Auto 33000 / Vectra C czy Citroen C5 III

28 Wrz 2012, 09:42

Witam.
Zastanawiam sie nad autem. Mam do wydania kwote max. 33000

Zastanawiam sie nad 2 samochodami:
Opel Vectra C (po lift)
Citroen C5 III

Wg. mojej opinii C5 jest ładniejsza, lepiej wyposazona, lepsze materiały wykończeniowe dlatego skłaniam się ku temu samochodowi.
Jednak przez pewien czas to Opel był moim faworytem do czasu jak nie zobaczyłem Citroena.

Jakie wg. Was oba samochody mają plusy i minusy ?
become
Nowicjusz

Miejscowość: internet

28 Wrz 2012, 09:52

Podstawowy minus C5 to taki, że nie kupisz II generacji za te pieniądze no chyba, że jakieś sprowadzone z Niemiec/Włoch/Francji/Belgii ścierwo C5.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Wrz 2012, 10:29

a to jest ścierwo ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
become
Nowicjusz

Miejscowość: internet

28 Wrz 2012, 10:47

A cóż innego?
1.6 HDI sprowadzone z Niemiec:
rok 2008 - [link do mobile.de wygasł] średnio z tym przebiegiem koło 10tys. euro + marża handlarza i opłaty to przynajmniej 46-48tys. zł.
To teraz 2010 - [link do mobile.de wygasł]
średnia cena 13tys. euro za auta ze znacznie większym przebiegiem + marża handlarza i opłaty i dochodzimy do 60tys. zł.
Czego oczekujesz od aut za 60% ceny rynkowej? to będą ścierwa.
W Polsce jest taniej ale i tak C5 poza zasięgiem w tej kwocie, nie dalej jak 2 tygodnie temu znajomy kupił krajowe C5 2.0 HDI 100tys. km przebiegu 2008 rok za 45tys. zł.
kupno 2-4 letniego auta z normalnym przebiegiem za 30% ceny początkowej jest zupełnie nierealne no chyba, że mówimy o autach z przebiegami od 400tys. km w górę lub po poważnych wypadkach tym bardziej, że Citroen C5 to najwolniej tracące na wartości auto w całej klasie średniej.
Chcesz kupić tanio C5 to możesz to też zrobić w Polsce wyjdzie taniej bo odchodzą opłaty i marża więc możesz sobie nawet pozwolić na lepszą wersję i wyklepać tak jak chcesz:
i uwierz mi, że tamte "okazje" lepiej nie wyglądały.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Wrz 2012, 13:13

Zgadzam się z przedmówcą. Jeśli mowa o aucie sprowadzonym w zaskakująco dobrej cenie, to na pewno ma ono za sobą niechlubna powypadkową/kolizyjną przeszłość lub/i mocno skorygowany przebieg. Na pierwszy rzut oka może wyglądać nawet bardzo ładnie ale w dalszej perspektywie taki pojazd oznacza duże wydatki, stracony czas i nerwy.

Tutaj możesz zobaczyć kilka filmów, jak szykuje się do sprzedaży "sprowadzaki":
http://autopewniak.pl/picowanie-auta-do-sprzedazy-filmy

Jeśli chodzi o zakup C5 II to za 33 tyś nie kupisz egzemplarza godnego uwagi - co najwyżej z licznikiem skorygowanym o kilkaset tyś w dół lub/i naprawionego najtańszym kosztem po dzwonie.

Swoje poszukiwania skoncentrowałbym zdecydowanie na Oplu. Warto wiedzieć, że w 2005r. Vectra przeszła lifting a pod maską pojawiło się kilka nowych silników: benzyna 2.8 (230 i 255KM) oraz diesel 1.9/100 KM i 3.0V6/184KM. Unikałbym egzemplarzy z tego roku ze względu na możliwe tzw. błędy wieku dziecięcego.
Słaba stroną Vectry C jest niewątpliwie zawieszenie oraz usterki elektryki. Mocną stroną jest rozsądna cena za dobrze wyposażone, duże rodzinne auto oraz duży wybór wersji silnikowych.
Uwaga na zajeżdżone auta poflotowe!
Osobiście szukałbym modeli z silnikiem 1.8/140KM (beznzyna - średnie spalanie ok 7.5l) lub 1.9CDTI 16V/150KM (diesel - średnie spalanie ok. 6l).

pozdrawiam
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Wrz 2012, 13:33

Ja, mam Vectrę z 1.9 CDTI 120 KM i nie narzekam, wszyscy piszą o usterkach elektroniki, ja i znajomi jakoś nie zauważyliśmy tego problemu u siebie, a w naszym kochanym kraju, to każde auto będzie miało problem z zawieszaniem. Jeśli jesteś zainteresowany zakupem Vectry, mogę polecić ci osobę do zajmuje się sprowadzaniem głównie Opli
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Wrz 2012, 21:52

Zdecydowanie Vectra C 19 CDTI 150KM