Auto bez ruchu

11 Kwi 2011, 21:21

Witam!

Otóż w maju wyjeżdżam zza granicę auto zostanie u mnie w domu i będzie cały czas stał w garażu nikt przez ten czas nie będzie nim jeżdził wrócę dopiero po 5-6 miesiącach czy przez ten okres jak auto w ogóle nie będzie jeżdżone to coś mu się stanie czy wystarczy odłączyć tylko akumulator ?
Mariusz_Auto
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

12 Kwi 2011, 05:59

Najlepiej trzymaj je w garazu nic twojemu autkowi nie stanie. Moze jak bedziesz odpalac po tych 6 miesiacach bedzie marudzil ale troche podgazuj i zapali :]. Ja kupuje auta na aukcji i siedza tam czasem nawet po pol roku. I auta sa outside takze jak deszcz pada albo zimno i nic zlego z silnikiem sie nie dzieje tylko na poczatku tak jak mowilem ciezko pali ale pochodzi troche i wszystko jest ok. Takze jak gararzujesz auto to jest bezpieczniejsze niz ktos by nim jezdzil :]
Paliwo mam we krwi !

!!!!White Dragons!!!!
Kasperr32
Nowicjusz

Miejscowość: Chicago

12 Kwi 2011, 09:28

Ja dodam jeszcze to, że jak już wrócisz, to przed uruchomieniem silnika najpierw posprawdzaj olej w silniku oraz płyn chłodzący. Prawdopodobnie będziesz też musiał podładowac akumulator.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2011, 09:56

akumulator lepiej odłączyć na ten okres ? czy nic nie ruszać
Mariusz_Auto
Nowicjusz

12 Kwi 2011, 10:03

A to już wg twojego uznania - jak to ma być okres letni ( jest ciepło ) to raczej nie ma po co odpinać akumulatora i go chować. Z drugiej strony, może się zrobić jakieś zwarcie i ....Tak więc jak uważasz. Jak wrócisz to i tak będziesz musiał go doładować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2011, 11:29

Garaż mam pod domem jest ocieplany, ale Wielkie Dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam :)
Mariusz_Auto
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - hybrydowy crossover
    Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...

16 Kwi 2011, 21:26

Można zastosować prostownik podtrzymujący prąd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Kwi 2011, 19:47

Akumulator odłączyć najlepiej- nawet dla bezpieczeństwa. Oczywiście dobrze zaczerpnąć wiedzy w instrukcji obsługi auta czy taki zabieg jest dozwolony.
Bardziej zwróć uwagę, aby nie zostawić go na ten czas na hamulcu ręcznym :) .
Dobrze jakbyś zostawił lekko uchylone szyby. Wentylacji nigdy za wiele :) .
Ale jak piszesz o ogrzewanym garażu- to wg. twojego uznania.
Wydaje mi się, że dobrze by było sprawdzić ciśnienie w oponach. Żeby nie został ze zbyt niskim. Nieruszana opona może się jednak odkształcić. Podobnie z wycieraczkami. Ale to najmniejszy problem.
Oczywiście auto dobrze by było umyć i wysuszyć. Żeby nie stało zabłocone przez pół roku.
Tak myślę przynajmniej.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec