Auto dla janusza - toyota czy skoda?

Dzisiaj, 14:31

Hej,

szukam mało awaryjnego, oszczędnego w spalaniu jak i utrzymaniu oraz w miarę komfortowego auta do dłuższej trasy 2-3 razy w roku, reszta to jazda wokół komina.

Aktualnie chyba najlepszym wyborem jest Toyota Corolla.. powiedzmy 2021r lub Skoda Octavia 2.0 TSI.

Toyotka raczej pewniaczek jeśli chodzi o tanie utrzymanie jak i bezawaryjność. Skoda? Nie wiem. Mam wielkie obawy co do silników TSI bo wiem że swego czasu (10 lat temu) były bardzo awaryjne i chlanie 1 litr oleju na 1000 km to była norma.. Nie chcę tego. Chce mieć auto które w 3 dni zrobi 3000 km bez dolewania oleju i strachu czy czasem nie stanie gdzieś na środku autostrady... Jak to wygląda teraz? Są to dobre auta? (mam na myśli np. takie).

Zdaje sobie sprawę, że taka Skoda spali więcej, ale chyba nie aż tak dużo?

Co sądzicie? Ogólnie wygląd bardziej leży mi Skody, ale silnik (bezawaryjność) to zdecydowanie Toyota.
janusz21
Nowicjusz

Dzisiaj, 14:39

A dlaczego w Skodzie nie wybierzesz diesla? skoro w jeden dzień 1k km robisz.
Nie napisałeś jaki silnik w Toyocie to ciężko się odnieść.
Ale patrząc po tytule to tylko Skoda :D

Większość jednostek doładowanych będzie żłopać olej, taka ich natura, turbo pije, turbo żyje jak to mówią czy tam na odwrót :)
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

Dzisiaj, 14:42

Jeśli chodzi o Toyote to silnik 2.0. Te 3000 km w 3 dni odnoszą się do jednego wyjazdu w trasę np. wakacje. 90% jazdy to będzie jazda miejska stąd diesel raczej odpada.

Co do Skody, to nie musi być to silnik 2.0. Może tez byc i 1.5, ale zakładam ze zarówno 2.0 jak i 1.5 mają turbo więc olej będzie żłopać tak czy siak... kwestia jak długo, bo jak ja jadąc na wakacje będę musiał dolewać olej to podziękuję za takie cudo.

Więc chyba pozostaje tylko toyotka. Mniejszy kop, ale nie trzeba sprawdzać oleju co wyjazd z podwórka..
Ostatnio edytowany przez janusz21, 23 Kwi 2025, 14:47, edytowano w sumie 1 raz
janusz21
Nowicjusz

Dzisiaj, 14:45

To chyba bym poszedł w Skodzie w 1,4 np 150, ale Toyota będzie pewniejsza.
Możesz też rozpatrzyć Volvo
Bartolekk
Aktywny

Dzisiaj, 14:48

Jaki dokladnie model Volvo?
janusz21
Nowicjusz

Dzisiaj, 14:54

Możesz zerknąć na Volvo V40, pewnie mniejszy bagażnik niż Octavia ale może Ci podpasuje.
Bartolekk
Aktywny

Dzisiaj, 16:02

I jest to relatywnie tak samo mało awaryjne auto jak Toyoty?
janusz21
Nowicjusz

Dzisiaj, 16:09

janusz21 napisał(a):Mam wielkie obawy co do silników TSI bo wiem że swego czasu (10 lat temu) były bardzo awaryjne i chlanie 1 litr oleju na 1000 km to była norma.. Nie chcę tego

To są stare olejowe dzieje, niestety reszta bez zmian jakość nadal taka se + natłok technologii.
Bartolekk napisał(a):Większość jednostek doładowanych będzie żłopać olej, taka ich natura, turbo pije, turbo żyje jak to mówią czy tam na odwrót

Bardzo znane w świecie motoryzacji powiedzenie tylko dotyczyło paliwa a nie oleju. To że turbo musi brać olej bardziej dotyczy zestawu tłumaczeń miłośników TSI.

janusz21 napisał(a):Jeśli chodzi o Toyote to silnik 2.0

Czyli zakładam hybrydę ? Jeździłeś hybrydą ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

Dzisiaj, 16:38

szybki napisał(a):Czyli zakładam hybrydę ? Jeździłeś hybrydą ?

Tak się przejechać to tak, ale jeździć na co dzień to nie. Tylko co można powiedzieć po krótkiej jeździe? Człowiek pójdzie, się przejedzie, spodoba mu się, a po 3 miesiącach dojdzie do wniosku, że jednak mocy brakuje, że jednak bagażnik nie ten, że coś tam coś tam. Nie jest to takie proste :)

Generalnie szukam auta zrywnego, ale ścigać się nie będę. Po prostu jak depnę w podłogę to chce aby jechało (np. jadąc 90 km chcąc wyprzedzić tira). Wiem, że Toyota nie ma turbo więc nie wiem jak się zbiera. Niby 184 (196 od 2023) KM wydaje się wystarczające.. Nie wiem. Pójdę na jazdę próbną za jakiś czas jak już będę zdecydowany to będę wiedział jak to wygląda.

Skoda z kolei dużo ładniejsza wizualnie moim zdaniem. Przód w Corolli wygląda trochę jak g...o :| Niestety nie można mieć wszystkiego za te pieniądze. Octavia 2.0 wygląda na naprawdę ładną propozycję jeśli chodzi o moc (245km), wygląd oraz wyposażenie. Jedynie ten TSI któremu nie ufam, bo nie wyobrażam sobie jechać do np. Chorwacji i po przyjeździe patrzeć czy muszę dolać oleju.. Bez jaj. Jestem przyzwyczajony do takich aut w których wymieniam olej raz w roku i zapominam o całej reszcie.
janusz21
Nowicjusz