Auto dla kobiety do 14 tys

08 Sty 2012, 19:49

chce kupic ekonomiczny samochod do jazdy do pracy w miescie- ok 30 km dziennie. Zastanawiam sie nad seatem Ibiza(2003), Peugotem 307 lub WW Polo, ale jako kobieta kompletnie sie nie znam wiec prosilabym o pomoc w podjeciu decyzji od strony technicznej.
Myslalam nad dieslem, choc gaz pewnie tanszy ale slyszalam ze duzo dodatkowych kosztów wiec sie troche obawiam.
co byscie poradzili? :?
ewelina870
Początkujący

Prawo jazdy: 16 03 2005

08 Sty 2012, 20:41

Droga Ewelino, powiem Ci tak. Z tych wymienionych aut, polecał bym Peugeota 307, lub VW Polo. Oba autka, posiadają często małe i ekonomiczne silniki, co powoduje iź mało palą. Prawdę mówiąc, z tego co widzę, przebiegi Twoje nie będą zbyt duże, tak więc pakowanie się w disla, po prostu nie ma najmniejszego sensu.
Co do instalacji LPG - oczywiście, musisz się liczyć z dodatkowymi kosztami ( są to niewielkie sumy) do tych kosztów jedynie co może się wliczać, to przeglądy ów instalacji gazowe, od czasu do czasu regulacja zaworów. Tak więc, coroczny przegląd, kwota wzrośnie Ci około 50zł.
Oczywiście, nie udawaj się do pierwszego lepszego miejsca, gdzie montują instalacje LPG - Chyba że już kupisz auto, z ów instalacją. A co do pojazdów, to jeszcze dodał bym do Twoich propozycji;
- Nissan Micra kobiece, małe autko, z małym lecz dość mocnym silnikiem dużo nie powinno spalić. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Ford Ka - Podobnie jak Nissanik [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Renault Clio Nie ukrywam że jest to mój faworyt. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Myslę ze warto przemysleć moje propozycje, jesli będziesz mieć jakieś pytania wątpliwości śmiało pisz.
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sty 2012, 20:44

Ibiza i polo to w sumie to samo tylko inna buda,dosc dobre samochody jednak gorsze od poprzedników.
307 rózne opinie słyszałem o tym samochodzie ale nie miałem stycznosci więc się nie wypowiadam,od siebie dodam yarisa ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

08 Sty 2012, 21:22

nissan odpada raczej- nie podoba mi sie. czyli radzicie zwykla benzyne?no ale generalnie benzyniaki wiecej pala przeciez.
ewelina870
Początkujący

08 Sty 2012, 22:45

Koleżanko, to wszystko zależy tylko i wyłącznie od zasobności portfela, na ja ten przykład nie gazował bym silnika 1,2 1,4 ponieważ praktycznie to i tak mało co pali, tak że nie widział bym sensu. Ale oczywiście wybór należy do Ciebie :).

Myślałaś nad Hondą Civic? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Moje auto obecne, na ten przykład pali mi 15litrów w mieście, i nie narzekam :D
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Sty 2012, 22:57

ale kolego silnik benzynowy mi spali 6 a gazu 8-9 przy czy cena jest 2 razy mniejsza!
ewelina870
Początkujący

08 Sty 2012, 22:59

Skoro, wszystko rozchodzi się o cenę, to okey. Rozumiem Cię. W takim bądż razie od siebie chcę tylko dodać, że jeśli już byś chciała założyć LPG, to staraj się upolować sekwencyjną instalację :). A co do autka, masz już jakieś typy? :)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Sty 2012, 23:02

typy pisalam wyzej,a z gazem chce kupic a nie zalozyc. a co myslicie o tym?http://otomoto.pl/peugeot-206-1-4-lpg-5-drzwi-pl-C22362022.html#description
ewelina870
Początkujący

08 Sty 2012, 23:05

Na pierwszy rzut, oka wydaje się być wporzadku - Widoczne kilka otarć, rys ale to o niczym nie świadczy, każde auto użytkowe posiada jakieś rysy otarcia :). Trzeba by wjechać na kanał, i dokładnie go obejrzeć, na zdjęciach trudno jest w ogóle co kolwiek powiedzieć.

Lekka zniechęca mnie ta informacja która podał sprzedający: dobrym stanie świeżo po regeneracji tylnej belki. Na mój gust, przebieg wydaje się też być dość wątpliwy :).
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Sty 2012, 23:07

to w takim razie co bys mi propnowal?
ewelina870
Początkujący

08 Sty 2012, 23:10

A na przykład takiego Peugeota?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jest książka serwisowa, pierwszy właściciel, kupiony w salonie. Wydaje się ciekawa oferta :)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Sty 2012, 23:18

a ten? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ewelina870
Początkujący

08 Sty 2012, 23:22

Musiała byś, zadzwonić jutro do tego człowieka i po prostu dowiedzieć się coś więcej o tym aucie, czy ma książkę serwisową, itp. Tak jak powiedziałem, ze zdjęć bardzo trudno jest wywnioskować co kolwiek. Bo wiesz, ja powiem Ci że fajne autko i w ogóle, pojedziesz go obejrzeć i okaże się totalnym złomem, wiesz o co chodzi,

Proponował bym, jesli mam Ci pomóc troszkę, napisz do mnie na PW - Ponieważ ładnie tutaj zaspamimy im forum :D
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Sty 2012, 23:24

a ty jestes jKIMS MECHANIKIEM CZY POPROSTU siedzisz temacie i sie znasz?::P
ewelina870
Początkujący

08 Sty 2012, 23:25

Prowadzę warsztat samochodowy, do tego zajmuje się sprowadzaniem pojazdów z poza granic Polski, i sprzedaje je u nas w kraju :).
vw
Aktywny
Awatar użytkownika