Auto bez OC, przeglądu, przedniej rejestracji i do przerejestrowania

28 Lis 2017, 13:37

Dzień dobry,

posiadam auto, które kupiłem jakoś rok temu, bardzo szybko jednak mi sie zepsuło i stało w garażu. Przez moje zaniedbanie tematu stworzyła się bardzo skomplikowana sytuacja, z którą sam nie do końca wiem jak mam sobie poradzić, dlatego zwracam się o pomoc.

Auto nie ma przeglądu, nie ma ubezpieczenia OC, nie jest przerejestrowane na mnie, brakuje mu też przedniej rejestracji (tylna jest).

Samochód naprawiłem i chciałbym pozałatwiać wszystkie sprawy, żeby mógł się poruszać po polskich drogach.

I teraz tu moje pytanie, w jakiej kolejności należy pozałatwiać sprawy w urzędach i ubezpieczalniach i jakie kary mnie spotkają (np. za brak ciągłości OC).

Z góry dziękuję osobom, które będą w stanie jakoś doradzić.

Pozdrawiam
lebioo
Obserwowany

Auto: Citroen Xsara

29 Lis 2017, 13:03

To zależy od historii OC. Podejrzewam, że było tak, że auto kupiłeś z ważnym OC i się skończyło, a ty nie przedłużyłeś sam tego OC ani nie zawarłeś nowego OC, UFG może nałożyć na ciebie karę 4200. Na chwile obecną, to jedynym wyjściem jest iść do WK z umową KS i przerejestrować samochód. Z tymczasowym bądż twardym DR ( zalezy czy auto z tego samego powiatu czy nie ) należy udać się do ubezpieczalni i zawrzeć umowę OC. Następnie auto na lawetę i jazda na SKP celem dokonania OBT. Dlaczego na lawetę? Jadąc bez ważnego przeglądu narażasz się na kontrolę policji, a wtedy masz zabrany DR i znowu kłopoty i latanie. Laweta dużo nie kosztuje. Chyba, że lubisz ryzyko :wink: Aha - jak dojdzie do kolizji, nawet nie z twojej winy, to ubezpieczyciel poszkodowanego może zarządać od ciebie zwrotu pieniędzy za naprawę auta poszkodowanego. A jak dojdzie do wypadku, to wolę już nie pisać. Dlatego najrozsądniejszą opcją jest laweta.
Dlaczego najpierw przerejestrować a nie OC? Ano dlatego, że jak nie przerejestrujesz, to na umowie OC będą numery rejestracyjne, które masz obecnie. A po przerejestrowaniu się zmienią i będzie trzeba znowu lecieć do ubezpieczyciela robić aneks do umowy o zmianę numerów rejestracyjnych. A tak, mając już DR w ręce z nowymi numerami, na umowie OC będziesz miał od razu nowe numery.
I jedna ważna uwaga - przerejestrowanie i OC musisz zrobić w tym samym dniu. Narazie mają burdel w Cepok 2,0 więc jest szansa, że UFG się nie zorientuje w braku OC. Ale jak już auto przerejestrujesz ( będzie ruch w dokumentacji auta ), to mogą namierzyć, że auto od przerejestrowania było np. jeden dzień bez OC i wtedy zaczynają sprawdzać całą hostorię OC. Więc lepiej wszystko załatwić w jednym dniu i mieć nadzieję, że UFG się nie skapnie :wink:
Co do braku TR - zadzwoń sobie do swojego WK i poprostu zapytaj. Ważne - powiedż, że samochód nie jest przerejestrowany na ciebie i masz tylko umowę KS. WK róznie interpretują prawo i w każdym WK może być inaczej. Normalnie jest tak, że zniosek o Wtórnik TR może złożyć tylko właściciel. I tu jest rozbieżność w WK - jedne twierdzą, że auto nie jest twoje, bo nie przerejestrowałeś, a na DR jest inna osoba i to tylko ona może wyrobić wtórnik ( mimo iż tak naprawdę to ty jesteś właścicielem, bo masz przecież umowę KS ), a inne interpretują to tak, że na podstawie umowy KS to ty jesteś właścicielm i ty możesz wystąpić o wtórnik.
Dopytaj też, czy jak będą inne numery rejestracyjne, to czy musisz najpierw złożyć wniosek o wydanie wtórnika, czy tylko piszesz oświadczenie o zgubieniu TR i składasz wniosek o przerejestrowanie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...