Witajcie,
Jak trwoga, to do FS.pl
![Wink ;-)]()
Przed Świętami dostałem prezent świąteczny, w którym okazało się, że prócz syna którego posiadam (2,5l) dojdą bliźniaki. Dla mnie kosmos i pierwsza myśl po tej informacj:
"O Boże, skąd ja wezmę takie duże auto" ![Szczęśliwy :D]()
Człowiek się przez święta oswoił z myślą i czas zacząć działać.
Poszukuję:
- Auto, które ma z tyłu 3x pełne siedzenia, by móc zamontować 3x fotelik tyłem do kierunku jazdy. Najlepiej w wersji 7 os, gdyż żona raczej będzie jeździła z nimi z tyłu. Bezpieczeństwo dzieci to dla mnie niezwykle ważna kwestia, dlatego przewoże pierwszego i kolejne też chce - tyłem do kierunku jazdy.
- Auto, które da się przerobić na gaz
![Wink ;-)]()
- Auto z automatyczną skrzynią biegów i biorąc pod uwagę gabaryty auta - czujniki parkowania bądź kamerę cofania (ew. komplet
![Wink ;-)]()
)
- Auto, które mimo 7 miejsc będzie miało miejsce w bagażniku na wózek.
- Auto, które wiadomo - będzie nie/mało awaryjne, a koszty części nie zabiją.
Co mi wyszło z wstępnych analiz, czytania Internetu i rozmawiania ze znajomymi (nie mówię, że te interesuje, tylko wymieniam do czego zawęziłem):
- Toyota Sienna (tutaj usiadłem jak pogadalem z facetem, że rozrząd do tego auta to 7,5k zł)
- Dodge/Lancia Caravan
- Citroen Grand C4 Picasso (sporo czytam, że dość awaryjne)
- Peugeot 5008
- Kia Sorento
- Peugeot 807 (jako wersja bardzo budżetowa)
- Fiat Freemont (skresiłem je przez brak produkcji = coś musiało być z nimi nie tak
![Wink ;-)]()
)
- Skoda Kodiaq (skresliłem je wstępnie, bo to 1 rocznik więc niepewny), poza tym nie wiem czy to realnie pomieści 5 osób + wózek.
Budżet: Tutaj zwariowalem, totalnie nie planowałem zmiany auta, przyjąłem granicę zakupu auta na 40 000 zł, natomiast biorę pod uwagę zakup w formie kredytowania i wtedy powiedzmy, że budżet to max 120-130k zł brutto. Oczywiście jednak wolałbym byśmy obracali się bardziej w budżetach 40-100k
![Wink ;-)]()
Gdyby typować bez czytania w Internecie opinii mój gust co do auta, to brałbym w tej kolejności:
1) Sienna / Caravan
2) Sorento
3) Freemont
4) Grand c4 Picasso
Przyznam uczciwie: Jestem samochodowym laikiem. Mam s60-tkę, która jest niezniszczalna i nieawaryjna zatem nawet nie interesowałem się innymi autami, a co dopiero... takimi wielkimi
![Wink ;-)]()
Będę wdzięczny za Wasze porady, na pewno są tu właściciele dużych aut
![Wink ;-)]()