Auto dla GEODETY

Który byście wybrali do 15tys.?

Land Rover Freelander 1,8 benzyna 120km
3
27%
Land Rover Freelander 2,0 diesel 100km
3
27%
Opel Combo ......
1
9%
Renault Kangoo......
2
18%
Fiat Doblo........
0
Brak głosów
Inny (proszę podać swój typ)
2
18%
Razem głosów : 11

07 Cze 2009, 16:29

Witam!
Które auto byście polecili geodecie do 15-16tys. zł? Auto będzie służyć na wyjazdy w teren (nie mam tu na myśli typowego off roud-u), do wożenia sprzętu, kamieni granicznych itp. Przyszły kierowca ma 48 lat na co dzień porusza się VW Passatem B6 kombi 2,0tdi oraz VW Golfem II 1,3cl (służy za służbowy, na wyjazdy w teren).
W przyszłym autku dobrze by było gdyby była klima i 5 miejsc no i jakieś minimum bezpieczeństwa (co najmniej 2 poduszki), silnik nie większy jak 2,0. Autko powinno przyspieszać nie dłużej jak 14s do 100km/h. Moim faworytem jest Freelander. Jeżeli ma ktoś inną propozycję to proszę o podanie. Bardzo proszę o pomoc :wink:
serhio
Nowicjusz

Miejscowość: Janowiec Wielkopolski

07 Cze 2009, 17:24

Citroen Berlingo/ Peugeot Partner autka bardzo zwrotne, mają duży promień skrętu przez co manewry są łatwe do tego polecam motory HDi ładnie pracują, mało awaryjne.
Wysokie przebiegi nie są dla nich czymś nadzwyczajnym, u mnie w pracy jest taki, ma ponad 300 tyś i nadal działa bez zarzutów ;)
stasiowski121

07 Cze 2009, 19:05

Partner to ciekawa opcja, a silniki HDI są chwalone

Od siebie poradziłbym popatrzeć za Hyundayem Santa Fe. Troszkę niedoceniane u nas auto, ale za to w przyzwoitych pieniądzach.

O Freelanderze to poczytaj na tym forum, ale w dziale vany/suvy to może nabierzesz dystansu. :wink: Aczkolwiek auto ładne i w dalszej rodzinie jeden jeździ ku uciesze kierowcy.
Joter
Aktywny

08 Cze 2009, 11:40

Renault Kangoo nie jest taki zły więc jego wybrałem
erykoski5
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Leszno

08 Cze 2009, 16:53

Freelander 1.8 benzynka z gazem ale po 2001 roku. Mało awaryjne auto i tanie w utrzymaniu.NIE MYLIĆ PSUJĄCEGO SIĘ DIESLA 97-KONNEGO Z BENZYNĄ!
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

08 Cze 2009, 19:37

Joter napisał(a):O Freelanderze to poczytaj na tym forum, ale w dziale vany/suvy to może nabierzesz dystansu.

Tak wiem, że freelandery nie są idealne, mają wadliwą elektrykę a w przypadku benzyny trochę dużo palą (średnio 11-12litrów) gaz nie wchodzi w grę. Przyszły właściciel nie jest jednak katownikiem, szanuje auta.

Przeszukując allegro znalazłem parę ładnych audi a6 kombi po roku 1998 2,5 tdi 150km w cenach do 20 tys. zł.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Plusami są duża paka, mocny silnik (w miarę mocny), bardzo ładny wygląd. Wiem że te silniki miały kiepskie wałki rozrządu. Czy możecie mi powiedzieć czy warto się w takie coś pchać? Czy wszystkie wersje 2,5tdi miały napęd quattro?
serhio
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
    Retro Motor Show 2022 - najpiękniejsza edycja
    Najpiękniejsza edycja Retro Motor Show za nami! Trzy wyjątkowe dni pod hasłem zabytkowej motoryzacji przyciągnęły na teren Międzynarodowych Targów Poznańskich 29.733 zwiedzających. Rekordowa ekspozycjaNajlepsi z najlepszychWytoczono ...

08 Cze 2009, 21:50

BERLINGO
Loosmo
Początkujący

08 Cze 2009, 23:05

hehehe juz sie nasłuchałem na temat Freelanderów :D złom
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

09 Cze 2009, 15:36

Freelander złom :shock: ? uzasadnij
Loosmo
Początkujący

09 Cze 2009, 16:45

nie ma problemu..PODOBNO (nie miałem do czynienia z tym autem zreszta nie przepadam za SUV-ami słyszałem tylko opinie) nie jest ekonomiczny, wartość samochodu jest poprostu masakra oczywiście proporcjonalnie do jakości,słaby układ kierowniczy,kiepska elastyczność oraz naprawy są kosztowne..od 03 warto wspomnieć auto jest po liftingu i został skorygowany ale za kieszeń ciągnie tyle samo..jest sporo czesci zamiennych ale to i tak nic

[ Dodano: Wto Cze 09, 2009 17:48 ]
zreszta i tak przegrywa z japońcami
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

09 Cze 2009, 18:19

Nastąpiły zmiany co do wyboru auta. Kupujący stwierdził, że jednak przydało by się coś z napędem 4x4. Coś powyżej roku 1995 im młodsze tym lepiej, silnik DIESEL co najmniej 100km, najlepiej żeby to była terenówka. Czy w związku z tymi wymaganiami możecie coś polecić?
Rozmyślaliśmy nad:
-Land Rover:
*Freelander 2,0 97km
*Range Rover 2,5 136km
-Jeep Grand Cherokee 2,5 115km
-Audi quattro
*A6 kombi....
*A4 kombi.....

Proszę o wsparcie :grin:
serhio
Nowicjusz

09 Cze 2009, 18:31

serhio napisał(a):Nastąpiły zmiany co do wyboru auta. Kupujący stwierdził, że jednak przydało by się coś z napędem 4x4. Coś powyżej roku 1995 im młodsze tym lepiej, silnik DIESEL co najmniej 100km, najlepiej żeby to była terenówka. Czy w związku z tymi wymaganiami możecie coś polecić?
Rozmyślaliśmy nad:
-Land Rover:
*Freelander 2,0 97km
*Range Rover 2,5 136km
-Jeep Grand Cherokee 2,5 115km
-Audi quattro
*A6 kombi....
*A4 kombi.....

Proszę o wsparcie :grin:
polecam vw golf 3 z 97 roku tdi 110KM.z climatronic
,auto mocne i szybkie /zobacz jaką frajde sprawia jazda po polnej drodze na 2-3biegu bez gazu-autko zachowuje sięjak terenówka-moc swoje robi a spala 5.5 litra ON
MAM TAKIEGO NA SPRZEDARZ -WARTO OBEJRZEĆ OTOMOTO C8375758-CHWALE SWOJE ALE ZAPRASZAM NA JAZDE PRÓBNĄ -KTO SPRÓBUJE TEN ZROZUMIE CZYM JEST 110KM W LEKKIM GOLFIE VARIANT-BARDZO WYTRZYMAŁE ZAWIESZENIE
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

10 Cze 2009, 15:20

Niwelator,teodolit i jakąś tam łatę... spokojnie wrzucisz do dużego kombi,a eksploatacja wyjdzie tobie taniej niż egzotycznej terenówki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Cze 2009, 15:34

przykladowo
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Cze 2009, 11:09

artur73 napisał(a):Niwelator,teodolit i jakąś tam łatę... spokojnie wrzucisz do dużego kombi,a eksploatacja wyjdzie tobie taniej niż egzotycznej terenówki.

Może i wyjdzie taniej lecz boje się, że przy jakiejś większej robocie czy to na budowie czy w lesie zwykłe kombi nawet 4x4 może sobie nie poradzić ze względu na niski prześwit i wąskie opony.

Doradzajcie terenówki.
serhio
Nowicjusz