Robbbb napisał(a):Witam
Mam 16 lat i planuję w najbliższym czasie zrobić prawko b1 we Wrocławiu, i jeśli chodzi o to to chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście aby jeździć samochodem do 550 kg wystarczy prawo jazdy b1 i nie trzeba żadnego pełnoletniego opiekuna?.
Zgadza się - sam śmigasz
Robbbb napisał(a):Drugie pytanie odnośnie samochodu,jako ze może i wielu z Was uzna że lepiej poczekać do 18stu i kupić normalne to ja mimo wszystko chciałbym wydać teraz kase i przez ten czas nauczyć się jeździć jako tako.
Po dwóch latach powinieneś być już dość doświadczonym kierowcą.
Robbbb napisał(a):Interesują mnie samochody używane specjalnie dostosowane do b1 typu jak na tej aukcji
[link do oferty na Allegro wygasł]
gdyż kupowanie nowego w granicach 12k mija się z celem.I tutaj moje pytanie,za jakim samochodem warto się rozglądać i jakie informacje mi się przydadzą.Dodam że samochód tylko na te 2 lata.
Pozdrawiam
Ja bym odpuścił sobie ten egzemplarz. Ew. niech sprzedający sam zarejestruje jako B1 i z takim wpisem (tzn. waga do 549kg) w Dowodzie Rejestracyjnym ci sprzeda.
Tutaj masz Daihatsu Cuore PRZEROBIONE, tak aby spełniały warunki kat. B1:
http://korycki.pl/?action=b1&korycki=35 ... 0ef59ad15b
Stąd też niedowierzam w to "nadaje sie do B1".
O ile nie masz młodszego rodzeństwa/krewniaków, któremu mógłbys auto przekazać, to zgadzam sie, że drogi samochód nie ma sensu. Wydaje mi się więc, że z oferty Koryckiego najlepiej wybrac ten najtańszy.
Co "po dwóch latach wszystko od nowa" - nie do końca tak jest.
Rozszerzenie uprawnień na B to wyłącznie zdanie egzaminu praktycznego, po 20h kursie. Za 2/3-cie ceny pełnego kursu na B. Odchodzi więc cała część teoretyczna.
Borys