Auto dla 20-latka do 40-45 tyś zł.

15 Lip 2011, 00:52

Witam, chciałem zapytać Was jaki samochód byłby najlepszy dla 20-latka do max 40-45tyś zł.
Aktualnie jeżdżę Skodą Octavia 1.6 102KM z 2001 roku autko posiada najbogatsze wyposażenie ale brakuje Mi w Nim czasami mocy i ogólnie chcę Octavie zostawić rodzicom.

Proszę o opisanie wad i zalet samochodów, które wymieniłem.
To ma być samochód na dłuższy czas i nie chce się przejechać.

Zastanawiałem się nad takimi samochodami jak:

Focus ST
BMW E46 330Ci
Skoda Octavia II RS TFSI
Jeep Grand Cherokee II
Vectra OPC
Mazda 6 I 3.0 V6 24V 222KM

Hyundai Coupe - wersja z silnikiem 2,7 v6
Toyota Celica
Chrysler Crossfire
Dodge Caliber
Mercedes C klasa (np.: [link do oferty na Allegro wygasł])

Od samochodu wymagam:
-Przynajmniej te 150 lub 170KM i w Górę !
- Przebieg MAX 90 000 - 100 000 KM ;) ! (Im Mniej tym lepiej).
-Tylko i wyłącznie benzyna, no chyba że jakiś dobry dla Mnie samochód z silnikiem diesla przegapiłem ;)
- Może to głupie ale też o spalanie, tak wiem, wiem "Gówniarz chce sportowy samochód a o spalanie pyta;)" wiem, że muszę się liczyć z ładnym spalaniem ale zawsze to może być +/- 3-4 litry.
- Jeśli to możliwe i macie jakieś informacje o awaryjności poszczególnych samochodów to bardzo bym prosił o informacje z czym będę musiał się liczyć kupując dany samochód.
- Jako jedne z elementów, które są dla Mnie znaczące pozwolę Sobie wymienić: Klimatyzacja, el. szyby, mile widziana skóra, wygoda, dobra jakość materiałów(w jednych z wymienionych są pewno lepsze w innych gorsze i dlatego proszę o porady), elektryczne i podgrzewane fotele, mile widziane również dobre nagłośnienie, oczywiście jeśli doradzicie mi dobry odpowiednik wymienionych wyżej samochodów za niższą cenę to oczywiście dochodzi również sama Cena samochodu, el i podgrzewane lusterka, ABS ;D , no i sam wygląd ;).
Może jak na swój wiek to jestem trochę wymagający ale chcę kupić dobry samochód, który spokojnie będzie mi służył dobrych kilka lub kilkanaście lat !

Czekam oczywiście na wasze propozycje samochodów, jestem otwarty ;)

Na koniec dodam, że najbardziej interesują Mnie samochody ze sportową duszą, wyglądem i dźwiękiem.
Ale docenię również inne samochody niż sportowe.
NP.:
Chrysler 300C Mmmmm ;DDD
Mercedes 560 SEC ;D

Z Góry dziękuję za Pomoc, Czekam ;) !

P.S
Jeśli o czymś zapomniałem napisać, dopiszę to w następnych postach i odpowiedziach ;)
Ostatnio edytowany przez mafio115 18 Lip 2011, 16:50, edytowano w sumie 5 razy
mafio115
Nowicjusz

Auto: Octavia I 1.6 102KM 2001r.

15 Lip 2011, 13:00

można liczyć na jakąś odpowiedz ?
mafio115
Nowicjusz

17 Lip 2011, 22:36

co do awaryjności ciężko mi powiedzieć bo nie miałem styczności :) ale mogę Ci zaproponować Vectre C wersja OPC w Kombi :) bardzo fajny samochodzik, astrę OPC bym odradzał dość nie udany model ta III :P
Mulan
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Auto: Opel Astra G 1.6 85 KM

17 Lip 2011, 22:49

No to już coś ;) hmmm Vectra OPC .... muszę trochę poszperać i poczytać. Puki co czekam też na więcej opinii ;)
mafio115
Nowicjusz

17 Lip 2011, 22:53

fajnym samochodzikiem jest Focus ST Skoda Octavia RS BMW E46 czy Nissan 350z albo Grand dość popularne samochody ale nie orientuje się czy da się kupić 350z za tą sumę ;)
Mulan
Nowicjusz

17 Lip 2011, 23:26

Astrę jednak odpuszczę skoro mało udany model ... popatrzyłem na Vectry i dosyć się do nich przekonałem ... taki odpowiednik Octavii RS albo odwrotnie ;) ... W sumie to najbardziej bylem przekonany do Focusa ST oczywiście pomarańczowy , Octavia RS i BMW (więc dobrze strzelałem bo widzę, że też takie polecasz więc coś w tym musi być) resztę wypisałem, żeby sprawdzić czy może akurat coś będzie lepszym wyborem ale chyba nie ;) ... Teraz pozostaje kwestia Octavia ... Focus ... BMW ... Vectra plusy minusy itp. Ciężko będzie (350z chyba odpuszczę bo faktycznie za taką cenę dobrego nie znajdę a szkoda pchać pieniądze w zajechanego sportowca)

EDYCJA: zapomniałem dodać Granda do Octavii, Focusa, BMW i Vectry :)
mafio115
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła drogowe
    System automatycznych świateł drogowych automatyzuje – jak sama nazwa wskazuje – przełączanie świateł z drogowych na mijania i odwrotnie. Nie eliminuje jednak problemu, jakim jest gorsza widoczność wynikająca ...
    Lexus CT - 9 rzeczy, których o nim nie wiedziałeś
    CT to najmniejszy i najtańszy model w ofercie Lexusa. Ale równie ważny w historii japońskiej marki, co dużo większe i mocniejsze auta. Lexus CT zrewolucjonizował segment luksusowych kompaktowych hatchbacków, ...

18 Lip 2011, 07:10

Tylko teraz pytanie hehe jaki napęd wolisz bo jednak jest różne w każdym z samochodów od tylnego do przedniego i 4x4 ;)
Mulan
Nowicjusz

18 Lip 2011, 07:13

Bardzo fajne auto to BMW Z4 tylko nie wiem czy cie interesuje 2 os i w cabrio jezeli tak to daj znac tak sie sklada ze wiem kto ma na sprzedaz
kamilszczak01

18 Lip 2011, 07:30

Jak kupujesz auto na dłuższy okres czasu to może warto pomyśleć o czymś nowym?
jeśli nie boisz się braków w komforcie to może Twingo RS? zawsze można zrezygnować z pakietu CUP.
[link do AutoGaleria wygasł]
osiągi na poziomie zbliżonym do tamtych aut ale dostajesz wolnossący silnik i proste zawieszenie które co prawda nie zapewni komfortu bo jest ekstremalnie twarde ale w zakrętach pokaże co potrafi no i nawet na naszych drogach nie powinno być problematyczne.
Zresztą niech czasy na torach to potwierdzą:
http://www.fastestlaps.com/tracks/circu ... _club.html
na tym poradziło sobie lepiej niż Impreza WRX o bezpośredniej konkurencji w rodzaju już nie wspominając.
W dodatku wyniki
"slalomu 18 m" uzyskał wynik: 69,4 km/h.

Podczas gdy przykładowo:
cooper s: 66,7 km/h
abarth 500 : 66,8 km/h
swift sport: 64,7 km/h

Prosta i tania w utrzymaniu konstrukcja dająca masę frajdy w dodatku masz gwarancję.
Posiada też wymagane przez Ciebie wyposażenie.
Jestem o rok starszy od Ciebie ale mając te pieniądze na auto i znając rynek kupiłbym właśnie je, szczególnie biorąc pod uwagę dłuższy czasookres gwarancja i pewność auta + niskie koszty obsługi mogą mieć duże znaczenie.
Z używanych odpuściłbym sobie RX8 czy 350Z bo w tej cenie mogą być już mocno zmęczone, zresztą nie ma się co oszukiwać, że ktoś kupuje rasowy samochód by nim spokojnie jezdzić.
Może właśnie e46 3 litrowe lub W203 3.2 lub jakiś mocniejszy kompressor, auta dobrze znane na rynku z masą części, tylny napęd, dobre wykonanie i jakość w dodatku z racji na swój raczej komfortowy niż sportowy charakter łatwiej będzie kupić coś co nie było wcześniej katowane.
Aczkolwiek bardzo ciekawa propozycja to 300C wygląda bardzo okazale, silniki żwawe, automat trwały i tani w naprawie a podwozie to zmiękczone W210, jak 300C to może też Dodge Magnum? wnętrze co prawda odrzuca ale można go dostać taniej a jeszcze większa egzotyka.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lip 2011, 09:16

Od siebie mogę dodać [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

18 Lip 2011, 12:13

Cieszę się, że tamta powoli się rozkręca ;DDD
Co do BMW z4 to też już sporo się rozglądałem ale Szwagier mi odradził bo powiedział, że jak chce mieć sprawne z4 to minimum 55-60 tyś więc z z4 muszę zrezygnować bo Kasy tyle nie mam ;P
Co Do Renault to powiem, że przód ciekawy i wnętrze też ok - tylko ten tył ... ale pewnie kilka dni pooglądam zdjęcia to się przyzwyczaję ;D ... Zamiast się pomniejszać ilość samochodów to mamy coraz więcej do ścisłej czołówki dołącza Twingo RS ... co do napędów to czy przód czy 4x4 obojętnie ... BMW i jego tylni napęd hmmm minimalnie mniej jestem przekonany niż do napędu na przód czy 4x4 więc napę KAŻDY BĘDZIE DOBRY ;D ... a Focus ze skrzynią automatyczną w ogóle powstał ?
mafio115
Nowicjusz

18 Lip 2011, 13:27

jednak poczytałem o tym renault :

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

troszeczkę też malutki w środku ... więc jednak muszę go wykreślić mimo iż autko bardzo fajne...wykreśliłem też RX'a , 350z, astre OPC, Lagune III, i uaktualniłem listę w pierwszym poście ;)
mafio115
Nowicjusz

18 Lip 2011, 15:56

Alfa Romeo GT http://superalfa.pl/index.php?Content=w ... fa%20Romeo
159 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Na Brere chyba nie starczy

Mazda 6 MPS to już chyba lekka przesada
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A może Abarth Punto [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] czy Clio Sport? Choć nie wiem czy w tym budżecie znajdzie się jakiś dobry egzemplarz
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

20 Lip 2011, 09:16

Co do Alfy nie jestem przekonany...boję się o awaryjność.
Mazda 6 MPS autko pierwsza klasa ... ale silnik 222KM ewidentnie wystarczy
Fiat ... ładne wnętrze ale z zewnątrz jakoś nie jestem przekonany w 100%
Kurcze zamiast wykreślać samochody to ciągle dochodzą nowe ... Tym razem dochodzi nam mazda 6 222KM
I które z listy w pierwszym poście wykreślić ... jak z celic'a ... caliber ... crossfire ... hyundai i mercedesem ?
mafio115
Nowicjusz