REKLAMA
Cześć, powoli rozglądam się za nowym autem. Obecnie jeżdżę octavia II 12r 1.6 z LPG (auto znam od nowości, najpierw jeździli nim moi rodzice a od 6 lat ja). Rocznie robię około 20kkm 65% trasa 35% duże miasto. Powoli mam dość LPG i ciągłego uganiania się z nim, nie mam na to czasu ani ochoty, dodatkowo po przeliczeniu wszystkich kosztów to oszczędności są w okolicach 1500 zł rocznie (salonowa instalacja landi renzo, obecnie już mam 3 listwę wtryskową). Co do wymagań:
Rocznik od 2015 (chce żeby spełnial normę euro 6),
Przebieg do 160 kkm (w swoim mam 200 więc po prostu chcę żeby miało mniej, wiem, że samo wymaganie jest nieco z dupy)
Benzyna lub hybryda, jak najmniej awaryjna konstrukcja, nie potrzebuje fajerwerek.
Spalanie średnie do 7.5 (biorę pod uwagę raporty uzytkownikow na Autocentrum, chodzi o to żeby auto spalo nieco mniej niż octavia jeżdżąca na benzynie).
Żeby nie był większym mułem niż octavia
Bagażnik minimum 400l
Jeśli koszty eksploatacji wzrosną a bezpieczeństwo również to mile widziane
To co biorę pod uwagę:
Auris 1.6 lub hybryda
Corolla 1.6
Avensis 1.6 lub 1.8
Ceed II 1.6
Carense
Przy naciągnięciu budżetu:
I30/ceed 1.4 turbo lub 1.5 (i30) są roczne samochody za około 65k
Elantra
Wiem że propozycje są w budżecie lub lekko ponad nim ale aukcje przeglądam codziennie i samochody się nie sprzedają (jak jest atrakcyjna oferta to idą szybko, tak za 43k poszedł Auris kombi 16r, bezwypadkowy). Dzwoniłem w kilka miejsc i już teraz wiem, że da się coś urwać . Mile widziane inne propozycje, nie przekreślam silników z turbo.