Auto - budżet 60-70 tys. zł

10 Lis 2024, 18:39

Cześć wszystkim!

Obecnie jeżdżę Hondą Civic 1.8 VIII generacji z wolnossącym silnikiem i zastanawiam się nad zakupem nowszego samochodu, z rocznika 2017 lub późniejszego. Mój budżet to około 60-70 tys. zł. Szukam czegoś w stylu hatchback lub sedan.

Rozważałem Hyundai i30 3. generacji z silnikiem 1.4 T-GDI z 2017 roku, ale zastanawiam się także nad innymi modelami jak Mazda 6 trzeciej generacji czy Honda Civic dziesiątej generacji z silnikiem 1.5 Turbo. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z tymi modelami, zwłaszcza z turbo doładowanymi silnikami? Jak oceniacie ich niezawodność, koszty utrzymania?

Będę wdzięczny za wszelkie inne propozycje i opinie na temat alternatywnych modeli, które mogłyby wpasować się w moje potrzeby i budżet. Jakie inne marki i modele polecilibyście do rozważenia?
Nellot
Nowicjusz

10 Lis 2024, 21:23

Nellot napisał(a):ale zastanawiam się także nad innymi modelami jak Mazda 6 trzeciej generacji czy Honda Civic dziesiątej generacji z silnikiem 1.5 Turbo

Najpierw wypadałoby wymyślić czego chcesz bo pomiędzy mazdą 6 a civiciem jest przepaść
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Lis 2024, 14:08

Codziennie pokonuję około 50 km, głównie po autostradzie i w trasie. Szukam samochodu, który sprawdzi się w takich warunkach, zapewniając komfort i dynamikę na trasie.

W weekend nawet więcej,

Kluczowe jest dla mnie wyciszenie kabiny, aby hałas z zewnątrz był zminimalizowany. Szukam auta, które oferuje solidne wyciszenie zarówno przy prędkościach miejskich, jak i autostradowych, co wpływa na komfort podróży.

Preferuję silniki benzynowe.
Nellot
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Coupé – klasyka gatunku
    Kiedy myślimy o samochodzie sportowym, najczęściej do głowy przychodzi nam opływowe coupé. Ale nadwozie tego typu jest tak naprawdę starsze niż motoryzacja. Słowo coupé pochodzi z języka francuskiego, w dosłownym ...