Auto dla 16-latka

09 Wrz 2009, 00:01

Witam

Mam 16 lat i planuję w najbliższym czasie zrobić prawko b1 we Wrocławiu, i jeśli chodzi o to to chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście aby jeździć samochodem do 550 kg wystarczy prawo jazdy b1 i nie trzeba żadnego pełnoletniego opiekuna?.
Drugie pytanie odnośnie samochodu,jako ze może i wielu z Was uzna że lepiej poczekać do 18stu i kupić normalne to ja mimo wszystko chciałbym wydać teraz kase i przez ten czas nauczyć się jeździć jako tako.Interesują mnie samochody używane specjalnie dostosowane do b1 typu jak na tej aukcji
[link do oferty na Allegro wygasł]
gdyż kupowanie nowego w granicach 12k mija się z celem.I tutaj moje pytanie,za jakim samochodem warto się rozglądać i jakie informacje mi się przydadzą.Dodam że samochód tylko na te 2 lata.

Pozdrawiam
Robbbb
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Wrz 2009, 01:01

Jak dla mnie to bezsensu jest robić kategorie B1, szkoda kasy i wybór samochdów też mały, lepiej naprawde poczekać 2 lata i zrobić normalne prawko.
V12
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

09 Wrz 2009, 06:22

No i warto teraz robic skoro za 2lata bedziesz musial robic wszystko jeszcze raz,takie sa niestety chore przepisy u nas w kraju
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Wrz 2009, 07:40

hmmm... pamiętam, że jak miałem 16 lat to też bardzo chciałem mieć jakiś pojazd i legalnie z niego korzystać, B1 mnie nie przekonało ale zrobiłem A1 :grin:
Moim zdaniem lepiej zrobić B. Poczekaj te dwa lata bo miną szybciej niż ci się zdaje...
(albo zapisz się na prawko przed 18).
"It's impossible to make Mercedes better...
but you can make it different..." ~ /////AMG
LegendaryLechoo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

09 Wrz 2009, 09:38

Robbbb napisał(a):może i wielu z Was uzna że lepiej poczekać do 18stu i kupić normalne to ja mimo wszystko chciałbym wydać teraz kase i przez ten czas nauczyć się jeździć jako tako.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

09 Wrz 2009, 09:48

Robbbb napisał(a):Witam

Mam 16 lat i planuję w najbliższym czasie zrobić prawko b1 we Wrocławiu, i jeśli chodzi o to to chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście aby jeździć samochodem do 550 kg wystarczy prawo jazdy b1 i nie trzeba żadnego pełnoletniego opiekuna?.

Zgadza się - sam śmigasz :)
Robbbb napisał(a):Drugie pytanie odnośnie samochodu,jako ze może i wielu z Was uzna że lepiej poczekać do 18stu i kupić normalne to ja mimo wszystko chciałbym wydać teraz kase i przez ten czas nauczyć się jeździć jako tako.

Po dwóch latach powinieneś być już dość doświadczonym kierowcą.

Robbbb napisał(a):Interesują mnie samochody używane specjalnie dostosowane do b1 typu jak na tej aukcji
[link do oferty na Allegro wygasł]
gdyż kupowanie nowego w granicach 12k mija się z celem.I tutaj moje pytanie,za jakim samochodem warto się rozglądać i jakie informacje mi się przydadzą.Dodam że samochód tylko na te 2 lata.

Pozdrawiam

Ja bym odpuścił sobie ten egzemplarz. Ew. niech sprzedający sam zarejestruje jako B1 i z takim wpisem (tzn. waga do 549kg) w Dowodzie Rejestracyjnym ci sprzeda.
Tutaj masz Daihatsu Cuore PRZEROBIONE, tak aby spełniały warunki kat. B1:
http://korycki.pl/?action=b1&korycki=35 ... 0ef59ad15b

Stąd też niedowierzam w to "nadaje sie do B1".
O ile nie masz młodszego rodzeństwa/krewniaków, któremu mógłbys auto przekazać, to zgadzam sie, że drogi samochód nie ma sensu. Wydaje mi się więc, że z oferty Koryckiego najlepiej wybrac ten najtańszy.

Co "po dwóch latach wszystko od nowa" - nie do końca tak jest.
Rozszerzenie uprawnień na B to wyłącznie zdanie egzaminu praktycznego, po 20h kursie. Za 2/3-cie ceny pełnego kursu na B. Odchodzi więc cała część teoretyczna.

Borys
Borys68

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC 500 nietypowym samochodem bezpieczeństwa
    W ubiegły weekend po przerwie wróciła amerykańska seria wyścigowa IMSA WeatherTech SportsCar [...]. W czasie rundy na słynnym Daytona International Speedway oficjalnym samochodem bezpieczeństwa był Lexus LC 500 w niezwykłych, ...
    Audi powraca do Big Game
    Audi kontynuuje swą kilkunastoletnią obecność na najważniejszej nocy w rozgrywkach futbolu amerykańskiego, czyli na Big Game. Przedstawi podczas niej 60-sekundową reklamę pt. „Let It Go” z udziałem aktorki Maisie ...

28 Wrz 2011, 20:01

jak iuż to volkswagen lupo bo naco wjększy
slawek7
Nowicjusz

Auto: volksvagen sharan 1.9 TDII