Auto dla kobiety, nowe, do 80 000. Mazda 3 2.0, Astra K, coś innego?

29 Gru 2015, 19:56

Hej wszystkim,

przez ostatnie 18 lat (tak, wiem, że długo) mama jeździła Renault Megane Scenic, teraz rozgląda się za nowym samochodem, najchętniej z rocznika 2015. Budżet to ok. 80 000 zł, ale im mniej tym zawsze lepiej. Rocznie przejeżdża ok. 10 000 km, głównie do pracy i z powrotem w mieście, ewentualnie raz lub dwa razy do roku podróż z Górnego Śląska w Tatry.

Cechy auta idealnego:
— automatyczna skrzynia biegów (ew. manual)
— na benzynę
— niewysokie spalanie
— bajery typu: automatyczna klimatyzacja, czujniki parkowania, kamera cofania,
— chętnie podwyższony prześwit i punkt siedzenia kierowcy
— dodatkowe punkty za komfortowo wyglądające wnętrze

Generalnie auto miałoby służyć przez najbliższe lata, dlatego poszukujemy czegoś o stosunkowo niskiej awaryjności i niewysokiej cenie utrzymania. Ale przy możliwie wysokim komforcie.

Z tego co wyczytałem tu na forum, to w tym budżecie często polecana jest Mazda 3 2.0 lub np. Opel Astra K. Oba jak najbardziej wchodzą w rachubę, zastanawiałem się czy możecie polecić kolejne modele, spełniające powyższe warunku, w tych widełkach cenowych?

Dzięki i pozdrowienia,
Barakuda
Barakuda
Obserwowany

Auto: --

29 Gru 2015, 20:05

Hmm popatrzcie na:
Hondę Civic
Toyota Auris
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ten 1.2T to w sumie nowość na rynku i nie wiadomo do końca jak z awaryjnością tej jednostki.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

29 Gru 2015, 21:22

Tak, dzięki za sugestie. I Hondzie Civic, i Toyocie Auris też już się przyglądaliśmy. I obydwa te auta pozostają jako opcja. Co przeważałoby na Hondę Civic lub Toyotę Auris, zamiast Mazdy 3 2.0 lub Astry K?
Barakuda
Obserwowany

Auto: --

29 Gru 2015, 23:01

Astra K nie ma silników które można polecić. Jak już to kupcie J z 1.4T, z tym że utrata wartości będzie większa.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra