Auto dające przyjemność z jazdy za 15-25 tys. zł

14 Wrz 2015, 20:20

Witam wszystkich.
Szukam "nowego" auta, które będzie miało w sobie to coś, co sprawi, że nie będzie się chciało z niego wysiadać. Ma być szybkie nie tylko na prostym odcinku , ale także sprawnie pokonywać zakręty. Dobrze się prowadzić i oferować przyzwoity komfort. Dodam, że nie musi być duże, bo jeżdżę sam lub z jednym pasażerem. Moja aktualna Mazda MX-3 całkiem dobrze się sprawuje i jeździ mi się nią lepiej niż niejednym autem z podobnego segmentu. Ogólnie siedzi się nisko, a co za tym idzie środek ciężkości jest również nisko umiejscowiony, zawieszenie dość twarde, dobrze się trzyma w zakrętach i całkiem nieźle przyśpiesza.

Rocznie przejeżdżam jakieś 10-15 tys. kilometrów, miasto/trasa w proporcji ok. 70:30. Często robię dość krótkie odcinki po mieście, więc diesel raczej odpada. Spalanie to wiadomo - każdy chciałby jak najniższe, ale coś za coś, więc liczę się z tym, że wydam trochę więcej tankując. Zależy mi na wysokiej bezawaryjności, bo kilka razy w miesiącu pokonuję dłuższą trasę i nie chciałbym, aby auto mnie zawiodło.

Nie mam preferencji w kwestii napędu - aktualnie śmigam autem FWD, ale może to być też RWD (podobno przyjemniej się jeździ, choć ja nie miałem okazji jeździć czymś ciekawszym) lub AWD (tu pewnie tylko napęd załączany automatycznie poza Subaru?). Nie chcę auta oklepanego do bólu, więc np. BMW E36/E46 odpada, choć rzekomo jeździ się nimi fajnie. Odpadają też auta, z których po wypadku zostaje harmonijka.

Budżet to dość szeroki zakres, bo jak znajdę coś co mi się podoba za 15 tys. to kupię. Wstępnie patrzyłem np. na Volvo C70, Saab 9-3 II gen. (podobno tragiczne plastiki, które skrzypią), Lexusa IS300/GS300 (automat, którego wolałbym uniknąć) i Mercedesy (tu nie mam sprecyzowanego modelu, ale podobają mi się modele 3-drzwiowe) - wszystkie ww. auta mają wystarczające wyposażenie, a Lexus i Volvo bardzo fajny sprzęt grający, więc zaoszczędziłbym sporo pieniędzy.

Pozdrawiam,
B29
B29
Nowicjusz

Auto: Mazda MX-3
Silnik: 1.6 107KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

14 Wrz 2015, 22:22

Lexus IS200/300
Volvo S60 2.5T AWD

Na CLK za mały budżet, ale może W208 z jedynym słusznym silnikiem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Wrz 2015, 23:46

w zasadzie za 25k to w merolu juz s-klase kupisz, ale mozesz tez c-coupe

jak ma byc fun i nieoklepane to polecam
- BMW Z3 ;)
- Alfa Romeo GT
- Alfa Romeo 147 -najlepie by bylo diesla 1.9 120 lub 150km + chip i jest sporo funu
- Audi TT 1.8T
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2006

15 Wrz 2015, 11:52

Lexus GS430.
vincenty
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla E11
Silnik: 1.6 110KM
Typ: Hatchback

15 Wrz 2015, 12:24

Civic VII Type R
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

15 Wrz 2015, 12:25

Akurat Lex ma dobre automaty :ok:

GS300 do znalezienia ale to górna granica budżetu,IS300 podobnie a GS430 po za budżetem.

Popatrz na Acury?.Honda Legend/Accord Type-R?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - czyli model ze zdejmowanym dachem
    Coraz więcej wskazuje na to, że Lexus LC ze zdejmowanym dachem faktycznie wyjedzie na drogi. Dobre wieści w tej sprawie płyną do nas z Australii. Spodziewany debiutu Lexusa LC Convertible rozbudził również plotki na ...

15 Wrz 2015, 18:43

A ja bym polecił Audi S3 I gen. 1,8T 210 lub 225 KM
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2015, 23:16

Ossy napisał(a):Lexus IS200/300

Volvo S60 2.5T AWD

Na CLK za mały budżet, ale może W208 z jedynym słusznym silnikiem:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yaOeN.html

Volvo całkiem spoko, choć dostępność raczej niska.

Mercedes całkiem fajny, spora moc, bardzo wysoki moment obrotowy, więc pewnie jeździ się fajnie. Nie mam tylko przekonania do automata, a manuala z tym silnikiem nie ma. Awaryjność chyba na przeciętnym poziomie - pod tym względem stary Mercedes to z pewnością nie jest.

Oba auta mają też naprawdę bogate wyposażenie.

Nethann napisał(a):w zasadzie za 25k to w merolu juz s-klase kupisz, ale mozesz tez c-coupe

jak ma byc fun i nieoklepane to polecam
- BMW Z3 ;)
- Alfa Romeo GT
- Alfa Romeo 147 -najlepie by bylo diesla 1.9 120 lub 150km + chip i jest sporo funu
- Audi TT 1.8T

S-klasa to już wielkie auto - miejsca nie wykorzystam, a będą problemy z parkowaniem.
C-klasa jak najbardziej wchodzi w grę - poza kombi i chyba liftbackiem, bo wizualnie raczej mi nie podchodzi.
BMW Z3 się nie nadaje dla mnie jako główne auto, zresztą od dawna za mną chodzi Mazda MX-5, ale nie kupię jej z tego samego powodu. :(
Alfa Romeo GT ma piękny przód, ładną smukłą linie, ale tył jest jakiś dziwny z tymi światłami, sam nie wiem co o tym myśleć. Dla mnie pewnie tylko V6 3,2 l by się nadał?
Alfa Romeo 147 do mnie nie przemawia.
Audi TT zdecydowanie nie - dla mnie wizualnie to taka droższa alternatywa dla Opla Tigra i Forda Puma. :mrgreen:

vincenty napisał(a):Lexus GS430.

Nie ma tego auta na sprzedaż na żadnym portalu.

sanvean23 napisał(a):Civic VII Type R

Auto wizualnie jest w porządku, wnętrze trochę marne, ale za to silniki Hondy są chwalone. Patrzę, że ładnie to zapiernicza i dobrze się prowadzi. W sumie nawet taki hot hatch to całkiem fajna sprawa, bo wielkość mi wystarczy, a spalanie mniejsze i auto zwinniejsze.

Kieł napisał(a):Akurat Lex ma dobre automaty :ok:

GS300 do znalezienia ale to górna granica budżetu,IS300 podobnie a GS430 po za budżetem.

Popatrz na Acury?.Honda Legend/Accord Type-R?

Niby te automaty są lepsze niż manual np. w IS200, ale kurczę jakoś nie mam przekonania do skrzyni biegów tego typu. Nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia, ale jakoś wolę mieć pełną kontrolę nad przełożeniami.

Aktualnie czytam sobie o Lexusie IS300, ale auto jest dość drogie jak na to co oferuje tzn. wyposażenie, wygląd, bezusterkowość jak najbardziej na plus, ale osiągi raczej średnie. Przydałby się wyższy moment i chyba automat trochę ogranicza to auto. GS300 wydaje się być lepszy, choć to też nieco inny styl.

Acura CL fajnie się prezentuje i nie widać tego w ogóle na ulicach, ale znów pojawia się tylko w automacie.
Accord Type R spoko, ale prędzej znajdę Civica.
Honda Legend jest dla mnie za duża.

Lovato34 napisał(a):A ja bym polecił Audi S3 I gen. 1,8T 210 lub 225 KM

Wstępnie brałem pod uwagę S4, ale raczej nie dostanę niczego ciekawego w tej cenie i istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie zajechany. S3 w sumie mieści się w budżecie. Rozumiem, że technicznie jest to to samo co Seat Leon? Jak się spisuje ten dołączany napęd, bo 4x4 załącza się tylko jak jest taka potrzeba?
B29
Nowicjusz

16 Wrz 2015, 20:58

Z Mazdą RX-8 ktoś miał styczność? Za te pieniądze mogę przebierać w ofertach, auro ogólnie mało awaryjne, choć pewne obiekcje mam co do silnika Wankla. Spalanie pominę, ale opinie są rozbieżne w kwestii awaryjności i żywotności tego motoru. Jedni twierdzą, że 100 tys. km to już zbliżanie się do końca, a inni twierdzą, że większość problemów wynika z nieodpowiedniego traktowania tej jednostki.

Samo auta niesamowicie mi się podoba, podobno świetnie się prowadzi, ale przypuszczam, że gdyby silnik padł to swap byłby nie lada wyzwaniem z uwagi na małą ilość miejsca pod maską?
B29
Nowicjusz

16 Wrz 2015, 21:07

Właśnie jak chcesz kupić RX-8 to tylko z myślą o swapie.

A zobacz tego ROVER'a;
[link do oferty na Allegro wygasł] - i te filmiki co tam w opisie są.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

17 Wrz 2015, 13:24

Rover całkiem spoko, ale to niemalże drugi koniec Polski.
B29
Nowicjusz

17 Wrz 2015, 13:35

Co do S60: ... na dodatek AWD
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

17 Wrz 2015, 13:38

407 Coupe ?
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel

17 Wrz 2015, 15:18

B29 napisał(a):Zależy mi na wysokiej bezawaryjności

kalik napisał(a):407 Coupe ?

Nie do końca te dwa elementy do siebie pasują
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Wrz 2015, 16:05

Rom33 napisał(a):Co do S60:
....
na dodatek AWD

Dzięki za link, niegłupia opcja.
Miał ktoś może okazję jeździć autem z napędem dołączanym automatycznie tak jak w tym Volvo? Tu akurat odpowiada za to Haldex, czyli najprawdopodobniej to samo co w niektórych Audi, Saabach, Oplach.
tomek70 napisał(a): B29 napisał(a):Zależy mi na wysokiej bezawaryjności

kalik napisał(a):407 Coupe ?

Nie do końca te dwa elementy do siebie pasują

Już prędzej bym szukał 406 coupe. :D
B29
Nowicjusz