Auto ~6 tyś - lubuskie

08 Mar 2018, 21:36

Witam.
Poszukuję auta na dojazdy do pracy 32 km w jedną stronę z czego ok. 25 drogą ekspresową. Dlatego też zastanawiam się nad autem z lpg, ewentualnie nad silnikiem diesla, od razu napiszę, że w grę wchodzi jedynie silnik sdi (np. golf iv 1.9 sdi) z racji jego budowy. Ewentualnie czy w tej kwocie opłaca się kupić auto z silnikiem benzynowym i zakładać do niego instalację lpg? Na auto planuję wydać ok 6 tyś, lecz jeśli znajdzie się coś zadbanego jestem w stanie dołożyć.
To czego wymagam od auto, to aby było jak najbardziej ekonomiczne. Z dodatków, które uważam za niezbędne to jest to klimatyzacja. Auta szukam w okolicy Nowej Soli +/- 100km, poniżej przedstawię kilka moich propozycji poproszę o opinie na ich temat lub jeśli ktoś jeśli ktoś wypatrzy coś godnego uwagi to poproszę o propozycję.

Najpierw auta z silnikiem diesla:
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł] tutaj jestem mało przekonany, natomiast wstawię bo jest z nowej soli.
Poniżej kilka propozycji volvo v40, które nie ukrywam jest moim faworytem. Czytałem opinie, że silniki 1.8 od volvo dobrze współpracują z instalacją lpg, natomiast chciałbym poznać opinie odnośnie silników 1.6 i 2.0. Brat posiadał to auto przek ok. 3 lata z silnikiem 2.0 i nie narzekał, jedynie na spalanie, które w mieście było w granicach 11-12 litrów. A więc tak:
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
Ewentualnie kupno bez założonej instalacji lpg i jej montaż:
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]
Opel Astra:
9. [link do oferty na Olx wygasł]
10. [link do oferty na Olx wygasł]
Ewentualnie taka laguna:
11. [link do oferty na Olx wygasł]
Mamed173
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 05 2014
Auto: Nie mam

08 Mar 2018, 21:52

1. SDI chodzi jak stara śmieciarka a mamy w końcu XXIw, słabo to jedzie i na ekspresówce wcale mało nie spali
2. 206 troszkę lepiej ze wzgledu na stosunek masa/moc ale i tak bez szału
3. Spoko i fajne wyposażenie jak na 1.6
4. Nie mam zdania
5. Obawiam się, że 3k to nie jest cena za zadbany egzemplarz. Prawdopodobnie pojawiła się korozja.
6. Auto prawdopodobnie po dzwonie.
7. wygląda normalnie
8. Ładne
9. Astra nawet nie ma podskoku do volvo. IMO średni silnik a na zdj nic nie widać
10. Trup
11. Przedliftowa laguna 2 to proszenie się o kłopoty. Lepiej poszukaj zadbanej jedynki

W volvo wszystkie silniki spoko współpracują z lpg. Wyjątkiem jest 1.8gdi na bezpośrednim wtrysku (konstrukcja od mitsubishi, carisma to techniczny bliźniak s40/v40)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Mar 2018, 22:09

Jeśli chodzi o volvo to tak, czytalem opinie odnośnie tych silników 1.8gdi, natomiast nie mogłem znaleźć zadnych co do silkików 1.6 i 2.0.
A co do tego golfa, to kolega ma takiego, jezdzilem i taka dynamike jestem w stanie zaakceptowac. A spalanie to wydawalo mi sie, ze przy jezdzie ok 100-110 km/h oscylowałoby w granicy 4,5-5 litrów.
Mamed173
Nowicjusz

08 Mar 2018, 22:15

Jaką dynamikę? W 1.9 SDI? Próbowałeś wyprzedzić rowerzystę? To zajmuje pół minuty. :D Jeśli jesteś w stanie zaakceptować osiągi 1.9 SDI, to zaakceptujesz wszystko (nawet stare CC 900 jeździ lepiej).

5 litrów to to pali średnio (albo i więcej). Ten silnik nie nadaje się do jazdy szybciej niż 80-90 km/h (męczy się, za mało mocy, a Golf swoje waży, to nie trójka czy Ibiza albo Polo).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Mar 2018, 23:20

Jak dla mnie ta wersja 1,9 sdi powstała właśnie żeby na trasie palił 4/100, do tego koszty napraw śmieszne, oponki R14 max zapewne, tam się nie ma co zepsuć
to jest silnik który przeżyje wszystko, zniesie wiele, pewnie ropa wystarczy jakakolwiek, tylko kultura pracy i osiągi pozostają wiele do życzenia.
No ale 68 koni to czego się spodziewać.
Jeśli ktoś akceptuje te wady + priorytet niskie koszty i maleńkie spalanie to chyba jest wersja dla niego.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Mar 2018, 09:36

Przy spokojnej jeździe po trasie tyle spali, ale nie przesadzajmy bo niedługo zacznie produkować ropę. Średnio te 5 litrów trzeba liczyć, niech będzie nawet 5,5 litra - to i tak strasznie mało. Ale już bym wolał dorzucić do wersji 90 konnej, spali prawie tyle samo a jedzie już jak samochód.

No chyba że serio akceptuje te osiągi, jako pierwsze auto się nada (sam takie coś rozważałem ze względu na koszty).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

09 Mar 2018, 14:33

Ogłoszenie z tym golfem już nieaktualne a obecnie żadnego auta w okolicy z tym silnikiem interesującego nie ma, no jedynie ten peugeot ale raczej sobie go odpuszczę - cena mała i każda część w innym odcieniu.
Podjadę najprawdopodobniej obejrzeć to pierwsze volvo z lubinia, tylko jeszcze miałbym pytanie czy jeśli ja nie dopatrzę się żadnych nieprawidłowości to opłaca się podjechać na stację kontroli (wydaje mi się, że tak) w celu sprawdzenia stanu zawieszenia/ewentualnych wycieków? Orientuję się ktoś jaka jest cena takiej usługi?
Poproszę jeszcze o ocenę tego autka:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Blisko mam także też mogę podjechać, tutaj cena oczywiście by wzrosła o instalację lpg (z tego co udało mi się znależć to koszt ok 2400).
Mamed173
Nowicjusz

09 Mar 2018, 15:14

Serio chcesz montować gaz do tak taniego auta? Przecież to mija się z celem..
Volvo z linku tanie jak na polifta i zdjęcia obrobione w photo shopie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012