Z początku wysnułem założenie że potrzebny mi jest diesel (obecnie 2l silnik benzynowy jest wręcz pożeraczem tego surowca). Tak więc zacząłem się interesować samochodami typu:
Opel Vectra C po FL (ewentualnie Zafira z tym samym silnikiem) - silnik 1.9 150km
Ford Mondeo MK3 - silniki 2.0 TDCI 115-130km
Jednak ludzie stwierdzili że to nie ma sensu, iż diesel do miasta się nie nadaje, ciągłe naprawy koła dwumasowego i zapychający się filtr DPF. Dodam iż głównie planuje jeździć po mieście, Warszawie...
Tak więc pojawiły się opinię aby jednak wziąć benzyne, tutaj się w ogóle nad niczym specjalnie nie zastanawiałem bo jakoś wolałbym jednak dobrać się do jakiegoś diesla.
Kolejne opinie natomiast są aby wziąć starsze auto ale z marką...
Audi A4 B6 - silnik 1.9 TDI 131km
BMW E46 - silnik 2.0 D 150km
Alternatywą do wszystkiego stały się jeszcze dwie grupy
Francuzy których cena jest co najmniej dziwna:
Citroen Xsara Picasso - 1.6 HDi 110km
Peugeot 407 - 2.0 HDi 136km
I Chevrolet Epica o którego istnieniu dowiedziałem się z allegro - 2.0 CRD 150km
A i na koniec zapomniałbym o tym że do każdego wątku zawsze dodawany jest passat..
więc i tu niech pojawi się jakiś 2 l diesel.
Jako że już się o tym tyle naczytałem sam nie wiem co jest dobre a co nie. Dlatego prosiłbym Was o pomoc. Nie musicie się sugerować tym co jest wymienione. Chodzi tutaj o jakiś w miarę spory samochód który będzie miał w sobie silnik diesla który da radę go popchnąć