Auto b/c 16 tys.

25 Lis 2017, 13:22

Witam, od jakiegoś czasu szukam swojego pierwszego samochodu i nie mogę się zdecydować na jakiś konkretny model. Budżet jakim dysponuje to 16 tys. Auto będzie jeździło dziennie około 10 km. co jakiś czas jakieś dłuższe trasy. Dlatego szukam benzyn, bo i tak będzie założony gaz więc chciałbym żeby był silnik który będzie dobrze z nim współpracował. Ogólnie to zależy mi na niskim spalaniu i niskich kosztach eksploatacyjnych oraz żeby był to samochód czterodrzwiowy.
Auta jakie przeglądałem i jakoś wpadły w oko to
ford fiesta mk7
opel corsa D
suzuki swift
mazda 3
citroen c3
mrszaki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: nie mam

25 Lis 2017, 21:09

Moja kolejność:
Citroen C3
ford fiesta mk7
mazda 3
suzuki swift
opel corsa D

A gazu nie ma sensu pchać i tak weźmiesz mały silnik, z LPG to pozbedziesz się bagażnika, jak robisz 10km dziennie czyli nie wiem czy 5km+5km to weź pod uwagę że LPG Ci się załączy po 2km, teoretycznie wychodzi 4kkm rocznie a nawet jak bedzie 10kkm to przy tym spalaniu żeby instalacja się zwróciła biorac pod uwage dodatkowe koszta to Ci wyjdzie pewnie 3-6 lat a bedziesz sterczał przy tankowaniu, drżał przed wjazdem na parking z zakazem LPG zaniedbasz wymiany filtrów i rozniesie Ci silniczek :evil:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

26 Lis 2017, 12:37

Z tym gazem to w sumie racja, bo fajnie się tankuje ale jak to wszystko się policzy to już gorzej.
No to z tych jednak citroen albo ford. Szkoda ze c3 II się nie dostanie w tej cenie.

A jakieś inne opcje warte uwagi w tym przedziale cenowym?
mrszaki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: nie mam

26 Lis 2017, 18:18

Popatrz na chądę jazz i fiata grande punto. W grande masz fajny silnik 1.4T/120, w mieście nie spali bardzo dużo a na trasie nie będziesz zawalidrogą.

Ciekawymi opcjami z seg c będą astra h, focus 2, corolla e11 i civic vii. Można też pokusić się o 307 z końcówki produkcji
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km