Auto bez OC, przeglądu, przedniej rejestracji i do przerejestrowania

28 Lis 2017, 12:37

Dzień dobry,

posiadam auto, które kupiłem jakoś rok temu, bardzo szybko jednak mi sie zepsuło i stało w garażu. Przez moje zaniedbanie tematu stworzyła się bardzo skomplikowana sytuacja, z którą sam nie do końca wiem jak mam sobie poradzić, dlatego zwracam się o pomoc.

Auto nie ma przeglądu, nie ma ubezpieczenia OC, nie jest przerejestrowane na mnie, brakuje mu też przedniej rejestracji (tylna jest).

Samochód naprawiłem i chciałbym pozałatwiać wszystkie sprawy, żeby mógł się poruszać po polskich drogach.

I teraz tu moje pytanie, w jakiej kolejności należy pozałatwiać sprawy w urzędach i ubezpieczalniach i jakie kary mnie spotkają (np. za brak ciągłości OC).

Z góry dziękuję osobom, które będą w stanie jakoś doradzić.

Pozdrawiam
lebioo
Obserwowany

Auto: Citroen Xsara

29 Lis 2017, 12:03

To zależy od historii OC. Podejrzewam, że było tak, że auto kupiłeś z ważnym OC i się skończyło, a ty nie przedłużyłeś sam tego OC ani nie zawarłeś nowego OC, UFG może nałożyć na ciebie karę 4200. Na chwile obecną, to jedynym wyjściem jest iść do WK z umową KS i przerejestrować samochód. Z tymczasowym bądż twardym DR ( zalezy czy auto z tego samego powiatu czy nie ) należy udać się do ubezpieczalni i zawrzeć umowę OC. Następnie auto na lawetę i jazda na SKP celem dokonania OBT. Dlaczego na lawetę? Jadąc bez ważnego przeglądu narażasz się na kontrolę policji, a wtedy masz zabrany DR i znowu kłopoty i latanie. Laweta dużo nie kosztuje. Chyba, że lubisz ryzyko :wink: Aha - jak dojdzie do kolizji, nawet nie z twojej winy, to ubezpieczyciel poszkodowanego może zarządać od ciebie zwrotu pieniędzy za naprawę auta poszkodowanego. A jak dojdzie do wypadku, to wolę już nie pisać. Dlatego najrozsądniejszą opcją jest laweta.
Dlaczego najpierw przerejestrować a nie OC? Ano dlatego, że jak nie przerejestrujesz, to na umowie OC będą numery rejestracyjne, które masz obecnie. A po przerejestrowaniu się zmienią i będzie trzeba znowu lecieć do ubezpieczyciela robić aneks do umowy o zmianę numerów rejestracyjnych. A tak, mając już DR w ręce z nowymi numerami, na umowie OC będziesz miał od razu nowe numery.
I jedna ważna uwaga - przerejestrowanie i OC musisz zrobić w tym samym dniu. Narazie mają burdel w Cepok 2,0 więc jest szansa, że UFG się nie zorientuje w braku OC. Ale jak już auto przerejestrujesz ( będzie ruch w dokumentacji auta ), to mogą namierzyć, że auto od przerejestrowania było np. jeden dzień bez OC i wtedy zaczynają sprawdzać całą hostorię OC. Więc lepiej wszystko załatwić w jednym dniu i mieć nadzieję, że UFG się nie skapnie :wink:
Co do braku TR - zadzwoń sobie do swojego WK i poprostu zapytaj. Ważne - powiedż, że samochód nie jest przerejestrowany na ciebie i masz tylko umowę KS. WK róznie interpretują prawo i w każdym WK może być inaczej. Normalnie jest tak, że zniosek o Wtórnik TR może złożyć tylko właściciel. I tu jest rozbieżność w WK - jedne twierdzą, że auto nie jest twoje, bo nie przerejestrowałeś, a na DR jest inna osoba i to tylko ona może wyrobić wtórnik ( mimo iż tak naprawdę to ty jesteś właścicielem, bo masz przecież umowę KS ), a inne interpretują to tak, że na podstawie umowy KS to ty jesteś właścicielm i ty możesz wystąpić o wtórnik.
Dopytaj też, czy jak będą inne numery rejestracyjne, to czy musisz najpierw złożyć wniosek o wydanie wtórnika, czy tylko piszesz oświadczenie o zgubieniu TR i składasz wniosek o przerejestrowanie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...
    Wyposażenie i BMW ConnectedDrive w BMW ActiveHybrid 3
    Wysokiej jakości wyposażenie standardowe, z dwustrefową automatyczną klimatyzacją działającą także przy wyłączonym silniku oraz opcjonalnym systemem nawigacyjnym Professional. Liczne, ekskluzywne systemy wspomagania kierowcy ...