Auto dla kobiety do 10-11 tys. zł

09 Cze 2017, 11:46

Jestem kierowcą od 2010 roku, więc jeszcze niedługo. Jestem świeżo po zakupie auta rodzinnego Toyota Corolla Verso. Do tej pory użytkowałem tylko auta marki Renault (R19, Laguna I, Scenic IphII). W niedługim czasie będziemy chcieli kupić nieduży ekonomiczny samochód dla żony. Ma służyć do pokonania trasy do Niemiec około 2 x 1200km (tam i powrót raz na 2 m-ce) oraz do codziennego użytkowania na miejscu w Niemczech. Podstawowym kryterium wyboru jest spalanie, najlepiej jak najniższe. I tutaj stajemy przed dylematem diesel czy benzyna+LPG. Diesla ja osobiście się boję w autach za taką kwotę. Będą to samochody ponad 10-letnie. W takim wieku i dużym przebiegu dochodzą już koszty (często wysokie) z dwumasą i filtrami cząstek stałych. Więc racjonalnie skłaniałbym się do benzyny+LPG, ale często doświadczenie podpowiada inne rozwiązania. Szukane auto powinno być 4/5 drzwiowe, z klimatyzacją i elektrycznymi szybami. Drodzy i pomocni forumowicze doradźcie jakieś konkretne marki i modele. Może z krótkim uzasadnieniem za lub przeciw. Nadmienię tylko że jestem z Puław. Więc obszar poszukiwań to i Lubelszczyzna oraz okolice Radomia też.

Z racji zakupu Toyoty i zakochaniu się w tym aucie. Mój pierwszy wybór padł na Toyotę Corolle lub Yaris (raczej benzyna, bo drogie są wtryski do D4D bo nie ma zamienników). Innym wyborem branym pod uwagę jest Ford Focus (diesel, bo benzyny się chyba w Fordach nie gazuje), Seat Leon, Toledo lub Ibiza (diesel 1,9 TDI lub SDI, nie wiem jak radzi sobie benzyn pewnie dobrze). Żonie podoba się Citroen Xsara Picasso. Mnie jakoś nie przekonuje, tylko czy jej potrzebny jest samochód rodzinny, który więcej spali.
Kolejnym wyborem jest Peugeot 307 (206 odpada podobno ma problemy z tylną belką czy osią) i ostatnia marką za jaką się na razie rozglądam jest Renault Megane (silnik 1,6 16V idealny do LPG)

Jak już wspomniałem wyżej liczę na Waszą pomoc i krótkie argumenty za lub przeciw.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę dużo słońca i uśmiechu :D
andrzej0075
Nowicjusz

Auto: Hyundai i30 II
Silnik: 1.4 MPI 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

10 Cze 2017, 20:40

Przeglądając to forum i czytając różne porady i typy aut w założonym budżecie wytypowałem trójkę faworytów. Nadmienię tylko, że żona dotychczas okazjonalnie prowadziła samochód, więc jakby to będzie auto dla początkującego.

Moje typy:
1. Toyota Corolla ewentualnie Yaris
2. Peugeot 307
3. Ford Focus
i w ostateczności Renault Megane

Jakich szukać silników i czy da się je zagazować i czy to się opłaca (przebieg roczny pewnie około 20tys lub więcej)?
Czy moglibyście doradzić również, które auto najlepiej będzie sprawować się jednocześnie w trasie (jak pisałem wyżej kilka razy w roku trasa 1200km), jak i w małym miasteczku bez korków.
Kolejne pytanie to jakie najczęstsze "przypadłości" dolegają tym autom i na co zwracać uwagę przy oględzinach auta.
Czy polecacie którąś z propozycji w automacie?
andrzej0075
Nowicjusz

11 Cze 2017, 08:27

Corolla ok, powinieneś już coś znaleźć. Yaris'a odpuściłbym biorąc pod uwagę trasy. 1.4/1.6
307 ok, celowałbym w 2.0/136 ale wystarczy też 1.6
Który focus? Bo budżet za mały na 2 a na mk1 troszkę za dużo :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Cze 2017, 09:05

W tym budżecie to tylko focus mk1 i tutaj myślałem o dieslu. Tylko martwi mnie podatność na rdzewienie. I czy przy tylko kilku dłuższych trasach w roku szukać diesla? A benzyna kiepsko znosi LPG.

Na chwilę obecną najchętnie kupowałbym Toyote Corolle, ale to raczej górna granica budżetu. Mało kasy zostaje na starter lub jej nie zostanie w ogóle.

Trochę lepiej wygląda sprawa z Peugeotem 307, przedlifty można dostać w okolicy 7-8k. Tylko chyba były bardzo awaryjne. Egzemplarze poliftowe to też górna granica budżetu.

Może są jakieś inne marki i modele godne polecenia, które spełnią oczekiwania mojej żony :P .
-Auto 4/5 drzwiowe
-Klimatyzacja manualna lub automatyczna
-Elektryczne szyby (najlepiej wszystkie 4)
-Auto powinno wyglądać nowocześnie (Seat Leon jej się nie podoba ze względu na wygląd lamp. Dla mnie jest OK)
Ale z kobietami się nie dyskutuje tylko spełnia ich zachcianki :lol:
andrzej0075
Nowicjusz

11 Cze 2017, 09:14

W 307 przy pierwszych rocznikach zdarzały się samozapłony - była akcja serwisowa, warto sprawdzić czy auto brało w niej udział. Poza tym wszystko ok, żadnych spektakularnych awarii
Mk1 chyba bym odpuścił :naughty: Diesle mają sporo osprzętu i przy awarii "oszczędności" ze stacji brzydko mówiąc idą się yebać. Dodatkowo, nagrzewanie się przed kilka kilometrów - super sprawa w zimie :mrgreen: Ja po 10km zdejmuję rękawiczki nooo i klekot.

Popatrz na civica VII
Invi
Forumowicz VIP

11 Cze 2017, 10:19

Odradzam Civica, na wstępie trzeba przyjrzeć się skrzyni biegów, bo jest problem z łożyskami, znajomy po kupnie Civica od razu je robił w wyspecjalizowanym warsztacie - 1200 zł. No i do tego cała reszta bolączek Hondy.

Szukaj tego co masz w pobliżu i wydaje się ok, podsyłaj linki do oceny to pomożemy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...

11 Cze 2017, 11:59

Dziękuje za odpowiedzi

Na razie wstępnie się rozglądami i zbieram opinie o konkretnych markach: na co zwracać uwagę i czego unikać.

Na początku lipca żonka wróci z saksów z kaską i będziemy wtedy jeździć i szukać. Więc teraz konkretnych ofert raczej nie będę wrzucał, chtba że trafi się jakaś super oferta. Chociaż przy super ofertach to zaraz mi się lampka ostrzegawcza włącza. Jak komuś rzuci się w oczy jakaś zadbana Corolla lub 307-ka to proszę o info lub link do oferty.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś rady lub pomysły to niech się dzieli. Ja chętnie poczytam i wezmę pod uwagę. (a wątek i porady zostaną też i dla potomnych)
andrzej0075
Nowicjusz

11 Cze 2017, 12:22

Jeśli samochód ma jeździć po Niemczech i tam ma być głównie użytkowany, to zdecydowanie odradzam 307. Jak zacznie świrować elektronika(a w przed liftach jest to nagminne) i przyjdzie Ci zapłacić w Niemczech za lawetę, a potem za naprawę, to odechcę się twojej żonie jeździć "ładnym" autem :) Ten model to jedna wielka loteria, jedni jeżdżą w miarę bezawaryjnie, a inni non stop mają problemu. No i trzeba wziąć pod uwagę, ze nawet jeśli dany egzemplarz sprawował się bezawaryjnie, to wcale nie znaczy, że zawszę tak będzie- ten model jest zwyczajnie nieprzewidywalny, nigdy nie wiesz kiedy postanowi odmówić współpracy. Nawet pomijając elektronikę, to w pozostałych aspektach też nie jest super trwały.
307 to jeden z tych modeli, który solidnie zapracował na kiepską opinie o francuskich autach. :)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

11 Cze 2017, 13:26

Też trochę boję się tych złych opinii o 307 przed liftem.

To co możecie mi doradzić w tym budżecie poza Toyotą Corollą, może jednak Renault Megane (choć też ma nienajlepsze opinie). Może jakieś Suzuki, może Ford Fiesta mk6, Citroen C3, Audi A3 (te trochę wytłuczone będą) albo jakiś koreańczyk Kia czy Hyundai
andrzej0075
Nowicjusz

11 Cze 2017, 14:21

A może ktoś się jeszcze wypowie o Seatach Leonie/Toledo i Ibizie. Niby żonie nie podobają się światła w Leonie/Toledo w Ibizie są już bardziej nowoczesne,ale to nie światła jeżdżą. Jeśli trafiłaby się ładna sztuka i dobrze by się w nim żona czuła to pewnie i te światła przeboli :D
Tylko jak się Seaty w benzynie sprawują? Diesle 1,9 TDI lub 1,9 SDI są chwalone.
andrzej0075
Nowicjusz

12 Cze 2017, 08:19

Ze światłami w Leonie/Toledo nie będę komentował wyglądu ale są one po prostu mało wydajne.
Technicznie to to samo co A3, Golf IV i Octavia I także usterki i gama silnikowa będą bardzo zbliżone. Najlepiej celować w silnik 1,8. DIesle jak mówisz ale 1,9 SDI to wół roboczy, a nie do jazdy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

12 Cze 2017, 09:01

Dziękuję za odpowiedzi :D

A co powiecie o Suzuki Swift lub Mitsubishi Colt. W weekend pod jakimś marketem na parkingu żona widziała Colta i nawet jej się spodobał. Tylko na jakie silniki zwracać uwagę w Swift i Colcie.

Chciałbym już ograniczyć zakres poszukiwań doo maksymalnie marek/modeli. Na razie pierwszy wybór to Toyota Corolla. Pomóżcie doradzić kolejny.
andrzej0075
Nowicjusz

12 Cze 2017, 11:47

Jeździłem trochę Swiftem, również na trasie, i nie wyobrażam sobie jazdy tym autem 1200 km. Jak sama nazwa wskazuje jest to segment miejski, więc na takiej trasie będzie to męczarnia.
Optimum trasa - miasto to auta kompaktowe i tego się trzymaj.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2017, 14:56

Przeglądam cały czas różne fora i strony motoryzacyjne. I im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Cały czas się zastanawiam czy szukać aut benzynowych do zamontowania LPG czy diesli.

Wytypowałem wstępną liste aut do poszukiwań (nie pierwszą ale mam nadzieję że ostatnią).
Toyota Corolla E12
Ford Focus
(mk1 czy mk2)
Citroen Xsara Picasso
Ford C-max

i pomimo dłuższych tras kilka razy w roku też auta segmentu B
Mitsubishi Colt
Honda Jazz
Suzuki Swift

W których z tych aut polecacie silniki benzynowe i jakie nadające się do LPG.
Czy w wymienionych autach są silniki diesla bez DPF-ów i dwumasy i czy je polecacie.

Bardzo proszę o Waszą pomoc. Czasu mam coraz mniej. Auto chcemy kupić na początku lipca.
Z góry dziękuję Wszystkim za udzielane porady.
andrzej0075
Nowicjusz

13 Cze 2017, 15:41

Na C-maxa za mało kasy (wiem, są w ogłoszeniach). Jeśli chodzi o Focusa to lepiej celować w mk1 na wypasie i z silnikiem 2.0, który będzie najlepszy do LPG. Dać za takie auto max 7-9k, a za resztę budżetu zamontować porządne LPG
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004