przy spokojnej 13.

Tu nie chodzi o to czy jedziesz spokojnie czy butujesz a o te śmieszne 4 km odcinki.

Nie wiem jakiego tam diesla masz ale "na chłopski rozum". Auto z "typowym silnikiem diesla o pojemności 1.9/2.0" podczas spokojnej jazdy pali w granicach 6/100. U Ciebie pali 10. Ile w takim razie będzie paliło 3.5 w cholernie ciężkim aucie, skoro przy spokojnej jeździe na normalne odległości pali 13/100?

Znajoma zaczęła jeździć do pracy peugeotem 107, pojemność 998ccm, auto malutkie i leciutkie. Z raportów spalania na auto centrum wynika średnia w granicach 5.1, mniej więcej z takiej wartości na odcinkach 3,5km na zimnym silniku zrobiło się u niej 9,5
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Mar 2020, 10:49

Znajomy (a jeździ głównie jego żona) twierdzi że pali średnio około 10 litrów jak się wariuje 15. Ale każdy to może inaczej rozumieć i inaczej wariować dlatego wolałem poczytać i sprawdzać ile pali.
i nie to że ignoruje to spalanie bo rozumiem jaka to jest różnica około 100 zł w porównaniu z innymi benzyniakami 2.0. A z drugiej co to jest tysiąc rocznie jak ja tyle do tej pory w sumie na wtryski lub inne podobne problemy przeznaczałem. Dlatego na ten moment rozważam zakup i chciałem znać opinie wasze na temat samego auta bo spalanie to jedna z rzeczy które jestem w stanie sam zweryfikowac
amraam
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

03 Mar 2020, 11:14

Uważasz, że tutaj wydatków eksploatacyjnych nie będzie? Policz sobie ile droższe będzie samo ubezpieczenie.

IMO kupno takiego auta na dojazdy 4km to idiotyzm i nie ma najmniejszego, ekonomicznego uzasadnienia. A jednak rozmawiamy o aucie w jakimś przedziale cenowym - czyt. miliony na konto Tobie jak i nam co miesiąc nie wpływają. Zrobisz jak chcesz, auto to nie inwestycja a skarbonka i źródło kosztów. Jeśli uważasz, że koszty ponoszone na utrzymanie tak dużego auta z takim silnikiem są dla Ciebie akceptowalne przy takim przebiegu to kup i ciesz się z auta.
Mnie by chyba szlak trafił kiedy miałbym płacić ze 2k ubezpieczenia za auto, którym robię 5k rocznie. Dolicz do tego jakieś opony, świece, kable, przeglądy i okaże się, że posiadanie takiego auta kosztuje 1 zł na kilometr nie licząc paliwa i zakładając, że nic się nie psuje.
Invi
Forumowicz VIP

03 Mar 2020, 11:27

Invi ale po co Ty na siłe kogoś przekonujesz do czegoś czego nie chce. Do tego dramatyzujesz jak to byłby fajton albo tuareg tdi a to jest zwykłe infinity z silnikiem montowanym we wszystkich słabszych infi + poszczególnych nissanach.
I jeszcze bym rozumiał gdyby ktoś pytał o nasze zdanie i twierdził że będzie tanio bo nie ma co się zepsuć ale tak nie jest. Ktoś jest świadomy i tyle.
Co do spalania to proszę Was przestańcie gadać głupoty...bo są silniki opoje ale są też silniki nie opoje...więc podaeane przez Was wartości bliższe są amerykańskim suvom niż europejsko-japońskiej v6tce.

Dla mnie temat jest prosty
- będzie drożej niż w innych autach tej samej klasy
- będzie bardziej uciążliwy dostęp do gratów
- spalnie nie będzie kosmicznie duże przy normalnym użytkowaniu.

Potem wkleje stronkę trochę bardziej rzetelną niż autocentrum gdzie można sobie sprawdzić wyniki aut z tym silnikiem takich jak infi fx,ex,g35 + nissan murano.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Mar 2020, 11:37

Szybki o coś takiego właśnie mi chodziło dzięki. Samo spalanie mnie najmniej interesowało tylko właśnie te dodatkowe rzeczy które przeważyły na nie. Ale chciałem poznać właśnie wasza opinie za którą dziękuję bo chyba właśnie o to w tym wszystkim chodzi. Wracam więc do poszukiwaniach mazdy 6 w dobrym stanie.
amraam
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Dacia Duster na wyższym poziomie
    W designie zewnętrznym Nowej Dacii Duster pojawiają się zmiany podkreślające jej terenowy charakter. Zmienia się również wnętrze, w którym zobaczymy nową deskę rozdzielczą, nowe tapicerki, nowy zespół ...
    Wymóg opon zimowych lub całorocznych w Europie
    Już w 29 państwach Europy wprowadzony jest zakaz jazdy na oponach letnich w tym okresie roku, a przepisy jasno precyzują okres lub warunki ich użytkowania. W 16 krajach są to konkretne daty kalendarzowe (Bułgaria, Czechy, ...

06 Mar 2020, 10:00

Hej, możecie pomóc w ocenie ogłoszeń

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Rozmawiałem z właścicielem, widziałem zdjęcia z USA lekko uszkodzona maska i zderzak które zostały wymienione
amraam
Nowicjusz

06 Mar 2020, 10:09

Żaden nie trafił w "bezwypadkowy", więc od sprawdzania vin'u zacznij.
Ale ogólnie to za krajową, bezwypadkową i zadbaną mazdę 6 z podobnymi przebiegami jak te, które wrzuciłeś trzeba wyłożyć dobre 55k.
Invi
Forumowicz VIP

06 Mar 2020, 14:00

Niepokoi mnie ten zapis:
"Sprzedaję jako uszkodzony – auto jest całkowicie sprawne, posiada przegląd i ubezpieczenie. Uszkodzenia nie przeszkadzają w eksploatacji – można tak jeździć dalej lub naprawić na wiosnę - według uznania. Z zewnątrz rzuca się najbardziej w oczy trochę wgnieciony prawy przedni błotnik i uszkodzona atrapa" czego się mogę spodziewać? Na co zwrócić uwagę podczas kupna i jak spisać umowę by nie wpaść w jakąś minę.

A co sądzicie o subaru?

albo tym mercedesie?
amraam
Nowicjusz